Omiljena jesenja grickalica je snažni antioksidans: Smanjuje holesterol, idealan za dijetu

Za razliku od nekih drugih vrsta sušenog voća, kesten ima relativno nizak sadržaj kalorija, sadrži manje masti, a bogat je mineralima, vitaminima i fitonutrijentima korisnim za naše zdravlje. Obiluje vitaminom C koji je esencijalni antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala.

Izvor: Živim.hr
Pošaljite komentar
  1. Danas je kesten poslastica, kao leblebije (naut). Nekad je i jedno i drugo bilo hrana.
    (Simeon, 28. novembar 2022 17:37)

    U pravu si za kesten. On je bio nesto kao sirotinjsko hlebno zito. Medjutim, ne postoji biljka "lebleblija". Biljka se zove naut, odnosno slanutak, a "lebleblija" je samo komercijalni naziv za jedan proizvod koji se dobija od slanutka (nauta) - peceno seme. Isto tako, ne postoji biljka "kikiriki". "Kikiriki" je komercijalni naziv za jedan (i samo taj jedan) proizvod biljke koja se zove arahis - przeno seme. Glavni proizvod te biljke je ulje (arahisovo ulje), a i "puter od kikirikija" bi trebalo zvati puter od arahisa.
    (nisam ja, ja je, 30. novembar 2022 01:25)

    # Link komentara

  2. Ha jedem slaninu, puter, kajmak naravno feta sir i gle čuda nidje stomaka , kolesterola , nikad bolje se nisam osećao a grip nemama više od 25 godina da uzmem gram vitamina c na dan .
    Još dodaj malo vina nedeljno pa to je put dugog života a ne ovo blebetanje koje dolaze od užasno debelih zapadnjaka .
    (D-citizen, 29. novembar 2022 03:17)

    # Link komentara

  3. Sve stoji da je zdrav, i jeste skup, ali nadima me gore nego pasulj tri dana zaredom kad jedem.
    (Nenad, 28. novembar 2022 20:53)

    # Link komentara

  4. Kesten kod mene u mestu 300 dinara pola "litre" (uvek tako prodaju, kao da to ima smisla). Toliko blesav nisam još uvek pa da to plaćam.
    (KD-urgent, 28. novembar 2022 19:10)

    # Link komentara

  5. Kesten je nekada u Evropi bio ono što je sada krompir. Jeo se čak i divlji kesten, samo uz već zaboravljenu proceduru pripreme kojom je eliminisan tanin i gorak ukus. Danas bi ljudi u šumi kestenova umrli od gladi. Doduše danas nema ni takvih šuma. Danas je kesten poslastica, kao leblebije (naut). Nekad je i jedno i drugo bilo hrana.
    (Simeon, 28. novembar 2022 17:37)

    # Link komentara