Kako razlikovati napad panike i srčani udar?

Napad panike i srčani udar imaju mnogo sličnih simptoma, tako da je ključno odrediti šta je posredi kako bi se napravila razlika. Bol u grudima, ubrzan rad srca, kratak dah i znojenje mogu da se jave i kod jednog i od drugog stanja, ali stručnjaci podsećaju da samo srčani udar može da bude fatalan.

Izvor: Daily Mail
Pošaljite komentar
  1. Samo ko nije doziveo anksioznost i panicne napade moze da tvrdi da se to lako prevazilazi raznim tehnikama meditacije i joge i slicno. Po recima mog doktora maltene svako ima razlicite nacine ispoljavanja toga. Meni se ranije desavalo da u guzvi i na zagusljivom mestu pocnem da se preznojavam, gubim dah, osecam stezanje u grudima kao da cu da se onesvestim. Kasnije se javilo drugo, nagli ubrzani rad srca ili aritmija sto je jos gore jer se tek tada uspanicite, zatim nagli skok pritiska kad se uspanicim na 170/110 i onda kad se smirim padne na normalu za bukvalno 5 minuta. Pomaze Elicea na odredjeno vreme ali nakon nekog vremena morate ponovo na terapije i tako preko 20 godina muku mucim sa tim. Ni najgorem neprijatelju ne bi pozeleo to.
    (Panicar, 25. mart 2023 01:06)

    # Link komentara

  2. Hvala sto ovo objavljujete posto se u Srbiji sami lecimo. Kod kardiologa u Šapcu mozes samo da ides ako prezivis srcani udar. Isto je i sa drugim specijalistima ,po tri godine nema termina za zakazivanje .
    (luka, 24. mart 2023 07:49)

    # Link komentara

  3. @(Boža, 23. mart 2023 19:18)

    Mislim da će Fajzer sledeću vakcinu nazvati Boža, u inat tebi.
    (Aman više ....., 24. mart 2023 06:48)

    # Link komentara

  4. Ne znam sta da vam kažem ljudi, imao sam infarkt pre mesec dana, 37 god, bez izraženih simptoma, bio pozitivan na covid, dva puta vakcinisan. Pukom srećom sam bio na pravom mesto u pravo vreme, inače ne bih bio živ niti vam pisao. Znam i sta je anks. i da je to jedna teška borba sa samim sobom i imaginarnim strahom (anks je budućnost) i znam da nije lako, i da oduzima mnogo energije. Radite na sebi, ne opterećujete se glupostima i ono što ne možete da promenite, smanjite stres koliko god mozete, posvetite se sebi, i udovoljavajte sebi, hranite se kol'ko tol'ko zdravije, i bavite se nekom fiz.akrivnosti. Znam da deluje kao floskula, i da je lako reći, neka sam makar jednoj osobi dao podstrek kad ovo procita i meni će srce biti puno. Svako dobro?
    (nebitan lik, 24. mart 2023 01:11)

    # Link komentara

  5. Kao osoba koja ima iskustva, preporučujem apstinenciju od nikotina i kofeina. Znači ništa pljuge, ništa kafa, coca cola. Naročito ako vozite. To jutro pred vožnju ne uzimati ništa od navedenog. Ako volite da cugate, to će doprineti problemu tako da nema alkohola ni dan pre. Uzeti minimalnu dozu smirića pred put, čak u kombinaciji sa propranolom i bićete ok.
    (bora rakijaš, 24. mart 2023 00:24)

    # Link komentara

  6. Daju ti lek u prevelikoj količini i onda ti kažu da si ankviozan !
    (Nikola, 23. mart 2023 22:55)

    # Link komentara

  7. Otkrili toplu vodu
    (trtmrt, 23. mart 2023 22:35)

    # Link komentara

  8. Imao dva napada za redom u januaru. potpuni pakao. to je bujica sumanutih misli, nedostatka vazduha,panike i ostalog. otprilike kao los trip. jedna od misli mi je bila da izadjem go na ulicu i vristim. Sutradan opet ali sam uspeo da izbegnem jake udare tako sto sam brisao dva sata prasinu sa polica i tako skrenuo misli sebi.
    onda sam otisao u Lazu...dispanzer i nisam pogresio. Kad je frka potrazite pomoc nije sramota. "Laza" odlicno funkcionise. mozete otici i n=bez knjizice, pregled sa dijagnozom je 550 dinara
    (St, 23. mart 2023 22:31)

    # Link komentara

  9. Skapiras da nije srcani tako sto dozivis takav napad panike da mislis da si skoncao, pozoves hitnu, taksi, odes tamo i stave te na aparate, a onda te sestre pogledaju i kazu - pritisak 120 sa 80, srcana radnja odlicna. E onda skapiras da si kreten, pa sledeci put kad krene napad panike, napusis samog sebe sto si idiot i za par meseci sve prodje ;)
    Ziva istina, tako mi je bilo. Salu na stranu, morao sam nekoliko puta da uzmem leksilijum da preguram noc, napustio sam stresan posao i promenio firmu, izbacio kafu, otisao na namestanje zeludca i na par spa vikenda sa zenom - za par meseci kao nov.
    (Lemi, 23. mart 2023 21:43)

    # Link komentara

  10. Vremenom naučite da živite sa tim, prepoznajete kada će da se desi, kažete sebi, ok, idemo malo da se vozimo, i brže prođe. Što manje kafe, koka kole, bilo šta kofeinsko, nema slatkiša...
    (Aleksandar, 23. mart 2023 17:25)

    Imaš dobre medikamente koji ti mogu pomoći. Obično se radi analiza krvi da se ustanovi koji će ti najbolje pasati. Meni je pomogao Desvenlafaxine.
    (Dr., 23. mart 2023 19:58)

    # Link komentara

  11. Pa kako da ga razlikujemo,ako samo zdravstveni radnik može da uoči razliku???
    (wolokee, 23. mart 2023 19:28)

    # Link komentara

  12. Kako razlikovati napad panike i srčani udar?

    Ako je vakcinisan onda je srčani udar, ako je nevakcinisan onda je napad panike.
    (Boža, 23. mart 2023 19:18)

    # Link komentara

  13. Da prevazidjes napad panike treba da budes spreman da umres u tom trenutku, inace ga nikad neces prevazici. Meni su ti simptomi trajali i po sat vremena, dugo sam bio ocajan, iako sam znao da mi nije nista, nisam znao nacin kako da se izborim s tim. Jedini nacin je bio da prepoznas kad krece taj glupi osecaj i budes spreman da umires, po ceo dan ako treba.
    (Mi, 23. mart 2023 19:07)

    # Link komentara

  14. Присуство мисаоног процеса који надгледа ситуацију добар је знак да нисте у фаталној ситуацији.
    (carnal flower, 23. mart 2023 18:55)

    # Link komentara

  15. Vec 15 godina imam bolove u grudima ... spazam misica i upalq hrskavice oko rebara ... uplasio se pre 15cgodina ... Dr mi reko ... kad bude srce znaces da je srce ... ne brini oko tih svakodnevnih bolova u grudima.
    (Milorad, 23. mart 2023 18:00)

    # Link komentara

  16. Teško
    (grilly, 23. mart 2023 17:49)

    # Link komentara

  17. Stručnjaci podsećaju da samo srčani udar može da bude fatalan.
    (Nemiran, 23. mart 2023 17:31)

    # Link komentara

  18. Odgovor u teksu: Nemamo odgovor. Simptomi paničnog napada su isti kao i srčanog udara, ali postoji jedna glavna razlika, bol u grudima je drastično jači, kao da vam neko sedi na grudima, dok je kod anksioznosti zapravo više neprijatnost i "podnošljiv" bol. Tehnika je da popijete malo vode, nakvasite lice i vrat, udahnete duboko i zadržite dah, posle toga udah izdah, po mogućstvu u papirnu kesu, ako nemate stavite dlanove pa u njih, da bi se udisao ugljendioksid i da se organizam smiri. Imam anksioznost i napade panike kao posledice korone, ne mogu da ih se rešim jer nisu posledica nekog stila života, strene situacije ili fobije. Vremenom naučite da živite sa tim, prepoznajete kada će da se desi, kažete sebi, ok, idemo malo da se vozimo, i brže prođe. Što manje kafe, koka kole, bilo šta kofeinsko, nema slatkiša...
    (Aleksandar, 23. mart 2023 17:25)

    # Link komentara

  19. Ako ne umres onda je napad panike.
    (Boza, 23. mart 2023 17:15)

    # Link komentara