Važan korak u stomatološkom lečenju – snimanje zuba

Snimanje zuba je dijagnostička metoda koja je svakodnevno u upotrebi u savremenoj stomatologiji. Kada se ona radi i kako izgleda priprema za ovu proceduru?

Podeli
Foto: shutterstock/BravissimoS
Foto: shutterstock/BravissimoS

Moderna stomatologija ne može se zamisliti bez primene tehnoloških dostignuća. Neka od njih koriste se u lečenju, dok su druga u upotrebi kao pomoć u pravilnom postavljanju dijagnoze. Posete stomatologu veoma često prati i snimanje zuba pošto je ono u mnogim situacijama neophodno. Lečenje raznih stomatoloških tegoba počinje izradom snimka u nekom od centara za snimanje zuba. Kada pacijent oseti bol i mora hitno da ode na stomatološki pregled, veoma često se dešava da dobije uput za snimanje. Zašto je ono neophodno? Naime, bez snimka zuba, stomatolog nema uvid u kompletnu situaciju. Može da pretpostavlja uzrok bola, ali kako bi lečenje bilo uspešno, potrebno je imati potpunu sliku. Neki pacijenti, znajući ovo, u želji da ubrzaju proces, samoinicijativno prvo idu na snimanje zuba, pa sa gotovim snimkom odlaze kod stomatologa. Ovo može biti korisno, ali ipak se preporučuje da se prvo ode na pregled. Naime, ako pacijent ode da na snimanje bez uputa, može da se desi da svom doktoru donese pogrešan snimak na kome se ne vidi ono što treba. Takođe, moguće je da je doktoru potrebno više od jednog snimka, odnosno da su za nastavak lečenja neophodne različite vrste snimaka. Kako ne bi došlo do greške, bolje je prvo uzeti uput u stomatološkoj ordinaciji, pa tek onda otići u centar za snimanje zuba. U protivnom, može da se desi da bude neophodno da se snimanje ponovi, tj. da se snimi tačno to što je doktor zahtevao.

Što se tiče tipova snimaka zuba, razlikujemo panoramski snimak, koji se naziva ortopan ili ortopantomogram. To je panoramski snimak na kome su vidljivi svi zubi u vilici. Takođe, postoji i dentalni radiogram, koji se popularno zove mali snimak zuba. On obuhvata samo nekoliko susednih zuba u vilici i služi da precizno prikaže određenu zonu. Mali snimak je detaljniji od panoramskog. Međutim, svaki ima svoju primenu i svrhu. Jedan ne isključuje drugi. Pored dvodimenzionalnih snimaka postoje i 3D snimci. Oni se izrađuju samo kada za tim postoji posebna potreba. Stomatolog je taj koji daje uput za 3D snimanje. Nekada slika nije dovoljno jasna i neophodno je da se sagleda iz više ravni. To su prilike u kojima se radi ovo kompleksno snimanje.

Podela snimaka zuba vrši se i odnosu na mesto snimanja i to na: ekstraoralno i intraoralno. Ekstraoralno, ili snimanje izvan usta, upućuje na to da se film nalazi izvan usta pacijenta. Na ovaj način nastaju panoramski snimci vilice.

Potreba za snimanjem zuba može se javiti pre, tokom i nakon završenog lečenja. Implantologija, ortodoncija i oralna hirurgija ne mogu se zamisliti bez primene rengdenskog snimanja. Pre svega, ono je potrebno da bi se utvrdila dijagnoza, zatim da bi se pratio napredak u toku lečenja i na kraju, kao potvrda uspešnog izlečenja.

Kako izgleda procedura snimanja zuba? Pacijenti treba da znaju da je to proces koji je brzo gotov. Jedino 3D snimanje duže traje, zato što je potrebno više vremena da se generiše ovaj složeni snimak. Obično snimanje zuba gotovo je za tren oka. Pacijent provodi ukupno manje od deset minuta u ordinaciji za snimanje zuba. Potrebno je da se sa lica, vrata i glave skine sav metalni nakit (naušnice, šnale, lančići, pirsinzi). Kada idete na snimanje zuba, najbolje je da nakit ostavite kod kuće, kako ga slučajno ne biste zaboravili. To je jedina priprema za snimanje. Dobijeni snimak možete uzeti i poneti kod stomatologa, ili možete zahtevati da se prosledi na imejl ordinacije u kojoj lečite zube. Za 3D snimanje potrebno je oko pola sata, zbog dužeg čekanja na izradu snimka.

Spisak svih ordinacija za snimanje zuba, ili ortopan centara, kako se još popularno zovu, nalazi se na mirandre.com gde ih možete kontaktirati i zakazati snimanje. Ipak, treba da znate da zakazivanje nije neophodno. Snimanja su brzo gotova, tako da kad god da se pojavite, nećete dugo čekati. Ipak, možete pozvati telefonom kako biste se informisali da li je trenutno gužva i kada bi bilo najbolje da dođete.

Snimci su od ključne važnosti tokom lečenja bolnih upalnih procesa. Na njima se vidi uzrok bola. Bez snimanja, lečenje bi bilo veoma komplikovano. Nepotpuna slika mogla bi da proizvede pogrešne zaključke. Na primer, pacijentu se nekad čini da ga boli neki zub, ali na snimku se ispostavi da nije problem u tom zubu već u susednom, odnosno u procesu nastalom na njemu. Takođe, u procedurama koje su namenjene lečenju nedostatka jednog ili više, neophodni su snimci zuba i vilice, ne samo kako bi se utvrdilo da ne postoji neki skriveni problem, već i da bi se jasno napravio plan lečenja. Ako je u pitanju ugradnja implantata, neophodno je da svaki prethodni problem bude saniran pre nego što se otpočne sa procedurom. Nepravilan raspored zdravih zuba u vilici leči ortodoncija. Nekada su ortodontske aparate nosila uglavnom deca do određenog uzrasta, ali sa razvojem nauke i upotrebom savremenih fiksnih aparata, sve je više odraslih koji se odlučuju da nose fiksne proteze. Pre i tokom terapije potrebno je načiniti snimke zuba i vilice kako bi se napravila analiza, koja je vodič u lečenju.

Snimanje zuba je neodvojivi deo savremene stomatologije. Zahvaljujući njemu lečenje je postalo kvalitetnije i brže. Dobro je imati na umu da kod nas ima više kvalitetnih centara za snimanje zuba, kojima se možete obratiti kada dobijete uput od stomatologa.

M.K.