Otkriveno kojem tipu ličnosti muškaraca preti erektilna disfunkcija

Hoće li muškarac biti strastven i pastuv u krevetu ili prilično 'mlak' ljubavnik, možete otkriti ako se malo pozabavite proučavanjem njegove ličnosti.Naučnici su otkrili na koje to osobine treba da obratite pažnju ako želite da unapred sanate da li je dobar u krevetu i pre nego što pristanete na drugi sastanak.

Izvor: net hr
Podeli
Foto:Shutterstock/kenchiro168
Foto:Shutterstock/kenchiro168

Studija je analizirala 1740 muškaraca na Tajvanu koji su svi bili zdravi, mladi i seksualno aktivni, ali su svi patili od erektilne disfunkcije. Erektilna disfunkcija (ED) se definiše kao nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za penetraciju i zadovoljstvo oba seksualna partnera. Ovo stanje se može dogoditi svakom muškarcu, ali se veruje da je češće kod onih starijih od 40 godina.

Erektilnu disfunkciju uzrokuju brojni faktori kao što su stres, psihički problemi i dijabetes. Urolozi iz Opšte bolnice za veterane istraživali su da li karakter utiče na nemogućnost muškarca da postigne ili zadrži erekciju. Zato su sproveli anketu među onima sa ovim stanjem i njihove osobine uporedili sa težinom erektilne disfinkcije.

Tako su došli do zaključka da postoje 4 tipa ličnosti.

Nalazi objavljeni u "The Journal of Sexual Medicine", otkrili su da više od polovine (54,1%) učesnika sa erektilnom disfunkcijom ima tip D ličnosti. Uobičajene osobine ličnosti tipa D uključuju stidljivost, poteškoće u komunikaciji, otpor prema promenama i pomirljivost u konfliktima umesto suočavanja sa problemom.

Vrline koje krase ove osobe su te da su osobe od poverenja, brižni, pristupačni, stabilni i pouzdani. Ipak, istraživači sugerišu da muškarci sa ovim tipom ličnosti imaju veću verovatnoću da dožie tešku erektilnu disfunkciju.

Karakterna osobina socijalne inhibicije ima veći uticaj na umerenu ili tešku erektilnu disfunkciju nego negativna afektivnost. Socijalna inhibicija se javlja kada neko izbegava društvene interakcije, dok negativna afektivnost uključuje iskustvo jakih negativnih emocija, kao što su tuga ili razdražljivost.

Učesnici sa ličnošću tipa D takođe su postigli više rezultate na lestvici simptoma depresije, u poređenju sa muškarcima drugih tipova. Prema Nacionalnom zdravstvenom servisu, depresija je faktor rizika za erektilnu disfunkciju. Istraživanje je takođe otkrilo i da muškarci sa ovim tipom ličnosti ređe traže medicinsku pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu