Osmišljena aplikacija koja meri nivo UV zračenja

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je novu aplikaciju na pametnim telefonima koja beleži informacije o nivoima ultraljubičastog (UV) zračenja koja upozorava kada je potrebno primeniti zaštitu od sunčevog zračenja, javlja DPA.

Izvor: Aljazeera
Pošaljite komentar
 1. (Miljan, 23. jun 2022 14:23)

  Dotakao si se teme koja je bliže nemoguća za objasniti većini sa Balkana koji nemaju iskustva planinskih predela.

  Švedska, kad je 25 stepeni počinju šumski požari. Zna čak i sa nizom temperaturom vazduha, koji je toliko čist da nema absorbentnih i filtrirajućih partikla u vazduhu čak i odsustvo vlage.
  Tada je ovde kao u paklu preko 40 stepeni kod nas. Toga ste svesni kad ste direktno eksponirani ili ste u autu. Srećom da su zbog zime radili stambene objekte sa dobrim izolacijama koje prave debelu ladovinu i onemogućavaju IR prodor.
  (466453, 23. jun 2022 21:14)

  # Link komentara

 2. Na stranu zracenje koje ima sigurno uticaja na rak koze,svi koji imaju svetle oci,svetlu kosu,svetlu kozu sa puno mladeza moraju ici godisnje na pregled kod demartologa.
  (GAGIc, 23. jun 2022 16:27)

  # Link komentara

 3. Samsung je svojevremeno na modelu Note 4 imao UV senzor i aplikacju koja je pokazivala UV index. Bila je to jako korisna stvar, uperis telefon u sunce i dobijes ocitavanje UV zracenja. Vise puta mi se desilo da na visim planinama, npr Kopaonik, gde je bilo prijatno i oko 20c, imzerim UV index od 12, koji je jako visok. Zato se lako desi da naplaninama leti izgorite, a da to i ne primetite jer nije pretoplo. Na moru u grckoj je UV index recimo bio oko 8-9.
  Nazalost, Samsung je u narednim modelima izbacio taj sensor, verovatno jer vecina ljudi koristi telefone za krajnje jednostavne stvari i obican iphone im posao, pa su shvatili da bespotrebno bacaju "bisere pred svinje".
  (Marko, 23. jun 2022 14:51)

  # Link komentara

 4. Vecina tih meteoroloskih UV vrednosti je iz modela predikcije na osnovu satelitskih pomeranja ozonskog omotaca prethodnog dana, i njihova tacnost je uglavnom veoma, veoma losa. Moj drugar je fizicar i merili smo vise puta i nasa merenja se nijednom nisu poklopila sa projekcijama i u vecini slucajeva je bila manja. To koliko sunce "stipa" je isto subjektivna mera jer ono sto "stipa" je infracrveno (toplotno) zracenje sunca na koje ozonski omotac slabo utice. Samim tim je i ova aplikacija sumnjive upotrebne vrednosti, sem sto hipohondrima i zabrinutim majkama daje novu opsesiju a autorima i politicarima novu priliku za slikanje. Zivite zivot i malo se opustite, stres je stetniji od sunca.
  (Miljan, 23. jun 2022 14:23)

  # Link komentara