Probiotici mogu da imaju različite efekte na imuni sistem kod muškaraca i žena

Prvi put, novo istraživanje pokazuje da probiotici i prebiotici mogu da imaju različite efekte na imuni sistem kod muškaraca, u poređenju sa ženama.

Izvor: N1
Podeli
Foto: depositphotos/MrHamster
Foto: depositphotos/MrHamster

Nalazi imaju važne implikacije na istraživanje efekata ovih suplemenata, kao i na personalizovane tretmane na bazi probiotika.

Probiotici su danas u svetu ishrane veoma popularni, a sve veći broj dokaza upućuje na to da bi ona mogla da bude opravdana.

Prebiotici, poput vlakana u voću i povrću, i probiotici, poput mikroorganizama u jogurtu i drugoj fermentisanoj hrani, mogu da održe čitavo telo zdravim podržavajući zdravlje gastrointestinalnog trakta i dobar balans bakterija u crevima.

Veza između probiotika i imunog sistema postala je veoma važna za istraživače. Dokazi ukazuju da probiotici pomažu u posredovanju imunološkog odgovora domaćina, zbog čega neki istraživači veruju da probiotici mogu da pomognu u lečenju imunoloških stanja poput alergija ili ekcema.

Ali imunitet se znatno razlikuje kod muškaraca i žena. Otkrivene su razlike u imunološkim reakcijama odraslih na razna upalna stanja i zarazne bolesti.

Međutim, istraživači manje znaju o imunološkim polnim razlikama kod odojčadi, a još manje o efektu koji dodatak ishrani u obliku probiotika može da ima na imuni sistem dece.

Dakle, imajući to na umu, tim koji je predvodila dr Mari Luis, predavač imunologije i mikrobiologije creva na britanskom univerzitetu, imao je za cilj da istraži uticaj prebiotika i probiotika u odnosu na pol.

Mari Luis i njen tim objavili su svoja otkrića u časopisu "Frontiers in Immunology".

Posledice lečenja i buduća istraživanja

Dr Luis objašnjava da nova studija može da pomogne da se objasni zašto su prethodna istraživanja o efikasnosti prebiotika i probiotika mogla da daju mešovite ili neupadljive rezultate.

"Moramo da preispitamo kako pravimo i analiziramo podatke prehrambenih navika kod najmlađih", kaže dr Luis.

"Trenutno studije koje proučavaju uticaj dodataka ishrani na imunološki sistemi pretpostavljaju da se ista stvar dešava i kod dečaka i devojčica. Ali u našoj studiji, pokazujemo da to nije slučaj i da pol može da utiče i na podatke o efikasnosti probiotika i prebiotika kod odojčadi", rekla je doktorka.

Dr Luis smatra da bi u budućnosti mogli da pronađu određene probiotike ili prebiotike koji su korisniji za devojčice, dok bi drugi mogli da daju bolje zdravstvene rezultate za dečake, jer su već identifikovane razlike u razvoju imuniteta kod dečaka i devojčica.

"Tretmani imunih poremećaja kod devojčica i kod dečaka trebalo bi da se razlikuju", smatra dr Mari Luis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu