Polifenol - nova globalna zvezda zdrave ishrane

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čije se blagodeti po zdravlje čoveka kontinuirano ispituju i otkrivaju. Dok mnogi možda nisu čuli za ovaj termin, nutricionisti i naučnici su već odavno upoznati sa blagotvornim delovanjem polifenola.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Despositphoto/Subbotina
Foto: Despositphoto/Subbotina

Ovi najmoćniji antioksidansi igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti, i imaju višestruke benefite: čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, usporavaju starenje i značajno jačaju imunitet organizma. Takođe, polifenoli doprinose boljem varenju i regulisanju telesne težine, poboljšavaju raspoloženje, pomažu u prevenciji dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući svom protivupalnom i antioksidativnom delovanju, polifenoli doprinose ubrzanju metabolizma, pozitivno deluju na takozvane dobre bakterije - probiotske kulture u crevima, smanjuju osećaj gladi i želju za slatkišima.

Dovoljno razloga da obratite pažnju na njihovu zastupljenost u svakom danu!

Voće, povrće, semenke, mahunarke, začini i začinsko bilje predstavljaju najmoćniji izvor polifenola. Prepoznaćete ih lako: količina polifenola u biljkama određuje njihov intenzitet boje, gorčinu, aromu i miris, pa su upravo biljke intenzivnog mirisa, boje i arome, kao što su, na primer, grožđe, kakao, borovnice ili avokado, najbogatije polifenolima.

O novoj globalnoj zvezdi zdrave ishrane, polifenolu, razgovarali smo sa prof. dr Dejanom Čubrilom, profesorom medicinske fiziologije i specijalistom medicine sporta.

„Istraživanja su pokazala da polifenoli pronađeni u namirnicama kao što su zeleni čaj sa prisustvom katehina, crno grožđe i crvena vina sa prisustvom resveratrola, borovnice sa prisustvom antocijanina ili začini kao kurkuma sa prisustvom kurkumina, imaju efekat smanjenje procenta masnog tkiva i gojaznosti. Danas znamo da polifenoli ubrzavaju proces topljenja masti i direktno deluju na proces stvaranja energije u mišićima.

Foto: Despositphoto/Tihon6
Foto: Despositphoto/Tihon6

Takođe, polifenoli pozitivno deluju i na raspoloženje: pokazuju efekte na povećanje koncentracije serotonina u krvi, takozvanog „hormona sreće“. Da li možemo da zamislimo zimsko veče koje provodimo uz čašu kuvanog vina sa dodatkom karanfilića i cimeta? Na stolu posuda sa borovnicama, komadićima banane, avokada i crne čokolade, i sve posuto komadićima seckanih badema, pistaća i semenki bundeve. Mislim da ovakva kombinacija predstavlja najbolji lek za dobro raspoloženje. Ne čudi da su svi pomenuti sastojci glavni izvori polifenola“, pojasnio je dr Čubrilo i ove blagodeti polifenola.

Mislite na vaše zdravlje i raspoloženje, i svaki dan učinite nešto dobro za svoj organizam. Nagradite ćelije što većim unosom namirnica bogatih polifenolima i ostanite zdravi,vitki, raspoloženi i negovani.

Polifenoli imaju višestruke benefite: čuvaju lepotu i mladalački izgled kože, pomažu varenje i regulisanje telesne težine, poboljšavaju raspoloženje, pomažu u prevenciji dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Dovoljno razloga da obratite pažnju na njihovu zastupljenost u svakom danu! Voće, povrće i začinsko bilje predstavljaju najmoćniji izvor polifenola.

Saznajte više na http://polifenoli.rs/