Virtuelna kolonoskopija: Revolucionarna metoda otkrivanja promena u debelom crevu

Virtuelna kolonoskopija, ili CT kolonografija, tehnološki napredna dijagnostička metoda koja se u Srbiji ekskluzivno izvodi u MediGroup sistemu, revolucionarno transformiše način na koji se istražuju potencijalne bolesti debelog creva.

Podeli
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Ova inovativna tehnika, koja se pokazala kao odlična alternativa tradicionalnoj kolonoskopiji, obezbeđuje detaljan pregled unutrašnjosti debelog creva koristeći visokotehnološke CT skenere i sofisticiran softver. Sa neinvazivnom prirodom i mogućnošću preciznog otkrivanja različitih patologija, virtuelna kolonoskopija olakšava pregled i donosi komfor pacijentima, nudeći efikasnu zamenu klasične metode ispitivanja debelog creva.

Prof. dr Đorđije Šaranović, specijalista radiologije i subspecijalista interventne radiologije iz MediGroup sistema, u osmoj epizodi serijala “MediGroup preporuka”, objašnjava kakve promene u debelom crevu otkriva ova metoda, kako se sprovodi i po čemu se razlikuje od drugih dijagnostičkih procedura.

„Kompjuterizovana tomografija sa virtuelnom kolonoskopijom veoma je važna u procesu otkrivanja tumora, jer nam omogućava pregled debelog creva u situaciji kada kolonoskopom ne uspevamo da pogledamo celo crevo. Neuspela klasična kolonoskopija je najčešća indikacija za slanje pacijenta na CT kolonografiju, gde se promene vrlo jasno vide i otkrivaju“, ističe prof. dr Šaranović.

Foto: MediGroup promo
Foto: MediGroup promo

Prof. dr Šaranović dodaje da je za razliku od klasične, virtuelna kolonoskopija neinvanzivna metoda.

Ova procedura daje detaljan prikaz debelog creva, naročito mekih tkiva i krvnih sudova, omogućavajući rano otkrivanje polipa i tumora debelog creva.

Umesto tradicionalne endoskopske kolonoskopije koja zahteva uvlačenje fleksibilne cevi kroz debelo crevo, virtuelna kolonoskopija koristi rendgensku tehnologiju, kako bi stvorila trodimenzionalne slike creva, što omogućava lekarima da obave detaljan pregled. Osim što je neinvanzivna, virtuelna kolonoskopija je procedura koja je brža, lakša i udobnija za pacijenta.

Ovim načinom dijagnostike mogu se pouzdano otkriti sve promene veće od 10 milimetara.

Šanse za izlečenje visoke

Rak debelog creva spada u najčešće oblike raka u Srbiji, ali ako se dijagnostikuje na vreme u svojoj ranoj fazi, pacijenti imaju šansu za izlečenje od 85 do 100 odsto. Zbog toga su savremene i inovativne metode u medicini od velikog značaja.

Promene manje od pet milimetara, mogu se pre videti endoskopijom nego CT kolonoskopijom. Međutim, one su klinički potpuno beznačajne, i u medicini se smatra da treba intervenisati ako se vide polipi veći od 10 milimetara, dok manje treba pratiti“, naglašava prof. dr Šaranović.Dijagnostika i praćenje bilo kakvih promena su od velikog značaja. Doktor pojašnjava da je potrebno više od deset godina da bi polip ili benigni tumor, koji je predkancerozno stanje, iz kog se razvija karcinom, porastao sa pet na deset milimetara.

„Kada je reč o zapaljenjima debelog creva, iako mogu da se vide i na skeneru, mnogo bolje i pouzdanije se vide na magnetnoj rezonanci“, dodao je prof. dr Šaranović.

Kada je reč o dijagnostici, pored virtuelne kolonoskopije, u MediGroup sistemu ekskluzivno se izvode i brojne druge jedinstvene procedure kao što su: kontrastna uretrocistografija u pedijatriji, funkcionalne urografije na magnetnoj rezonanci, ultrazvučna elastografija, magnetna rezonanca ili CT enteroklize, kao i brojna funkcionalna ispitivanja, poput tranzitnog vremena ili defekografije.

Opšta bolnica MediGroup radi 24 časa dnevno tokom cele godine, a u sklopu ove ustanove pacijentima su dostupni različiti specijalistički pregledi, laboratorijske analize, usluge iz oblasti dijagnostike, porodilište i mnogi drugi. Za pacijente koji dolaze sopstvenim automobilom obezbeđen je parking prostor koji se nalazi iza zgrade bolnice. Za više informacija posetite https://www.medigroup.rs/.

strana 1 od 3 idi na stranu