Kako sprečiti ozbiljne posledice malih povreda koštano-zglobnog sistema?

Pravilno reagovanje na sve zdravstvene promene i preventivno delovanje je ključ brzog lečenja i dobrog opšteg zdravlja.

Podeli
Foto: siam.pukkato/Shutterstock
Foto: siam.pukkato/Shutterstock

Mnoge, na izgled benigne promene, mogu ostaviti trajne posledice ako se ne tretiraju pravilno. Takva situacija je kod upalnih procesa na kolenima i desnima koje se mogu lečiti jednostavno, ako se reaguje na vreme.

Da li Bekerova cista može da ostavi trajne posledice?

Kolena trpe veliko opterećenje pa su povrede češće nego na drugim zglobovima. Većina stanja ne ostavi posledice, ali je oprez neophodan.

Jedna od situacija koja može da se zakomplikuje je stanje kada se pojavi Bekerova cista, vodena cista na zadnjem delu kolena i tako stvori trajne posledice.

Trauma, povreda, iščašenje, infekcija su uzroci koji mogu uzrokovati pojavu viška tečnosti koja se skuplja na zadnjem delu kolena i formira cistu.

Ortopedi preporučuju odmor i mirovanje tako da se osnovna povreda spontano izleči, a telo apsorbuje višak tečnosti. Važno je i da se noga drži podignuta duže vremena, uz postavljanje obloga i elastičnog zavoja.

Ako se situacija ne popravlja, a cista smeta i stvara nelagodnost, lekar može preporučiti aspiraciju ciste, ubrizgavanje kortikosterioida ili hirurško lečenje sa ciljem da se upala smanji i izbegnu veće povrede ugroženog kolena.

Spontano pucanje ciste može da izazove upalu lista noge, infekcija ciste zahvata čitavo koleno, a često ponavljanje Bekerove ciste ostavlja trajna oštećenja na zglobu kolena zbog viška tečnosti koja ga okružuje.

Jedno, na izgled, bezopasno stanje može da ostavi ozbiljne posledice. Nakupljanje tečnosti je signal da je koleno pretrpelo povredu. Ako se simptomi pogoršavaju, treba potražiti odgovarajuću pomoć od strane stručnih lica kako bi se sačuvala funkcija kolena.

Zubni implanti uspešno sprečavaju povlačenje desni

Zubni implatni su stomatološke protetičke nadoknade koje menjaju kompletnu konstrukciju zuba, i koren i zubnu krunu.

Iako im je primarna funkcija da nadoknade nedostajući zub, oni obezbeđuju i očuvanje celokupne zubne mase koja se ovako neće smanjivati.

Vađenje zuba ostavlja kompleksne posledice jer dovodi do postepenog gubitka koštane mase u vilici, desni se povlače pa se menja fizionomija lica.

Obrazi upadaju, desni gube svoju normalnu poziciju, a što više zuba nedostaje, to je efekat uočljiviji. Postavljanje zubnih implantata je u ovoj situaciji jedna od najboljih odluka jer se dobija trajna nadoknada u viličnom delu i odlična zamena za nedostajući koren.

Kada se postavljaju zubni implanti cena obuhvata opsežnu pripremu i višestepenu ugradnju pa je nešto viša od drugih stomatoloških procedura.

Sve započinje pripremom vilice za ugradnju titanijumskog šrafa. Stomatolog mora da proceni da li postoji dovoljno koštane mase pa ako to nije slučaj, prvi korak je augmentacija, tj. nadoknada dela vilične kosti presađivanjem, pa se tek onda pristupa ugradnji zubnog implantata.

U cenu ulaze i kontrole toka srastanja da bi se kroz par meseci postavila i veštačka kruna. Tek tada je ceo proces završen, a vilica ponovo dobija svoju normalnu funkciju.

Kao konačan rezultat se dobijaju jake i zdrave kosti vilice koja ima pravilnu poziciju pa je i žvakanje pravilno i efikasno.

Srećom da postoji mogućnost ugradnje zubnih implantata koji mogu da zaustave i obrnu proces povlačenja desni pa svako može da ima sve zube i zdrave kosti vilice.

Zbog čega je folna kiselina važna za zdravlje zglobova i kostiju?

Folna kiselina je vitamin B9 i zadužen je za pravilan rast i razvoj organizma, ali i pravilno funkcionisanje brojnih funkcija u telu.

Pomaže u sintezi DNK i RNK, elemenata koji čine osnovne komponente kostiju i hrskavice pa je odlična mera prevencije brojnim stanjima koji slabe kosti i zglobove.

Najveći problem kod čestih i blagih oboljenja je to da mogu da potpomognu razvoj drugih bolesti pa ako postoji deficit folne kiseline kosti i hrskavica će biti u većem riziku od preloma i lošeg kvaliteta.

Kada se tome dodaju upalni procesi na zglobovima ili promene na desnima, zdravstveno stanje se komplikuje, a lečenje je dosta teže. Zato je važno izabrati odgovarajuće suplemente i unositi ih na vreme, kao meru prevencije pa će organizam biti otporniji na svakodnevne probleme kojima je izložen.

Ozbiljne posledice malih koštano - zglobnih povreda se mogu sprečiti kroz prevenciju i pravilno lečenje. To će obezbediti da organizam uvek funkcioniše odlično i na adekvatan način odgovori na probleme.

strana 1 od 2 idi na stranu