Najčešće medicinske intervencije i njihova delotvornost

Najopštija podela medicinskih intervencija su na one koje su neophodne jer je ugroženo zdravlje i prate ih bolovi i velike tegobe i one intervencije koje se preduzimaju iz estetskih razloga.

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Iz prve grupe ovde ćemo se baviti veoma prisutnom pojavom bola u donjem delu leđa i načinima kako da ih se rešite ili da ih bar ublažite. Ukazaćemo i na probleme sa fibriomialgijom, hroničnim poremećajem koji se manifestuje kao opšti bol tela, umor, pospanost, a često je praćen i kognitivnim poteškoćama.

Iz druge grupe najčešćih medicinskih intervencija kojima je cilj poboljšanje estetike izdvajamo stomatološke postupke ugradnje zuba, od kojih je sve popularniji All on 4 koncept. Tim postupkom nadoknađuju se svi zubi jedne vilice mostom oslonjenim na samo 4 implantata.

Kako lečiti bol u donjem delu leđa

Bol u donjem delu leđa može imati različite uzroke i zato treba biti siguran gde bol nastaje kako bi se preduzelo adekvatno lečenje.

Čest uzrok bola su degenerativne promene koji obično idu sa godinama. Kičmeni diskovi se prirodno troše, kosti i zglobovi u kičmi trljaju jedni o druge, što dovodi do bola. Jedan od uzroka je spinalna stenoza koja uključuje sužavanje kičmenog kanala i tako vrši pritisak na kičmenu moždinu i nerve. I ona ide obično uz starenje.

Išijas je bolno stanje koje zna da potraje. Bol se širi iz išijadičnog nerva, koji ide od donjeg dela leđa nadole kroz kukove i noge.

Bol koji traje kraći period može nastati usled jakog naprezanja mišića, na primer prilikom podizanja teških predmeta. Uzrok može biti i nepravilno držanje tela prilikom sedenja ili duže sedenje bez pokretanja kojima bi se telo relaksiralo.

Diskus hernija je promena na diskusima – mekim pločicama koje imaju funkciju amortizera između kičmenih pršljenova. Nastaje kada deo kičmenog diska prođe kroz pukotinu i vrši pritisak na okolno tkivo, iritirajući nerve i izazivajući bol.

Različiti oblici artritisa, zapaljenja zglobova koji nastaje iz niza mogućih razloga, takođe mogu uticati na kičmu i izazvati bol u donjem delu leđa.

Skolioza ili krivljenje kičme koje nije normalno, još je jedan od uzroka koji može dovesti do bolova u ovom delu tela.

Treba se čuvati povreda usled nesreća, padova, povreda u sportskim aktivnostima, koje mogu izazvati teža uganuća ili prelome što uzrokuje bol.

Tu su i posledice težih oboljenja, ginekoloških ili onkoloških, problema sa bubrezima i drugim organima, koji se mogu odraziti i na donji delo leđa.

Kako se boriti sa bolom u donjem delu leđa? Generalno, vodite računa o zdravlju. O ishrani, fizičkim aktivnostima, pravilnom držanju tela. Najvažnija je pravilna dijagnoza, utvrditi šta je uzrok bola. Onda vam odgovarajuća terapija može pomoći: u vidu kineziterapije i fizikalne terapije, banjskog lečenja, redovnih vežbi i korišćenja lekova. Kiropraktika samo u strogo kontrolisanim uslovima. U meri koliko možete ostanite aktivni, preporučuje se razgibavanje, vežbe istezanja određenih mišića, brže hodanje, a svakodnevna šetnja uvek dobro dođe.

Kvalitetnim životom protiv fibriomijalgije

Kognitivno-bihejvioralna terapija (CBT) kao vrsta terapije ima za cilj da se u razgovoru osoba usmeri na pozitivne misli i okretanje vrednostima života koji podižu njegov ukupni kvalitet. Praktikuju se i grupne terapije, emocionalna podrška i razmena korisnog iskustva.

Iskustva u lečenju fibriomialgije su pokazala koliko je kvalitet života važan za opšte psihofizičko stanje svakog pojedinca. A to i za zdrave osobe znači mogućnost življenja u skladu sa svojom prirodom i sklonostima, najviše što je to moguće u svakodnevnom životnom okruženju.

Nastanak fibriomialgije se vezuje za mogući uticaj genetskih i psiholoških faktora, možda i kombinovano. Može biti i posledica fizičke ili emocionalne traume, psihološkog stresa, ne isključuje se ni infekcija.

Lečenje fibromialgije zato mora imati multidisciplinarni pristup. Određeni lekovi mogu pomoći, ali ih ne treba uzimati na svoju ruku već samo na preporuku lekara. Oni deluju na simptome poremećaja i smanjuju bol.

Pomaže i fizikalna terapija, pre svega za smanjenje bola i podizanje ukupne energije. Poželjne su i druge vežbe, meditacija, joga, duboko disanje. Zdrav san je takođe važan za energiju organizma, ali bez preterivanja koje ustvari potencira poremećaj.

Budite lepi sebi i drugima uz All on 4

All on 4 koncept je stomatološka procedura ugradnje mosta kojim se nadoknađuju svi zubi jedne vilice, a koji je oslonjen na samo 4 implantata. Ima niz prednosti u odnosu na druge načine rešavanja bezubosti, a najvažnije su da ćete imati lep osmeh, nećete morati da nosite protezu i da ćete ponovo uživati u hrani koju volite. Bićete ponovo sigurni u svoj izgled i u sebe!

Kome odgovara all on 4? Da biste i vi mogli da koristitite prednosti ove protetske tehnike treba da ispunite nekoliko uslova. Da nemate svoje zube u vilici, odnosno da su vaši preostali zubi za vađenje. Da ne želite da nosite protezu. Da imate dovoljnu količinu kosti da bi se mogli smestiti implantati. Sve ovo utvrdiće se na osnovu odgovarajućih snimaka, pregleda i razgovora u stomatološkoj ordinaciji, što uključuje i vremenski raspored rada i na kraju cenu i način plaćanja.

Ako ste pacijent za all on 4 treba da znate da je operacija bezbolna, radi se u lokalnoj anesteziji, da možete raditi jednu ili obe vilice istovremeno. Sa svim detaljima ovog postupka upoznaće vas izabrani stomatolog, ali dobro je da znate da cela procedura posle operacije traje od 3-6 meseci. Za to vreme imaćete privremeni most i treba da vodite računa da jedete mekšu hranu. Protekom ovog perioda zarastanja dobijate definitivni most i možete da se hranite normalno.

Koncept all on 4 Srbija ima posebno značenje u kontekstu dentalnog turizma. To znači da je ovaj protetski postupak znatno jeftiniji u Srbiji i zato se ljudi iz inostranstva sa punim poverenjem opredeljuju i dolaze u Srbiju da ovim postupkom ugrade most sa svim zubima u vilici koji nose samo 4 implantata.

Ovde nećemo o ceni jer to zavisi od stanja vaše vilice i zuba i naravno od dogovora sa stomatologom koga izaberete.

strana 1 od 2 idi na stranu