1. Izbaciti slatkise, smanjiti hleb i sve od brasna, takodje i od pirinca i krompira. Uzmite monokalin K i onda proverite rezultate.
    (Ivan, 30. mart 2023 10:26)

    # Link komentara

  2. Bolje dajte neku ideju sta covek da pojede za dorucak van kuce. Ja imam povisen holesterol i dok sam kuci i ok nekako, moze se pripremiti nesto ukusno i zdravo ali sta jesti van kuce, pekare su mi zabranjene, u marketima retko sta ima sto bih mogao pojesti a da ne povisuje holesterol. Ja npr radim kao med. tehnicar i imam one maratonske smene i kada bih jeo po tom programu prepolovio bih se. Dakle, manite nas time da ne treba unositi zasicene masti nego ako se vec bavite ovom temom dajte nam neke ideje i stvarno nam pomozite. Hvala i pozdrav iz NS...
    (Zdravko, 29. mart 2023 15:15)

    # Link komentara

  3. Postoji samo jedan pravi način - smanjiti unos namirnica životinjskog porekla na minimum.
    (Vlada, 26. mart 2023 18:06)

    # Link komentara

  4. Ako je razlog nezdrava ishrana, pusenje I fizicka neaktivnost onda lako cete ga normalizirati radeci suprotno od toga. Ali sta ako se zdravo hranite, ne pusite, fizicki ste aktivni, cak I sportista, a holesterol visok? Ja, sam recimo do tridesete godine bio visok 183 cm, tezak ispod 70 kila, znaci mrshav, nepusac, stalno u pokretu, ne vozim, holesterol povisen. Drugari po sto kila, masti normalne. Prebacio se na zdravu ishranu, samo peceno I kuvano, morske ribe bar jednom nedeljno, maslinovo ulje, teretana. I, rezultati opet isti. Znaci, problem je u poremecenom metabolizmu. Tu, se mora poceti sa uzimanjem statina. Lekar mi je prepisao 10mg dnevno Rosveru. Ja, na svoju ruku to promenio na 5mg cetiri puta nedeljno. Holesterol za dva meseca spao od 8 na 4.4. Slicno vam je I sa zamascenu jetru. Onaj ko ma alhoholno zamascenje lako ga se resi prestankom pijenja alhohola. Ali sta sa nama, koji ne pijemo, a imamo zamascenu jetru. Opet je problem do metabolizma.Svako ko ima slicni problem I pokusava da ga se resi, neka uzme u obzir ovo moje iskustvo. Terapiju lekova prilagoditi po sopstvenim potrebama, a ne kako vam lekar kaze.
    (Nenad, Skopje, 26. mart 2023 15:19)

    # Link komentara

  5. 50% lekara će reći da visok holesterol nije povezan s srčanim udarom.
    (Che, 26. mart 2023 14:42)

    # Link komentara

  6. Babe i žabe. Holesterola ima više vrsta, osim HDL, LDL postoji i VLDL i taj je definitivni uzročnik srčanih i arterijskih oboljenja za koje se okrivljuje ukupan holesterol. I to u kombinaciji sa povišenim trigliciredima. Nema boljeg pokazatelja da ste ili već bolesni ili ćete sigurno biti, nego kada su vam visoki VLDL i trigliceridi, a ako se ne možete domoći testa koji pokazuje VLDL, dovoljno je da su visoki LDL i trigliceridi, isto pokazuje loše stanje. Saveti su veličanstveni, gde se pominju ugljikohidrati i šećer, pa makar bili u banani. Zbog vlakana? Pa jedite povrće, da ne bi uneli i šećer... zašto banana - ako ste već u problemu sa holesterolom (najlošijim). I, onda, biohemija. Neumoljiva nauka. Kako se u nama stvori VLDL i povise se trigliceridi? Jedenjem masnog? NE. Jedenjem slatkog. Nusproizvod razgradnje (tek 20% glukoze ali zato 75% kod fruktoze i alkohola) šećera (a šećer je tzv. sukroza, 50% glukoze i 50% fruktoze) su trigliceridi i masnoća. VLDL. Deo spakujemo u salo da bi u periodima gladi imali energije - što je normalno ako nije preterano ali sav višak ide u mišiće i samu jetru i pankreas. Izaziva NAFLD ili AFLD - nealkoholnu ili alkoholnu masnu jetru, cirozu, insulinsku rezistenciju, dijabetes tip 2 i na kraju kancer (ako se ne zagine od nečeg prethodno navedenog). Sve nastaje od ishrane - i stila života, ali prvenstveno ishrane. Ne postoji fizička aktivnost i čudesne vodice koje vas mogu spasiti od žderanja loše hrane. Ublažiti da.
    (Zoran, 26. mart 2023 13:04)

    # Link komentara