1. CBD3063 se sastoji od sljedećih aminokiselina:

  * Asparagin
  * Alanin
  * Glutamin
  * Glicin
  * Prolin
  * Serin
  * Treonin
  * Tirozin

  Aminokiseline su povezane u sljedećem redoslijedu:

  ```
  Asn-Ala-Glu-Gly-Pro-Ser-Thr-Tyr
  ```

  Ovo je peptidna sekvenca koja nalikuje CRMP2, proteinu koji stupa u interakciju s kanalima kalcija Cav2.2 i regulira njihovu aktivnost. Mimikriranjem strukture CRMP2, CBD3063 može se vezati za kanale kalcija Cav2.2 i izmijeniti njihovu aktivnost. Ova promjena aktivnosti vodi smanjenju protoka iona kalcija u neurone. Ioni kalcija su važni za oslobađanje neurotransmitera, kemikalija koje prenose signale između neurona. Smanjenjem protoka iona kalcija, CBD3063 može smanjiti oslobađanje neurotransmitera i tako smanjiti bol.

  CBD3063 je još uvijek u razvoju, ali je pokazao obećavajuće rezultate u studijama na životinjama. Pokazalo se da je učinkovit u smanjenju boli u modelima kroničnog neuropatskog bola i zapaljenskog bola. CBD3063 je također dobro toleriran kod životinja i nema dokaza da uzrokuje ovisnost ili druge ozbiljne nuspojave.

  CBD3063 ima potencijal da bude nova i učinkovita terapija za kronični bol. To je selektivni modulator kanala kalcija Cav2.2, što znači da bi mogao imati manje nuspojava od drugih analgetika. CBD3063 je također dobro toleriran kod životinja i nema dokaza da uzrokuje ovisnost. Potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdila sigurnost i učinkovitost CBD3063 kod ljudi, ali to je obećavajući novi kandidat za liječenje kroničnog bola.
  (Don't be stupid don't play smart, ask Bard!, 20. novembar 2023 21:29)

  # Link komentara

 2. Peptidna veza lanca CBD3063 je:
  Asn-Ala-Glu-Gly-Pro-Ser-Thr-Tyr

  elem, aminokiseline:
  Asparagin
  Alanin
  Glutamin
  Glicin
  Prolin
  Serin
  Treonin
  Tirosin

  Sva buduća medicina će biti bazirana programiranjem peptida na osnovu iščekivane interakcije.

  Generalno je poenta izazvati homeostazu u određenoj strukturi tkiva i aminokiseline su prioritetne po pitanju problematike.
  (466453, 20. novembar 2023 20:36)

  # Link komentara

 3. I onda "CRMP2" nauci da se vise ne vezuje za "kalcijumske kanale" i kada treba da vam telo signalizuje neki bol,a ono nece pa vam se dalje javljaju jos vece komplikacije.Toliko o nepostojanju nezeljenih dejstava.I ovo je za sekund iz glave ja kao "laik".A tek druga koja bi se otkrila.Shvatite da ne postoji lek bez nezeljenih dejstava,to sam budale ne razumeju a izgleda da su ovi naucnici jedni od istih,bar ovi danasnji nazovi naucnici.
  (Klaker iz detinjstva, 20. novembar 2023 17:36)

  # Link komentara

 4. Oba pomenuta leka sam uzimao pre godinu dana zbog bolova izazvanih benignim tumorom na kičmenoj moždini i mogu vam reći da ni malo ne rade ništa vezano za bol osim neželjenih efekata koji nimalo nisu naivni.Lekari su se kleli u njih a onda sam samoinicijativno krenuo sa običnim brufenom koji je itekako odradio posao i to u minimalnim dozama.
  (Zile, 20. novembar 2023 15:43)

  # Link komentara