1. Ovo jeste kompleksna tema i zaista se svodi na individualni pristup. Govorim iz ličnog iskustva. Potrebno je dosta vremena posvetiti sebi i osluškivati organizam. Isključivost nije rešenje jer se dešava da pojedine namirnice prijaju ukoliko su termički obrađene dok u drugom obliku ne prijaju. Dakle, potrebno je dosta vremena provesti u kuhinji i ispitivati svoj organizam, a generalne preporuke držati u jednom delu glave sa rezervom. Ono što je univerzalno jeste umerenost u ishrani i zlatni standard: 3 glavna obroka i 2 užine. Deluje komplikovano, ali kada se naviknete da nosite činijice sa sobom, više i ne razmišljate o tome. I opet, na kraju svega, povremeno lekove ( mesalazin) nećete moći da izbegnete, ali ipak, individualnim pristupom, prihvatanjem svoje bolesti i posvećenošću sebi, život će biti lakši i produktivniji.
    (Nataša, 22. novembar 2022 08:00)

    # Link komentara

  2. Ja imam ovu "bolest" i vučem je još od tinejdžerskih dana. Dosta namirnica mi ne prija. Muku sam mučio dok sam išao u školu, faks kao i sad na posao. Pogotovo ako je situacija još stresna, to ne znaš gde ćeš pre da obaviš nuždu. A najgore od svega je kada ti se to desi u punom autobusu koji je u špicu. Ne poželeo tu muku nikom. Što kaže neko u komentarima, lekari nemaju pojma o ovoj bolesti i retko ko se pozabavi ovom tematikom. Meni je na kraju rečeno da za tu bolest nema leka već samo pridržavanje konzumiranje namirnica koje mi ne prave te probleme. Npr meni banane ne pravi taj problem ali zato slatkiši, sokovi, jaja, mleko... da Bog sačuva.
    (iritabilna creva / nervozna creva, 22. novembar 2022 07:59)

    # Link komentara

  3. Poludim kad nema gejfruta, atrpičoke i špargle!
    (budala, a koči!, 22. novembar 2022 05:43)

    # Link komentara

  4. Varenje najvise otezava glad
    (Po naslovu, 22. novembar 2022 00:57)

    # Link komentara

  5. Kao neko sa sindromom iritabilnog creva,posle godinu dana bolova itd vidim sta mi prija,sta ne i tako funkcionišem. Izbacite secer,ako možete, jedite cesto,na 3,4 sata,opet ako mozete,ja jedem i na poslu i van kuce i u kolima,sta cu. Izguglajte za svaku namirnicu da li je lowfood map,ako jeste probajte je ako nije izbegavajte. Ovde pise smeta orah,meni licno ne smeta,ali zato ima mnogo stvari koje mi smetaju. Kafu popijte posle jela,nikako pre. Izbacite alkohol i cigare. I jos nesto sto je jako bitno,setajte. Sto vise. Svaki dan. Po kisi ako treba,makar pola sata da bi creva proradila. Mozda ovo sto ja pisem nekome nece prijati ali mozete da probate.
    (a, 22. novembar 2022 00:01)

    # Link komentara

  6. Postoji lek.
    (466453, 21. novembar 2022 23:41)

    # Link komentara

  7. Neko blizak meni ima hronični kolitis. Nutrocionisti ne znaju n i š t a. Lekari kako koji, znaju uobičajene bolesti, one ređe i komplikovanije su izazov samo za pojedine lekare. Čak i kod iste bolesti, različitim ljudima neka hrana prija a nekima ne. Zelena salata smeta, čak i u najmanjim količinama. Na kraju se sve završi sa ovim - jedite šta vam ne smeta, nađite zamenu, ako vam je krvna slika ok i vi se osećate ok, to je to, održavajte takvo stanje.
    Ko ne zna šta znači upaljeno crevo, ko nije doživeo to ili gledao nekoga ko to ima, ne treba ništa da priča o tome. Jedno je kad anekome ne prija neka hrana ili ne zna da je jede kako treba, drugo je kada je sluzokoža creva upaljena.
    (Vagica, 21. novembar 2022 23:33)

    # Link komentara

  8. Kakve su im cene već sam dobar deo izbacio.
    (Pingvin iz Nišavu, 21. novembar 2022 22:27)

    # Link komentara

  9. Bla bla bla i na kraju piše konsultujte se sa lekarom ima mnogo namernica. Ja bih da dodam da lekari nemaju pojma i ne uče o tome. Oni uče kako da daju lekove operišu itd... Ja sam imao to i naprosto sam izbacio vlakna iz ishrane na dve nedelje. To znači praktično da sam jeo ono što nije zdravo ali bar nije bilo gasova i grčeva. Nakon izlečenja vratio sam se na povrćek ali sada umereno.
    (citalac, 21. novembar 2022 22:15)

    # Link komentara

  10. Tacno je zapazanje, ali nije lako naci zamenu za sve navedene namirnice koje su deo mnogih djeta. Umereno konzumiranje nekih od njih mozda je kompromisno resenje izmedju benefita i upale creva.
    (Demar Derozan, 21. novembar 2022 22:02)

    # Link komentara

  11. Daj bre ne lupetajte.
    (T67, 21. novembar 2022 21:09)

    # Link komentara