Prirodni imunitet ili vakcina – šta je jače?

Od kako je na snazi apel za vakcinaciju protiv kovida, u toku je nacionalna debata o tome da li ista pravila treba da važe i za one koji imaju takozvani prirodni imunitet od prethodne infekcije koronavirusom.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Mislim da bi za svaki slučaj trebalo primati čarobnu injekciju svaki dan. Tako bi se najbolje zaštitili od naopasnijeg virus u istoriji čovečanstva. Samo kad bi naše drage farmaceutske firme mogle toliko da proizvode… ali valjda će zahvaljujući sadašnjoj kampanji biti u mogućnosti povećati proizvodnju da spase narod.
    (Vladimir, 15. oktobar 2021 08:45)

    # Link komentara

  2. Ja posle dve doze Astre skoro sam bio zaražen ali sa blagim simptomima. Poenta vakcine je da ne dodje do teže kliničke slike a niko nije rekao da sa vakcinom ne možete biti zaraženi.
    (Mr. Max,
    pa onda to nije vakcina
    vakcina štiti od bolesti i druge od zaražavanja...lakši oblik...možda bi imao još lakši da se nisi vakcinisao...kako to znati,izmeriti...to je pretpostavka samo
    (tom pus, 14. oktobar 2021 15:18)

    Da li mozes da objasnis tacno kojim mehanizmom bi se to desilo, molim te?
    Probaj, pazljivo cu citati svaku tvoju rec.
    Da li ces udarac buzdovanom bolje blokirati stitom ili rukom ili glavom?
    (Aleksa, 15. oktobar 2021 04:23)

    # Link komentara

  3. ako cemo da budemo precizni postoje 3 tipa imuniteta
    - prirodni koji ce spreciti zarazavanje
    - prirodni u vidu specijalizovanih anti-tela nastalih posle zarazavanja i oporavka
    - vestacki u vidu specijalizovanih anti-tela nastalih posle inokulacije
    ne znam za vas ostale ali ja praktikujem preferiram prvu varijantu i, verovali ili ne, nije tesko
    zamolicu moderatora za objavu komentara
    hvala unapred
    (naucni radnik, 14. oktobar 2021 17:15)

    # Link komentara

  4. Resenje za izbor vakcinisati se ili ne je veoma jednostavno: Ako nisi hteo da se vakcinises, a zarazis se virusom, ne idi kod doktora ili u bolnicu.
    Sedi kuci i leci se posto ocigledno ti bolje znas od njih.
    (Žalosna Sova, 14. oktobar 2021 16:21)

    # Link komentara

  5. Vakcinisan sam Fajzerom. Svi oko mene na poslu , ali baš svi bili zaraženi koronom. Kolega nevakcinisan bolnica Pančevo upala oba plućna krila,još dvoje isto bolnica, ostali ,Sinofarm, preležali kod kuće kao osrednji grip i manje od toga. Sputnjici isto. Meni ništa. Masku ne nosim, distancu ne držim pa vi vidite.
    (Strahotni, 13. oktobar 2021 22:27)

    4270

    ti si zdrav sa potentnim imunim sistemom,ti sve ko ja koji imam 59 godina a nisam vakcinisan,samo izgubio miris...drugo bukvalno ništa,pušio 2 kutije cigareta svo vreme...svi smo jedinke posebne...kako kome
    (tom pus, 14. oktobar 2021 15:22)

    # Link komentara

  6. Ja posle dve doze Astre skoro sam bio zaražen ali sa blagim simptomima. Poenta vakcine je da ne dodje do teže kliničke slike a niko nije rekao da sa vakcinom ne možete biti zaraženi.
    (Mr. Max,
    pa onda to nije vakcina
    vakcina štiti od bolesti i druge od zaražavanja...lakši oblik...možda bi imao još lakši da se nisi vakcinisao...kako to znati,izmeriti...to je pretpostavka samo
    (tom pus, 14. oktobar 2021 15:18)

    # Link komentara

  7. Vakcina. Pogledajte Dansku: 80% vakcinisano sa 2 doze, sve mere ukinute, moze koncerti, nocni klubovi, tribine popunjene 100% na tekmi, nema maski, kraj. 
    80% sa 2 doze i kraj.
    (Djordje, 13. 
    znači u danskoj čekaju novi soj,ovaj su prebobali onako vikinški...
    (tom pus, 14. oktobar 2021 15:13)

    # Link komentara

  8. Problem je u tome sto vi nista o vakcinama ne znate. Ne znate nista o imunitetu. Ne znate nista o medicini generalno. A umisli ste da ste najveci virusolozi i epidemiolozi koji su ikada hodali planetom. 
    Vakcina proizvodi daleko snazniji imuni odgovor od bolesti. Odnoso tako je kod vecine. Kolicina antitela posle vakcine je barem desetorstruko veca nego posle prelezane bolesti. To je razlog za ovaj stav struke. Ali ako ti znas bolje od onih kojima je to struka, onda ti savetujem da se javis SZO i obajsnis im da su svi njihovi lekari moroni i da treba da poslusaju Zoricu frizerku!
    (zzz, 13. oktobar 
    nisu samo antitela ta vojska imunološkog sistema,ima još tu rodova i službi...i specijalaca koji se ne očizavaju(ne mere)
    (tom pus, 14. oktobar 2021 15:12)

    # Link komentara

  9. Ovo u prevodu znaci: postoje naravno radovi koji dokazuju da je prirodni imunitet najbolji, cak i kad padnu antitela, ali morate uzeti vakcinu ili nema odlaska u Maxi!
    (vlada, 14. oktobar 2021 14:39)

    # Link komentara

  10. Ja sam kao mali preležao boginje i zauške ali sada su mi stručnjaci otvorili oči i saznao sam da prirodni imunitet nije dovoljan. Da li mogu da se prime vakcine protiv zauški i boginja, platiću nije problem.
    (Mirko, 13. oktobar 2021 21:39)

    Zahvaljujemo

    tako je care...ha,ha
    (tom pus, 14. oktobar 2021 14:20)

    # Link komentara

  11. vrhunac neobavestenosti o tome sta je vakcina. -I dalje mozes da dobijes koronu-, aman. Samo neces zavrsiti na aparatima 
    (krindz buraz
    kako znaš,tako ti rekli,a skepsa..svakom veruješ...blago tvojoj ženi...ha,ha..
    (tom pus, 14. oktobar 2021 14:16)

    # Link komentara

  12. vrhunac neobavestenosti o tome sta je vakcina. -I dalje mozes da dobijes koronu-, aman. Samo neces zavrsiti na aparatima
    (krindz buraz,
    nemaš ti pojma..jel tako i sa besnilom,tetanusom...
    (tom pus, 14. oktobar 2021 14:11)

    # Link komentara

  13. Prirodni imunitet naravno, pa to i lud zna.
    (Lud, 13. oktobar 2021 19:29)

    39141

    jok...boli je parizer od pršute
    ha,ha...
    (tom pus, 14. oktobar 2021 14:08)

    # Link komentara

  14. Dakle ako sam prelezao bolest pre pojave Delta soja onda mi organizam nema dovoljno antitela da bi se borio protiv novog Delta soja ali ako sam primio vakcinu koja je napravljena kao odgovor na varijantu virusa koju sam ja prelezao i koja je takodje napravljena pre pojave Delta soja e onda sam mnogo bezbedniji... Ponekad mislim da bi uspesnost vakcinacije bila mnogo veca kada bi "struka" cutala...
    (sofronije, 13. oktobar 2021 19:
    da to je to..al struka ne zna logiku...ili misle svi smo glupi i teletabisi...
    (tom pus, 14. oktobar 2021 13:35)

    # Link komentara

  15. sempervivum, 13. oktobar 2021 
    tako je care..
    (tom pus, 14. oktobar 2021 13:32)

    # Link komentara

  16. ne..bolji je parizer od pršute..uvek bilo i biće...jel tako...tako
    (tom pus, 14. oktobar 2021 13:31)

    # Link komentara

  17. Оно што сам видео у свом окружењу где су се вакцинисани одмах након тог чина разболели и то гадно, извео сам закључак да и од вакцине можеш да се отрујеш. Ово није вирус. Ово је отров. Велики је ризик вакцина.
    (Сеновић, 14. oktobar 2021 12:29)

    # Link komentara

  18. I prelezani o vakcinisani znaci mogu da obole i da prenose virus. Imunitet stecen vakcinacijom postojecim vakcinama traje ocigledno max 6 meseci i ne pokriva nove sojeve.
    Prirodni imunitet mozda traje i godinu dana i bolje reaguje na nove sojeve.

    Zakljucak po meni, prirodni imunitet je bolji narocito kod onih koji su prelezali kotonu sa sredje teskom i teskom slikom.
    Napisite vise i to. Sto je tesko priznati.
    (mix, 13. oktobar 2021 23:57) # Link komentara

    Ako je bolje da se preleži sa srednje teškom i teškom slikom (da se par nedelja raspadaš u bolnici sa upalom i na kiseoniku i gomili lekova) nego da se samo bocneš - onda jeste bolji :P

    Ko je preležao sa težom slikokm ima pojačan imunitet (i ko zna kakve nus pojave), pa ne mora da se vakciniše bar neko vreme, međutim oni koji nisu preležali sigurno je lakše da se vakcinišu, nego da se razbole.

    Poenta vakcine je da kontorlisano i sa što manje posledica pojača imunitet.
    Problem zaostalog društva je što se više plaše vakcine nego bolesti.
    (NNN, 14. oktobar 2021 12:09)

    # Link komentara

  19. Vakcinisan Fajzer vakcinom u maju i pre 20 dana dobijem koronu, ako opet u nekom kratkom periodu negde fasujem koronu okacite svoje teorije macku o rep. A da, perem ruke redovno, nosim masku u prodavnicama, ne idem po kafanama, diskotekama i utakmicama.
    (ls, 13. oktobar 2021 19:12)

    U Srbiji nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj osobe koja je vakcinisana i revakcinisana Fajzer vakcinom.
    (role, 14. oktobar 2021 11:31)

    # Link komentara

  20. E sada, ako je neko primio dve doze vakcine koje su pravljene pre svega da zastite od Vuhan soja i zarazi se pred samo primanje buster doze Delta sojem. Dali ima svrhe posle toga primati buster dozu??? Ili je njegovo telo sada otporno na oba ta soja i budter doza barem neko duze vreme nije neophodna.
    (DAVOR, 14. oktobar 2021 11:27)

    # Link komentara

  21. Da li može neko da objasni tezu struke?
    Da se vakcinišu deca,ne zbog njih samih,već da ne bi prenosili zarazu na odrasle,iako SZO kaže da vakcina ne štiti ni od zaraze ni od prenošenja iste.
    APSURDISTAN!
    (Slavko, 14. oktobar 2021 10:17)

    # Link komentara

  22. Neka objave podatke za vakcinisane koliko su oboleli ili preminuli. Narod ne veruje jer se mulja sa podacima od početka. A prirodni imunitet je verovatno doživotan, naravno razbolećete se ali neće doći do konfuzije imunog sistema tromboza i smrti.
    (Biće bolje, 14. oktobar 2021 10:14)

    # Link komentara

  23. Nikad hemija nece prestici majku prirodu.
    (slobi, 14. oktobar 2021 09:58)

    # Link komentara

  24. Nema dvojbe,prirodni imunitet traje godinama,a ove vakcine su za nista,ucinkovitost zastite 1-2 %,i sta onda dozivotno se bosti i upropastiti rodjeni imunitet.Glupost.
    (Zaza, 14. oktobar 2021 09:51)

    # Link komentara

  25. Meni je sad svejedno, u junu vakcinisan u septembru oboleo i lako preboleo. Međutim, prošlo tri nedelje od ozdravljenja i penjanje na prvi sprat donosi mi veliki zamor.
    (Lazar, 14. oktobar 2021 09:49)

    # Link komentara

  26. Bolje je vakcinisati jer su svi za vakcinu a većina je pametnija a mi nevakcinisani smo glupi i zadrti a posle šta kome Bog da, tako da vakcinišite se svi što više i što češće i mešajte ih kao piće što se meša
    (Paja, 14. oktobar 2021 08:56)

    # Link komentara

  27. @rebro: zato što je virus različit. male boginje ne mutiraju, gripovi mutiraju...
    (DaLanik, 14. oktobar 2021 08:44)

    # Link komentara

  28. Sve sto prodaje vakcinu ima smisla.
    (Bojan, 14. oktobar 2021 08:42)

    # Link komentara

  29. Vakcinisan fajzerom 2x i dobio. Imaću i prirodni imunitet i vakcinom :)
    (DaLanik, 14. oktobar 2021 08:42)

    # Link komentara

  30. Zaboga, zar iole ko ima osnovno znanje o medicini može da postavlja takvo pitanje.
    Uostalom samo se osvrnite oko vas i prebrojte koliko vakcinisanoh znate da se razbolelo od kovida, a koliko prebolelih se razbolelo po drugi put.
    (only fools and horses, 14. oktobar 2021 08:35)

    # Link komentara

  31. Stručnjaci preporučuju vakcinu jer 1 od 4 osobe koje su preležale covid19 nemaju imunitet, što je prilično veliki procenat.

    Međutim isto tako postoji način da se utvrdi da li neko ima antitela ili ne. I zašto se to onda ne uzima u obzir.

    Evo npr moja žena i ja smo preležali koronu i ona je imala slabije simptomr od mene. Pa ipak ja nisam imao antitela posle 3 meseca a ona posle godinu dana je imala duplo više nego neki 3 meseca posle sinofarma. Ja sam se vakcinisao a ona nije, a i ne treba. Ali zašto joj onda svuda traže PCR test kad putujemo?
    (QwertyDGB, 14. oktobar 2021 08:33)

    # Link komentara

  32. Ujak mi je u avgustu preležao koronu,srednje teska slika,sada je opet pozitivan!Nema pravila...
    (Mića, 14. oktobar 2021 08:10)

    # Link komentara

  33. @ ls
    @ gagare
    @ svi ostali

    Vi ste od pocetka u velikoj zabludi.
    Vakcina vas ne stiti od zaraze,ona vam omogucava da lakse pobedite virus.
    Inace manje kafane,manje utakmica,manje pricanja da korona ne postoji,a vise nosenja maske bi moglo pomoci u celoj prici.
    (Mj, 14. oktobar 2021 08:03)

    # Link komentara

  34. Dakle i dalje nagađanja i ubeđivanja. Dokle god ne napravite vakcinu koja deluje kao sve vakcine koje smo dobili kao deca, a to znaci jedna, eventualno dve i proverena zastita ne manipulisite sa brojkama i statistikama sireci paniku. Covek kada cita komentare tacno vidi kod vecine reci koje su im mediji ubacili u lobanju i kao papagaji ponavljaju. Ko da sebe hoce da ubede da su upravu iako niko nema pojima sta se desava...
    (Ljuba, 14. oktobar 2021 08:01)

    # Link komentara

  35. Dosta netacnih stvari procitah u komentarima. Za pocetak imunitet moze biti prirodni i vestacki, dalja podela je na aktivni i pasivni. Prirodni aktivni je nakon prelezane bolesti, prirodni pasivni dobijamo od majke na rodjenju. Vestacki aktivni je stecen vakcinacijom, a vestacki pasivni primanjem antitela od osoba koje au prelezale odredjenu bolest. Sa strucne strane, mene su barem tako ucili, da za pustanje bilo kog leka u promet je potrebno minimum jedna i po godina od nastajanja leka, to je u idealnim okolnostima. Ovaj clanak je totalno amaterski sa strucnog aspekta, gomila nagadjanja i netacnih tvrdnji. Pa po kojoj zdravorazumskoj logici virus sa smanjenom virulentnosti moze da izazove jaci imuni odgovor od ljudi koji su prelezali.? Bolje bi pitanje bilo da li bilo koja od ovih vakcina izazivq odgovor organizma i da li se stvaraju antitela, posto neke i ne izazivqju. Medicina se od kovida totalno promenila. Nisam za prinudnu vakcinaciju, ne samo za kovid, nego inace. Svrha medicine i farmakologije u 21-om veku je daleko od Hipokrata nazalost.
    (Samo intravenozno, 14. oktobar 2021 07:57)

    # Link komentara

  36. Propaganda šizofrenog cepanja. Normalizacija bolesti je davno počela i sve više ćemo viđati narcisoidni poremećaj ličnosti.
    Nova normalnost.
    (kvasac, 14. oktobar 2021 07:54)

    # Link komentara

  37. Mene interesuje da li neko ima tacnu informaciju koliko je ljudi, i da li je uopste bilo ko umro nakon sto je prelezao koronu pa se zarazio drugi odnosno treci put? Koliko sam ja pratio, nema takvih slucajeva, tako da ste dobili odgovor na pitanje.
    (Kg, 14. oktobar 2021 07:53)

    # Link komentara

  38. Moram li zauške ponovo da preležim? Pitam za drugara.
    (pfcpanta, 14. oktobar 2021 07:49)

    # Link komentara

  39. Odgovor dolazi sam po sebi prirodno
    (flavio, 14. oktobar 2021 07:40)

    # Link komentara

  40. Ljudi aman, vakcinišite se. Ceo svet to radi. Ako ovako ostane, ni mi što smo se vakcinisali nećemo ništa postići. A virus će toliko da mutira da nikakva prirodna antitela neće pomoći. Ne daj bože da se toliko razvije da su nam sledeći na udaru deca i ne punoletne osobe. Onda nam džabe svima sve.
    (Džoni, 14. oktobar 2021 07:38)

    # Link komentara

  41. @NNN, 13. oktobar 2021 23:31)

    Slažem se sa tobom, ali ovde se vodi druga polemika - kad je neko već preležao, zašto i njega forsiraju da se vakciniše?
    (Lax, 14. oktobar 2021 07:31)

    # Link komentara

  42. Vakcina garant.
    (Švajnctajger, 14. oktobar 2021 07:28)

    # Link komentara

  43. Ako nema nekih hronično teških obolenja srca, asme ili slično ne treba se vakcinisati. Problem ne što ovde neko napada pravo izbora pa ti ne dozvoljava da negde udješ bez vakcine i pcr testa. Niie stvar virusa nego kontrole kod Korone.
    (Martin Bošković, 14. oktobar 2021 07:14)

    # Link komentara

  44. Ja sam pre 15 meseci imao koronu i kad god radim antitela a radim na svakih 3 meseca imam svaki put sve više tako da nema pravila
    (Dejan, 14. oktobar 2021 06:59)

    # Link komentara

  45. Da li se kod onih koji su preležali zarazu,
    uz upalu pluća kao odgovor organizma na virus,

    da li se kod tih ljudi u SVAKOM novom, kasnijem kontaktu sa virusom
    (na primer godinu dana kasnije)
    u organizmu stvaraju antitela?

    Da li je za vakcinisane i one koji su preležali zarazu,
    (dakle za one čiji organizmi proizvode antitela)
    bolje da budu u konstantnom kontaktu sa virusom?

    Mogu li neki lekari to da objasne,
    ili ćemo samo propagandu "za" i "protiv" da slušamo?

    Ima li vas, stručnjaci,
    da lepo, razložno, logično, smireno, bez strasti, ...
    odgovorite na ovakva pitanja?
    (pitanje, 14. oktobar 2021 06:44)

    # Link komentara

  46. Evo, sve strucnjak do strucnjaka...sto kazu, misljenje je kao dupe, svako ga ima
    (R2D2, 14. oktobar 2021 06:42)

    # Link komentara

  47. Realno je mnogo jednostavnije da se vakcinišete, nego da stičete imunitet dok ležite u bolnici.
    (NNN, 13. oktobar 2021 23:31)

    Realno je da smo već ležali u bolnici, uglavnom sa jakom upalom pluća,
    (koja u suštini predstavlja prirodni odgovor organizma na prisustvo virusa),
    a tema teksta je da li ima potrebe da se vakcinišemo u tom slučaju.

    Na žalost, nema eksplicitnog odgovora,
    uglavnom vrlo neubedljiva propaganda za ili protiv vakcinacije,
    što uopšte nema veze sa polaznim pitanjem.

    Ne razumem zašto se ljudi toliko lože da budu vakseri ili antivakseri,
    do te mere da ispadaju glupi u društvu zbog svoje zaslepljenosti?

    Još manje razumevanja imam za lekare koji se svrstavaju u ove grupe.

    Ako nešto ne znaš, to nije sramota.
    Sramota je da se praviš pametan, kad ne znaš.
    (ni DŽA, ni BU, 14. oktobar 2021 06:27)

    # Link komentara

  48. Koliko u Srbiji ima antivaksera (ravnozemljasa, 5G, kejmtrels, sledbenika astrologije) da nije ni cudo sto nam je ovako kako nam je.
    (KK, 14. oktobar 2021 06:05)

    # Link komentara

  49. Ma vakcina je najjača, kakav prirodni imunitet, samo vakcina, vakcina, vakcina...daj 10 vakcina, daj još, vakcina nam treba, vakcinu hoćemo! Jadno...
    (Ibna, 14. oktobar 2021 05:52)

    # Link komentara

  50. Vakcina. Pogledajte Dansku: 80% vakcinisano sa 2 doze, sve mere ukinute, moze koncerti, nocni klubovi, tribine popunjene 100% na tekmi, nema maski, kraj.
    80% sa 2 doze i kraj.
    (Djordje, 13. oktobar 2021 22:13)

    sto navodi na zaključak da treca doza netreba.
    (guu, 14. oktobar 2021 04:11)

    # Link komentara

  51. vakcina nije ništa novo, imate izbor od 4-5, niko nije umro od same vakcine, ja sam primio kinesku, znam ljude koji su primili Fajzer, rusku, astru, svi su živi i zdravi. Znam nažalost ljude koji nisu preživeli covid iako su na papiru bili zdravi, i svi nažalost nisu imali priliku da se vakcinisu. Jedini izlaz iz ovog ludila je vakcina, kao i za svaki drugi virus, kao npr boginje.
    Vakcina može samo da vas spasi, zašto bi se kockali sa vašim životom i životom vaših bližnjih?
    (Vakcina-naravno, 13. oktobar 2021 22:29)

    I ti na ovaj post dobiješ duplo više minusa nego pluseva... Bukvalno mi dođe odmah da se pakujem u 2 kofera i napolje. Zauvek ..
    (aalborg, 14. oktobar 2021 02:27)

    # Link komentara

  52. Ljuudi, vi ste retko glupi. Ako sam preležao sa lakom klinixčkom slikom a vi sa teškom, pa ne možete vi biti otporniji od mene, jbg. Čim sam imao laku kliničku sliku, to znači da mi je imunitet top. Sa druge strane, vi ste imali neku vrstu imuniteta ali nedovoljno jak kao ja, npr.
    (Gandalf Beli, 14. oktobar 2021 01:57)

    # Link komentara

  53. Ono sto se razvijalo evolucijom 2,5 miliona godina, losije je od onoga sto su neki ljudi smuckali za nekoliko dana, koje ni ne funkcionise u potpunosti...Zapitas se koliko je zivotinja superiornija, kada joj ne treba apoteka, ni vakcina, ni doktor... Jel smo zaista telesno bas toliko kljakavi?
    (Basic, 14. oktobar 2021 01:44)

    # Link komentara

  54. "Još jedna velika nepoznanica je koliko dobro prirodni imunitet štiti od novijih varijanata. Vec?ina studija koje prate prirodni imunitet sprovedena je pre pojave varijante delta, a novija istraživanja su neujednačena."

    Pa ni vakcina kad je razvijana nije pravljena za nove varijante, nidu ni postojale!!!
    (acca, 14. oktobar 2021 01:11)

    # Link komentara

  55. @Dobar je prirodno stečeni imunitet... ako pacijent preživi.
    (Aleksandar, 13. oktobar 2021 22:35)

    A sto ne bio dobarz za 99.7% ljudi koji ga prezive kao jacu prehladu, posto nisu u rizicnoj grupi?
    Eto ja imao u novembru 2020 sa svojih 48 godina (dva dana trajalo), zena imala (7 dana kao grip) i na kraju posle svega sin od 20 godina nije se zarazio tad, vec sa novim delta sojem u avgustu (bolela ga glava 2 dana) i mi bili s njim u karantinu i pored njega i nismo se zarazili.
    (Petar, 14. oktobar 2021 01:11)

    # Link komentara

  56. Iste argumente ima moj pasa za vezivanje pojasa .Ljudi izgoreli jer nisu mogli da se odvezu.Na groblju sahranjeni nekoliko decaka,jer nisu vezivali pojaseve.Njegova svastika je sina sahranila kad je auto skliznuo na ostrojoj krivini i prignjecio ga.Ispao do pola kroz prozor.Nije izgoreo.Tako i svi ovi koji nalaze razloge da je vakcina stetna,nekorisna.
    (dblagoje, 14. oktobar 2021 00:55)

    # Link komentara

  57. slazem se sa vama cifre su tačne ....visak smrti u Srbiji za 2020 u godinu kalendarsku u odnosu na 20 god unazad prosek je 15.000 ljudi ( od korone prijavljeno samo 3000) , sto je abnormalna anomalija ! e sad jedino sto bih dodao vasem izlaganju je da tih 12.000 nisu svi od korone preminuli nego usled korone ( zanemarivanjem terapija , operacija i lecenja drugih bolesti zbog korone ) ...
    u svakom slucaju zvanican tacan podatak je da je u Srbiji u 2020 oj godini umrlo 15.000 ljudi vise nego prosek 2001/2019 !
    taj podatak je zaista užasan !
    (Tomy Čubura, 13. oktobar 2021 23:30)

    A sada verujes u zvanicne podatke?
    (zzz, 14. oktobar 2021 00:46)

    # Link komentara

  58. Bez citanja cu da pogodim. Vakcina.
    (Dzo, 14. oktobar 2021 00:45)

    # Link komentara

  59. Прележала ковид по други пут, први пут пре појаве вакцина, 5дана температура, од тога 3 дана 40. Бол у грлу, кратак дах, бол приликом дисања, дијареја. Други пут два дана температура до 38,7 и умор.
    Што се вакцина тиче, рече ми лекарка у пензији да људи са јако ослабљеним имунитетом и нису у стању да произведу анти-тела, па им вакцина не вреди.
    Од нас десетак на послу, који смо имали ковид ових дана, нас троје нисмо вакцинисани. Ја 2 дана температура, колега исто, колегиница добила почетак упале плућа. Они вакцинисани- једна упала плућа, остали као грип.
    Колеге који су имали ковид пролетос, сада се нису разболели.
    (Ha., 14. oktobar 2021 00:41)

    # Link komentara

  60. Čekaj bre, pa koji je smisao svega, vakcinisani se razbolevaju i to u težim formama i o čemu pričamo onda , kako možete da se zalažete za vakcinu , vređa inteligenciju. Mogu biti neutralan i reci da mi ovo ništa nije jasno a tupo podržavati vakcinu je suludo , osim ako nisi plaćen za to.
    (Boris, 14. oktobar 2021 00:33)

    # Link komentara

  61. kao laik gledajuci sve cifre i podatke dolazim do jednog zakljucka . da je zaista idiotluk pricati da je vakcina jaca zastita od prorodno stecenog imuniteta posle bolesti .za to sam i procitao par istrazivanja sa ogromnim brojem uzoraka , milionskim ( Izrael) .ali takodje je i glupo ko se do sada nije razboleo da ceka da se razboli da bi stekao imunitet . tako da je najlogicniji zakljucak ko do sada nije prelezao da se vakcinise , a ko jeste ne .
    i da ima neko u ovoj drzavi da govori prave podatke i iznosi cinjenice a ne gluposti ( poput onih da nema vakcinisanih u bolnicama i slicno ) i da posteno kaze da je procenat zaraze 50/50 vakcinisani i nevakcinisani ali da vakcinisani mnogo lakse prolaze i da je procenat ponovno zarazenih zaista mali / u ovoj zemlji bi bilo 80% do 90% vakcinisanih i prorodno zasticenih !
    ali ne nama treba kao danas dokrorka s Kbc Kose da ladno kaze da jedna doza vakcine daje 11 puta jaci imunitet od prirodnog i naravno ljudi shvate kakve gluposti prica i pocnu da se kolebaju da se vakcinisu !
    objavite komentar !
    pozdrav !
    (Tomy Čubura, 13. oktobar 2021 22:53)

    Zbog cega kao laik imas potrebu da lazes o odnosu zarazenih kada se porede vakcinisani i nevakcinisani. Pa sve i da vakcina ne deluje uopste, na 40% vakcinisanih u drzavi, taj odnos mora da bude 60% nevakcinisanih na 40% vakcinisanih jer je to stanje na terenu. Ovo je dakle da ni jedna vakcina ne stiti uopste. A to jednostavno nije moguce. Dakle i da stiti samo 50%, taj odnos je onda vec 80% nevakcinisanih na 20% vakcinisanih. I to je ono sto i jeste neko stanje na terenu. Kod nas je ogromna vecina primila kinesku vakcinu, a njena efikasnost je izgleda tu negde malo iznad 50%.
    Dakle ne postoji niti teoretska sansa za ovo sto si napisao. A iz covid ambulanti i bolnica i znamo da to nije tacno.
    (zzz, 14. oktobar 2021 00:20)

    # Link komentara

  62. I prelezani o vakcinisani znaci mogu da obole i da prenose virus. Imunitet stecen vakcinacijom postojecim vakcinama traje ocigledno max 6 meseci i ne pokriva nove sojeve.
    Prirodni imunitet mozda traje i godinu dana i bolje reaguje na nove sojeve.

    Zakljucak po meni, prirodni imunitet je bolji narocito kod onih koji su prelezali kotonu sa sredje teskom i teskom slikom.
    Napisite vise i to. Sto je tesko priznati.
    (mix, 13. oktobar 2021 23:57)

    # Link komentara

  63. Ajde ovako...vrlo prosto. Ko je ugrozen zdravstveno i presao je 60 godina...lagano moze da razmislja o vakcinaciji. Ko je zdravstveno ugrozen , a ima ispod 60 godina.. lagano moze da razmislja o vakcinaciji. Ko je ispod 60 i nema zdravstvenih problema...od volje mu. Vakcine koje guraju stite od prvobitnog Alfa soja...sad imamo Delta soj i ljudi se cude kako se zarazavaju iako su vakcinisani. Prirodni imunitet je u većini, ne u svim slucajevima, bolji. Medjutim svako na drugaciji nacin prelezi virus. Ja sam ga prelezao, nikakav spektakl...jaci grip. Nemam nameru da se vakcinisem jer nemam nikakve zdravstvene probleme. Moji roditelji su primili 3 doze jer su 75+
    (majstor, 13. oktobar 2021 23:32)

    # Link komentara

  64. Vidim u komentarima standardno provejava antivaks raspoloženje (kad smo zaostalo društvo :()

    Prirodni imunitet je sigurno dobar, ali poenta vakcine je da se taj imunitet stakne sa što manje posledica, tj. cena prirodnog imuniteta je da budete bolesni. I generalno što su blaži simptomi preležane bolesti - manji je imuni odgovor i obrnuto, dakle može prirodno da se stekne jak imunitet, ali je cena prilično skupa.
    Realno je mnogo jednostavnije da se vakcinišete, nego da stičete imunitet dok ležite u bolnici.
    (NNN, 13. oktobar 2021 23:31)

    # Link komentara

  65. Jači i bolji je prirodni.
    (Kinder jaje, 13. oktobar 2021 23:31)

    # Link komentara

  66. Па ваљда је вакцина направљена да имитира напад вируса како би наш организам реаговао и створио одбрану, зар не?
    И сад неко хоће да каже да је тај одговор на "имитацију" поузданији од одговора на напад комплетног и реалног вируса?
    Ниђе логике.
    Ако је и од стручњака много је.
    А после се чудимо зашто људи не верују стручњацима.
    (sempervivum, 13. oktobar 2021 19:39).

    Prirodni imunitet ti je kocka. Vakcina ne. Kapiš ?

    (xxx, 13. oktobar 2021 20:42) # Link komentara
    Preporučujem (+25)Ne preporučujem (-58)

    -----
    Ма да, како да не... Ево ја сам се вакцинисао Фајзером и 85 дана касније (у врхунцу "заштите") сам пасовао корону. А уопште се нисам коцкао ризичним понашањем. Преживео сам, али је било врло непријатно.
    Него, у овој причи се провлачи идеја да је имунитет стечен вакцином снажнији од оног после заражавања. Мој коментар се односио на то. Нисам био против вакцинације, јер сам се вакцинисао. Међутим, сада озбиљно сумњам у ефикасност постојећих вакцина, после појаве нових сојева. Ја сада свакако нећу узимати трећу дозу. Можда ћу се вакцинисати следеће године поново, али само ако се појави нека нова и БОЉА вакцина. Чудно је да су све ове вакцине направљене тако брзо, а прође више од годину дана а још увек их нису редизајнирали (мада... а и што би их поправљали када се и ове постојеће сасвим добро продају...)
    (sempervivum, 13. oktobar 2021 23:31)

    # Link komentara

  67. Tj. u nekim zemljama kao što je naša se vodi skoro 4 puta manji broj umrlih od korone nego što je realan.
    Ako se pogleda broj excess deaths na milion stanovnika od početka 2020 do danas, najgore zemlje na svetu su Bugarska, Rusija, Makedonija, Srbija i BiH (sve su blizu ili prebacile 5000 dodatno umrlih na milion stanovnika). Interesantno je da Hrvatska ima ispod 2500 dodatno umrlih na milion stanovnika iako su vakcinisani u sličnom procentu kao mi. Zemlje kao Italija, Španija, SAD su na oko 2000 dodatno umrlih na milion stanovnika.
    (meda, 13. oktobar 2021 22:32)
    slazem se sa vama cifre su tačne ....visak smrti u Srbiji za 2020 u godinu kalendarsku u odnosu na 20 god unazad prosek je 15.000 ljudi ( od korone prijavljeno samo 3000) , sto je abnormalna anomalija ! e sad jedino sto bih dodao vasem izlaganju je da tih 12.000 nisu svi od korone preminuli nego usled korone ( zanemarivanjem terapija , operacija i lecenja drugih bolesti zbog korone ) ...
    u svakom slucaju zvanican tacan podatak je da je u Srbiji u 2020 oj godini umrlo 15.000 ljudi vise nego prosek 2001/2019 !
    taj podatak je zaista užasan !
    (Tomy Čubura, 13. oktobar 2021 23:30)

    # Link komentara

  68. Preležala u martu i dete takođe. Suprug sada. Imale smo pre nekoliko godina, ćerka i ja, takav grip da i dan danas kad se toga setim sledi mi se krv u žilama. Poredeći sa ovim se stvarno ne može. Nisam vakcinisana i nisam proveravala antitela. Pre neki dan je udarna vest bila da je bračni par umro u istom danu i da nisu bili vakcinisani. Taj dan je umrla 51 osoba, na žalost. Pitam se šta je sa ostalih 49 - toro? Ako je udarna vest da je dvoje umrlo a, nisu vakcinisani, onda su ostali bili.
    (Lejla, 13. oktobar 2021 23:26)

    # Link komentara

  69. njima je vaznije da stvore podelu naroda. zabole ih koliko ce se ljudi zaraziti.
    (Ivan, 13. oktobar 2021 23:20)

    # Link komentara

  70. U većini slucajeva biram prirodni imunitet
    (majstor, 13. oktobar 2021 23:15)

    # Link komentara

  71. Znaci da se turira imuni motor ... svaka 3 meseca vakcina.
    (Flojd, 13. oktobar 2021 23:14)

    # Link komentara

  72. na'i'iace je beli luka, rakijstine i molitve
    ma nece koronija na srBske junake
    (wer, 13. oktobar 2021 23:11)

    # Link komentara

  73. Ako preležite zauške ili ovčije boginje onda vakcinu protiv istih ne dobijate jer imate doživotni imunitet.
    Zašto to nije slučaj sa koronom će objasniti oni kojip ropagiraju vakcinu nastalu za 5 meseci.
    (rebro, 13. oktobar 2021 23:10)

    # Link komentara

  74. Ma da, jedinstven slučaj u prirodi. Joj ala lažete.
    (Marko, 13. oktobar 2021 23:06)

    # Link komentara

  75. znaci - pojma nemate.
    (plazoje, 13. oktobar 2021 23:01)

    # Link komentara

  76. kao laik gledajuci sve cifre i podatke dolazim do jednog zakljucka . da je zaista idiotluk pricati da je vakcina jaca zastita od prorodno stecenog imuniteta posle bolesti .za to sam i procitao par istrazivanja sa ogromnim brojem uzoraka , milionskim ( Izrael) .ali takodje je i glupo ko se do sada nije razboleo da ceka da se razboli da bi stekao imunitet . tako da je najlogicniji zakljucak ko do sada nije prelezao da se vakcinise , a ko jeste ne .
    i da ima neko u ovoj drzavi da govori prave podatke i iznosi cinjenice a ne gluposti ( poput onih da nema vakcinisanih u bolnicama i slicno ) i da posteno kaze da je procenat zaraze 50/50 vakcinisani i nevakcinisani ali da vakcinisani mnogo lakse prolaze i da je procenat ponovno zarazenih zaista mali / u ovoj zemlji bi bilo 80% do 90% vakcinisanih i prorodno zasticenih !
    ali ne nama treba kao danas dokrorka s Kbc Kose da ladno kaze da jedna doza vakcine daje 11 puta jaci imunitet od prirodnog i naravno ljudi shvate kakve gluposti prica i pocnu da se kolebaju da se vakcinisu !
    objavite komentar !
    pozdrav !
    (Tomy Čubura, 13. oktobar 2021 22:53)

    # Link komentara

  77. @Znam za lekara koji je prelezao koronu prosle godine u aprilu pa umro od korone iste godine u septembru. Toliko je bio imun.
    (Nenad, 13. oktobar 2021 21:43)

    Jeste, sve ti verujem, tako mi sendvica.
    (Sendvicari, 13. oktobar 2021 22:49)

    # Link komentara

  78. Preležao sam bolest u sudaru sa živim virusom. U propisanom roku testirao sam se na antitela. Odličan (igg). Stekao sam pravi, a ne takozvani prirodni imunitet. Za deset meseci imao sam nekoliko bliskih kontakata koji su posle dan ili dva bili pozitivni. Poštujem sve propisane epidemiološke mere.
    (Preležajnik, 13. oktobar 2021 22:48)

    # Link komentara

  79. Dakle ako sam prelezao bolest pre pojave Delta soja onda mi organizam nema dovoljno antitela da bi se borio protiv novog Delta soja ali ako sam primio vakcinu koja je napravljena kao odgovor na varijantu virusa koju sam ja prelezao i koja je takodje napravljena pre pojave Delta soja e onda sam mnogo bezbedniji... Ponekad mislim da bi uspesnost vakcinacije bila mnogo veca kada bi "struka" cutala...
    (sofronije, 13. oktobar 2021 19:11)
    upravo takvo je i moje razmisljanje .i ljudi koji su hteli da se vakcinisu su odustali posle idiotskih tvrdji nekih lekara propagirajuci vakcinaciju ! pazite danas dr sa Kbc Kosa ladno govori kako jedna doza vakcine pruza 11 puta ( ni manje ni vise nego 11 puta !!!) vecu zastitu od prirodnog imuniteta !
    pa ta je odmah po objavljivanju vesti odbila 1%/2% ljudi koji bi se vakcinisali !
    da su cutali i da nisu pojedinci pričali budalastine i narod bi manje verovao u gluposti i vakcinisanih bi bilo 80% .
    (Tomy Čubura, 13. oktobar 2021 22:43)

    # Link komentara

  80. Evo citam komentare i izgleda ovde svako favorizuje misljenje koje mu odgovara, bez obzira na cinjenice.
    Isktreno, pojma nema, a mislm da ni medicina trenutno ne moze da da definitivan odgovor koji je imuniter bolji. Ja nekako mislim da je to individualna stvar i tek ce se za jedno godinu dve moci znati vise i dobicemo studije koje su koliko toliko neprotivrecne.

    Ali ono sto znam, je da je u svetu oko 3 milijarde vakcinisano, dok se oko 200 miliona zarazilo, ako uzmemo da je duplo vise onda je vakcinu primilo oko 10 puta vise ljudi. Od korone je umrlo 4.5 miliona (i ako je istina da se smrti zataskavaju onda i vise - ovo stvarno ne znam, ali se prica)

    Ako pretpostavimo da je vakcina stetnija od bolesti onda bi trebalo bar isto ljudi da umre od vakcine sto bi bilo oko 45 miliona ljudi. Sto naravno nije istina. Nema sanse da neko sakrije 45 miliona smrti u svetu. Tako da kako god vakcina je bezbednija od bolesti.

    E sad neko moze da se odluci da ne uzme vakcinu jer veruje da nece da se zarazi i da ce drugi da budu nosioci istrebljenja virusa, a da ce oni da se izvuku. Ali ako razmislimo koliko mi ljudi znamo da nije imalo npr. grip nikad u zivotu - ja ne znam nikog. Tako da ni ovde statistika nije na ruku antivakcinasima - zarazice se kad tad (nazalost). A virus nece da nestane jer konstantno ce postojati pogodni domacini za isti, tako da ce virus da mutira i verovatno ce da ostane u populaciji.
    (vakcinas, 13. oktobar 2021 22:42)

    # Link komentara

  81. Pa ljudi, šta god da je jače, prirodni me "nije hteo", tako da sam uzela vakcinu. Neću valjda da čekam da se zarazim i da prirodno možda preživim, a možda ne. Stvarno, koja rasprava...
    (a, 13. oktobar 2021 22:42)

    # Link komentara

  82. Ne postoji vestacki imunitet. Vakcina izaziva prirodni imunitet da odgovori ali bez rizika razvoja bolesti. Evo moje ikustvo. Na zimu prelezao sa pocetnom upalom pluca. Kortikosteroidi prevenirali dalji razvoj bolesti. Redovno proveravao antitela. Posle 5 meseci se vakcinisao i revakcinisao sputnikom. Vec prva doza je dala duplo vise antitela nego sto je bilo usled bolesti. Sada, 4 meseca nakon vakcine, antitela skoro pa isto visoka kao neposredno posle vakcinacije. Verujem da nije bas logicno, ali u mom slucaju je vakcina dala bolji imuni odgovor. Ne moze se generalizovati, ali moj slucaj je takav. Svako nek radi kako mu je volja, al posle nema kajanja...
    (Ja, 13. oktobar 2021 21:54)

    Vas rezon je totalno neosnovan jer ne znate koliki bi broj antitela stvorila vakcina da niste prethodno prelezali bolest da biste mogli da vrsite poredjenje. Meni je logicno da imuni odgovor na vakcinu bude veci ako je bolest vec prelezana jer imuni sistem odmah prepoznaje delove virusa u vakcini i reaguje.
    (Donglai Pei, 13. oktobar 2021 22:40)

    # Link komentara

  83. Dobar je prirodno stečeni imunitet... ako pacijent preživi.
    (Aleksandar, 13. oktobar 2021 22:35)

    # Link komentara

  84. @
    (Pekar, 13. oktobar 2021 21:40)

    komentar ti je podjednako mlak i mutav kao i objasnjenja tzv naucnika, i "naucnika".
    Izbegao si da das precizan odgovor i da isti potkrepis naucnim dokazima (reference).
    Molim te da se ne javljas vise.
    (drMrr, 13. oktobar 2021 22:32)

    # Link komentara

  85. U Srbiji je do kraja avgusta ove godine umrlo oko 30 hiljada ljudi od korone, i u septembru još bar 4 hiljade (mada je zvanična cifra dan danas 8900, skoro 4 puta manja). Makar to su cifre o excess deaths (do 2019. umiralo oko 105 hiljada ljudi godišnje, 2020. preko 120 hiljada a trend za 2021. je gori nego za 2020.).
    Interesantno kad se uporede excess deaths sa zvančno umrlim od korone, recimo Engleska ima 110% umrlih od korone u odnosu na excess deaths, USA 90%, Rusija i Srbija ispod 30%. Tj. u nekim zemljama kao što je naša se vodi skoro 4 puta manji broj umrlih od korone nego što je realan.
    Ako se pogleda broj excess deaths na milion stanovnika od početka 2020 do danas, najgore zemlje na svetu su Bugarska, Rusija, Makedonija, Srbija i BiH (sve su blizu ili prebacile 5000 dodatno umrlih na milion stanovnika). Interesantno je da Hrvatska ima ispod 2500 dodatno umrlih na milion stanovnika iako su vakcinisani u sličnom procentu kao mi. Zemlje kao Italija, Španija, SAD su na oko 2000 dodatno umrlih na milion stanovnika.
    (meda, 13. oktobar 2021 22:32)

    # Link komentara

  86. Знам или сам чуо за десетине вакцинисаних који су оболели па чак завршили и у болници. Са друге стране, чуо сам за свега два случаја људи који су оболели поново а да су већ прележали вирус раније, оба са изузетно благим симптомима други пут. Мислим да је природни имунитет јако подцењен.
    (Алас, 13. oktobar 2021 19:49)

    Evo, ja znam nevakcinisanog Supermena koji se upravo zarazio po treći put. A znam i nekolicinu koji su oboleli od korone i nisu ni dočekali "prirodni" imunitet.

    P.S. Imunitet je imunitet. Ne postoji prirodni ili veštački.
    (Morgot Bauglir, 13. oktobar 2021 22:30)

    # Link komentara

  87. Nagradno pitanje. Sta se desava sa osobom koja je prelezala koronu i ima antitela prirodnim putem a srece se sa zarazenima. Da li njegov imnunitet jaca jer cim je u kontaktu sa zarazenima organizam se bori i razvija sve vise i vise antitela? Po nekoj logici tako bi trebalo d bude.
    (Kiki, 13. oktobar 2021 21:21)

    Apsolutno tacno. Izgleda da takvi slucajevi, kada se bilo posle prelezane bolesti, bilo posle vakcine, susrecu stalno sa manjom kolicinom virusa razvijaju najjaci imunitet. Znam za vise slucajeva kojima su antitela mesecima samo rasla, upravo iz tog razloga.
    (zzz, 13. oktobar 2021 22:30)

    # Link komentara

  88. Au koliko Anti vaksera, prosto neverovatno da je toliko ljudi pametnije od svakog lekara na celoj planeti zemlji.
    Za sve koji su glasni protivnici vakcine, dva predloga
    1) ako se razbolite, nemojte da pijete lekove i da tražite pomoć lekara. Pročitajte na fb ili izguglajte lek
    2) idite u bilo koju bolnicu da volontirate, msm i nije neki virus, ništa vam ne može a i taman da dokažete da niko zapravo ne umire od covid a

    vakcina nije ništa novo, imate izbor od 4-5, niko nije umro od same vakcine, ja sam primio kinesku, znam ljude koji su primili Fajzer, rusku, astru, svi su živi i zdravi. Znam nažalost ljude koji nisu preživeli covid iako su na papiru bili zdravi, i svi nažalost nisu imali priliku da se vakcinisu. Jedini izlaz iz ovog ludila je vakcina, kao i za svaki drugi virus, kao npr boginje.
    Vakcina može samo da vas spasi, zašto bi se kockali sa vašim životom i životom vaših bližnjih?
    (Vakcina-naravno, 13. oktobar 2021 22:29)

    # Link komentara

  89. Što se vakcinisalo to je,nemozete da nas ubedite.Evo moja žena upravo ima koronu i nevakcinisana,ima i upalu,ali ipak nećemo da se vakcinišemo.
    (igor, 13. oktobar 2021 21:12)

    Molim vas ni nemojte. Pa isto kao onaj sto mu je umrla trudna zena. Ni posle tragedije kaze nece se vakcinisati, nema potrebe veli covek. Kaze nije korona opasna. Ej ostao bez zene i nerodjenog deteta!!! Realno takvi ni ne treba sa se razmnozavaju.
    (zzz, 13. oktobar 2021 22:28)

    # Link komentara

  90. Dokazano je u velikom istraživanju u Izraelu - Oni koji su preležali su 3 puta manje obolevali od Delta soja od onih koji su vakcinisani. U oba slučaja su neuporedivo bolje prolazili od onih koji nikako nisu stekli imunitet.
    Međutim, najzanimljivije je da oni koji su ranije preležali koronu i koji su još bili i vakcinisani - uopšte nisu obolevali od Delta soja. Dakle, prirodni imunitet jeste odličan, ali postoji problem što njega stičete jedino ako obolite od korone, a valjda je cilj da se to izbegne, zbog čega se narod i vakciniše...
    (Ogi, 13. oktobar 2021 22:27)

    # Link komentara

  91. Vakcinisan sam Fajzerom. Svi oko mene na poslu , ali baš svi bili zaraženi koronom. Kolega nevakcinisan bolnica Pančevo upala oba plućna krila,još dvoje isto bolnica, ostali ,Sinofarm, preležali kod kuće kao osrednji grip i manje od toga. Sputnjici isto. Meni ništa. Masku ne nosim, distancu ne držim pa vi vidite.
    (Strahotni, 13. oktobar 2021 22:27)

    # Link komentara

  92. vrhunac neobavestenosti o tome sta je vakcina. -I dalje mozes da dobijes koronu-, aman. Samo neces zavrsiti na aparatima
    (krindz buraz, 13. oktobar 2021 20:09)

    Cim ti pises krindz sve mi je jasno. Neka si ti meni rekao da se i posle vakcine mogu zaraziti, stvarno to nisam znao, a sada objasni i ljudima koji leze po bolnicama sa upalama pluca i onima na aparatima (koji su uredno vakcinisani), da im je to od "ladnog betona". A te fazone krindz, bumer, lol i ostalo ostavi za tik tok.
    (ls, 13. oktobar 2021 20:54)

    Molicu te za podatak koliko tacno vakcinisanih lezi na aparatima? Koliko tacno ima sa upalama pluca vakcinisanih. Ja znam da na aparatima nema ni jednog vakcinisanog. Da sa upalom pluca ima oko 10% vakcinisanih. Ali izgleda da ti imas neke mnogo dobre podatke, pa bih te zamolio da podelis sa nama.
    (zzz, 13. oktobar 2021 22:22)

    # Link komentara

  93. Јасно је да је природни имунитет добар само што има једну ману. Приликом стицања имунитета природним путем (заразом) до сада је умрло само у Србији колико беше хиљада људи? А колико је хиљада људи умрло од вакцинације? Е сада вам је јасна предност вакцине. Али шта је живот спрам тврдоглавошћу и необразовањем.
    (Томо, 13. oktobar 2021 22:22)

    # Link komentara

  94. Danas radio test i pozitivan sam. Vakcinisan drugom dozom Fajzera 17. marta ove godine. Znaci pre 7 meseci. Simptomi: temp 37,6, bolovi u glavi, osecaj respiratornih problema, gubitak cula mirisa, slajm....
    (Milan Indjija, 13. oktobar 2021 21:32)
    Ja posle dve doze Astre skoro sam bio zaražen ali sa blagim simptomima. Poenta vakcine je da ne dodje do teže kliničke slike a niko nije rekao da sa vakcinom ne možete biti zaraženi.
    (Mr. Max, 13. oktobar 2021 22:19)

    # Link komentara

  95. Priroda je bog,a ne čovek.
    (Idi begaj, 13. oktobar 2021 19:31)

    Drago mi je da znam da ce biti jedan krevet viska. Jer kada se razbolite nemojte kod obicnog coveka, nego lepo u crkvu pa se tamo lecite.
    (zzz, 13. oktobar 2021 22:17)

    # Link komentara

  96. Apruva Mandavili,
    novinarka koja se bavi zdravljem i naukom :
    "Za razliku od vakcina, koje izgleda da proizvode prilično jak imunološki odgovor kod skoro svih, prirodna infekcija je malo promenljivija"

    Marti Makari,
    profesor na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins i Bloomberg School of Public Health, glavni urednik Medpage Today 
    Naslov: 'Prirodni imunitet na COVID je moćan. Čini se da se kreatori politike plaše da to kažu."
    Podnaslov: "Ljudi koji donose odluke o svom zdravlju zaslužuju iskrenost svojih vođa."
    izvor: Washington Post 
    [link]/
    2 dela iz teksta: 
    1) Više od 15 studija pokazalo je moć imuniteta stečenog prethodnim zaražavanjem virusom. 700.000 osoba studije iz Izraela pokazuje da oni koji su doživeli ranije infekciju imaju 27 puta manje šanse da dobiju drugu simptomatičnu covid infekciju od onih koji su vakcinisani. 
    2) Ovo je potvrdilo studiju zdravstvenih radnika (koji su često izloženi virusu) na klinici u Cleveland-u u junu , u kojoj se niko ko je prethodno bio pozitivan na korona virus nije ponovo zarazio. Autori studije zaključili su da „pojedinci koji su imali infekciju SARS-CoV-2 verovatno neće imati koristi od vakcinacije protiv COVID-19“. U maju, studija Univerziteta u Vašingtonu otkrila je da je čak i blaga covid infekcija rezultirala dugotrajnim imunitetom.
    (Jovan, 13. oktobar 2021 22:16)

    # Link komentara

  97. Kao i sa svakim drugim virusom, morate da budete izlozeni toj varijanti virusa kako biste stvorili imunitet na TU VARIJANTU. Virusi mutiraju i zato se ljudi vakcinisu protiv gripa svake godine pa tako ce i za ovo jer virus MUTIRA I MENJA SE.
    Samo sto niko ovde ne spominje da vakcine su PREDPOSTAVKA MUTACIJE i zato se desava da i nakon vakcinacije se razbolimo jer, nisu pogodili mutaciju. Ne mogu oni da pogode niti su ikada niti ce ikada kako prirodan proces funkcionise, vec mogu da pretpostavljaju na osnovu podataka koje imaju i prethodnih mutacija.
    Ljudi moji, niko nista ne izmislja sad a po najmanje vrucu vodu. Zar ne vidite iz samo ovog testa da ne znaju i da uce dok vakcinisu ljude. A zasto? Pa zato jer nisu imali vremena da nauce u procesu stvaranja vakcina jer su morali po naredjenju odmah da ih koriste. Proces pravljenja vakcina i pretpostavljanja mutacija ima svoj tok i ne moze da se ubrza samo zato sto je to neko rekao da mora. Zato sada ucimo i citamo sta su nus pojave vakcina, koliko se ljudi zarailo nakon vakcine, kakve su im reakcije itd isl.......JER NISU IMALI VREMENA DA TO URADE PRE NEGO SU JE DALI LJUDIMA!!!!
    ZAMORCICI SU ZAMENJENI LJUDIMA!
    (isto, 13. oktobar 2021 19:28)

    A sta ti inace mislis kako se testiraju vakcine? Da li zaista mislis da se nuspojave testiraju na zamorcicima? Ocekujes da zec i covek imaju isti metabolizam i da tako mozemo da znamo da li zeca boli ruka, ima vrtoglavicu i mucninu?
    VI NISTA NE ZNATE, A MNOGO STE UMISLILI!
    (zzz, 13. oktobar 2021 22:15)

    # Link komentara

  98. Vakcinisan Fajzer vakcinom u maju i pre 20 dana dobijem koronu, ako opet u nekom kratkom periodu negde fasujem koronu okacite svoje teorije macku o rep. A da, perem ruke redovno, nosim masku u prodavnicama, ne idem po kafanama, diskotekama i utakmicama.
    (ls, 13. oktobar 2021 19:12)

    Dobro nisi jedini JBG, i kako si prosao,lagano pretpostavljam.
    (STA sad sa trecom dozom jel za mesec dana,,6 meseci ili uopste ne primati..., 13. oktobar 2021 22:13)

    # Link komentara

  99. @Nenade niko nije rekao da nemoze umreti vacinisan ili onaj koji ima imunitet... Ne postoji 100% u zivotu, sem smrti.
    (Lud, 13. oktobar 2021 22:13)

    # Link komentara

  100. Vakcina. Pogledajte Dansku: 80% vakcinisano sa 2 doze, sve mere ukinute, moze koncerti, nocni klubovi, tribine popunjene 100% na tekmi, nema maski, kraj.
    80% sa 2 doze i kraj.
    (Djordje, 13. oktobar 2021 22:13)

    # Link komentara

  101. Dakle ako sam prelezao bolest pre pojave Delta soja onda mi organizam nema dovoljno antitela da bi se borio protiv novog Delta soja ali ako sam primio vakcinu koja je napravljena kao odgovor na varijantu virusa koju sam ja prelezao i koja je takodje napravljena pre pojave Delta soja e onda sam mnogo bezbedniji... Ponekad mislim da bi uspesnost vakcinacije bila mnogo veca kada bi "struka" cutala...
    (sofronije, 13. oktobar 2021 19:11)

    Problem je u tome sto vi nista o vakcinama ne znate. Ne znate nista o imunitetu. Ne znate nista o medicini generalno. A umisli ste da ste najveci virusolozi i epidemiolozi koji su ikada hodali planetom.
    Vakcina proizvodi daleko snazniji imuni odgovor od bolesti. Odnoso tako je kod vecine. Kolicina antitela posle vakcine je barem desetorstruko veca nego posle prelezane bolesti. To je razlog za ovaj stav struke. Ali ako ti znas bolje od onih kojima je to struka, onda ti savetujem da se javis SZO i obajsnis im da su svi njihovi lekari moroni i da treba da poslusaju Zoricu frizerku!
    (zzz, 13. oktobar 2021 22:11)

    # Link komentara

  102. A asimptomatski slucajevi?
    (PragmatikPneumatski, 13. oktobar 2021 22:10)

    # Link komentara

  103. Prirodni imunitet dobis ,ako prezivis virus.Vakcina stvori prorodni imunitet, bez rizika da umres dok stvoris imunitet To je razlika.Vi ofabirite sta je bolje.
    (dblagoje, 13. oktobar 2021 20:09)

    Izrael je uradio studiju na 2.5 mil ljudi i zakljucili su da je 7x veca verovatnoca da se zarazite ponovo koronom ako ste vakcinisani nego sa prirodnim imunitetom.
    (mimi, 13. oktobar 2021 21:57)

    # Link komentara

  104. ako bi se neko posteno zalagao za vakcinaciju govorio bi o vakcinama za delta, lambda i mi soj. najvise delta.
    niko to ne smije ni da pomene jer je industrija podesena na alfa soj.
    znate li koliko bi se novca izgubilo na prelazak na vakcine na nove sojeve.
    prvo pronalazak nove vakcine, nove studije, masovna proizvodnja, distribucija, priznanje da trenutne vakcine nisu vise efikasne...
    slicno se desilo kad su spojili vakcine protiv malih boginja, zauski i rubeole. mmr vakcinu. svakoga ko se zalagao da se vrati na pojedinacni sistem su unistili jer je inistiti kriticare mnogo jeftinije od mjenjanja proizvodnje.
    dodatno, sta je isplativije? vrlo efikasan lijek ili malo efikasan kojega je potrebno svako malo uzimati?
    zapitajte se zasto niko ne propagira sasvim logicnu pricu o vakcinama za nove sojeve.
    uvijek je stos u onome sto se precutkuje.
    (dado, 13. oktobar 2021 21:54)

    # Link komentara

  105. Ne postoji vestacki imunitet. Vakcina izaziva prirodni imunitet da odgovori ali bez rizika razvoja bolesti. Evo moje ikustvo. Na zimu prelezao sa pocetnom upalom pluca. Kortikosteroidi prevenirali dalji razvoj bolesti. Redovno proveravao antitela. Posle 5 meseci se vakcinisao i revakcinisao sputnikom. Vec prva doza je dala duplo vise antitela nego sto je bilo usled bolesti. Sada, 4 meseca nakon vakcine, antitela skoro pa isto visoka kao neposredno posle vakcinacije. Verujem da nije bas logicno, ali u mom slucaju je vakcina dala bolji imuni odgovor. Ne moze se generalizovati, ali moj slucaj je takav. Svako nek radi kako mu je volja, al posle nema kajanja...
    (Ja, 13. oktobar 2021 21:54)

    # Link komentara

  106. Cudi me da se u opste postavlja ovakvo pitanje kada se zna da je prirodni imunitet jaci i to pokazuju studije i studije.
    (Bendzo Kazui, 13. oktobar 2021 21:48)

    # Link komentara

  107. Ako je 58% vakcinisani i oni koji su prelezali , a ima ih puno, pa zar to nije kolektivni imunitet?
    beba
    (beba, 13. oktobar 2021 21:45)

    # Link komentara

  108. Znam za lekara koji je prelezao koronu prosle godine u aprilu pa umro od korone iste godine u septembru. Toliko je bio imun.
    (Nenad, 13. oktobar 2021 21:43)

    # Link komentara

  109. Vakcina je svemocna stiti od svega. I ako vas udari voz posledice su blaze ako ste vakcinisani. Vakcina je nova religija, lekari su apostoli XXI veka.
    (mozak ispran, 13. oktobar 2021 21:42)

    # Link komentara

  110. evo ponovo. prirodni imunitet je 13 puta jaci od vakcinalnog.
    izvor: izrael. studija na 3 i po miliona ljudi.
    prevod: na 13 zarazenih vakcinisanih - 1 ponovo zarazen (ponovo znaci 2. put) i to sa blagim simptomima.
    od vakcinisanih je umro znacajan broj, od prelezalih skoro niko. od nevakcinisanih koji nisu prelezali najvise je umrlo.
    razlike izmedju ishod prelezalih koji se jesu u odnosu na one koji se nisu vakcinisali poslije prelezane bolesti statisticki nije bilo. (nije bitno da li ste se vakcinisali ako ste prelezali bolest).
    (dado, 13. oktobar 2021 21:41)

    # Link komentara

  111. Dakle ako sam prelezao bolest pre pojave Delta soja onda mi organizam nema dovoljno antitela da bi se borio protiv novog Delta soja ali ako sam primio vakcinu koja je napravljena kao odgovor na varijantu virusa koju sam ja prelezao i koja je takodje napravljena pre pojave Delta soja e onda sam mnogo bezbedniji... Ponekad mislim da bi uspesnost vakcinacije bila mnogo veca kada bi "struka" cutala...
    (sofronije, 13. oktobar 2021 19:11)

    Očigledno da pojma nemaš ni ti, a ni svi koji su tvoj komentar podržali.
    Pročitaj i obrazuju se, pre nego što napišeš glupost.

    Vakcina je napravljena da po pokrila i verovatne mutacije. Ljudi se bave naukom vekovima i imaju znanje kako i internet "naučnici" ne mogu ni da zamisle.
    Ljudi dozvoljavaju sebi da komentarišu i diskutuju o stvarima o kojima pojma nemaju. Nije sramota ne znati, sramota je biti arogantan u svom neznanju.
    (Pekar, 13. oktobar 2021 21:40)

    # Link komentara

  112. Ja sam kao mali preležao boginje i zauške ali sada su mi stručnjaci otvorili oči i saznao sam da prirodni imunitet nije dovoljan. Da li mogu da se prime vakcine protiv zauški i boginja, platiću nije problem.
    (Mirko, 13. oktobar 2021 21:39)

    # Link komentara

  113. Да човек смисли нешто боље од природе? Ма дајте 1 пример?
    (Баки, 13. oktobar 2021 21:37)

    # Link komentara

  114. Zub ima prirodni imunitet. I glavobolje.
    Realno ja bih vas na operacijski stol na prirodno. Možda zaspeš a možda i ne
    (sjekire., 13. oktobar 2021 21:36)

    # Link komentara

  115. Sve više studija dokazuje da vakcinalni imunitet ne može da se meri sa prirodnim. Međutim, sticanje prirodnog imuniteta je velika lutrija. Kratkoročne posledice su već poznate, srednjoročne se dokumentuju, a dugoročne ćemo tek saznati. Lično preležao sam kovid u decembru, lakši slučaj.
    Međutim dobio sam postkovid sindrom koji se kod mene ispoljio sa plitkim i kratkim dahom koji se pojavio mesec dana nakon kovida i trajao otprilike mesec dana (verujte užasno iskustvo), zatim u vreme kovida sam počeo imati noćno znojenje, nakon kovida nastavio sam da se znojim noću i dan danas mi se to javlja evo preko 10 meseci nakon preležavanja. Takođe, za ovih 10 meseci priemtio sam da se lakše prehlađujem, tako da od kako sam preležao kovid, pet puta sam pio antibiotike (više nego u prethodnih 10 godina) iako smatram da sam ih najmanje 4 puta džaba pio, jednostavno i lekari su "pukli" i igraju samo na sigurno tj. prepisuju antibiotike ko šašavi.
    Zato ko se nije vakcinisao, a nije ni preležao treba da se vakciniše, ko hoće da igra lutriju sa kovidom samo napred, al treba da zna da preležane virusne i bakterijske infekcije (nevezano za kovid) su jedni od osnovnih faktora rizika za nastanak autoimunih bolesti (artritis, kanceri, lupus, mls, alchajmer), a kakav rizik predstavlja tek ovaj virus koji je za koji je 90% kliničara ubeđeno da je plod petljanja ljudi u priorodni virus, to samo Bog sveti zna.
    (Lajavi, 13. oktobar 2021 21:36)

    # Link komentara

  116. Hahaha ako si preležao i vakcinišeš se zaštićen si od svih vrsta virusa. A vakcinisani nisu zaštićeni od Delta soja. Sada nema veze ni broj antitela ni ćelijski imunitet već vakcina sve rešava i ako nemaš antitela. Ne treba bacati pare da saznaš koji broj antitela imaš jer te vakcina štiti i ako nemaš antitela.
    Naravno da je onaj koji je stekao prirodan imunitet zaštićeniji na više sojeva virusa i da sigurno ima i bolji ćelijski imunitet nego vakcinisani.
    (LAIK, 13. oktobar 2021 21:36)

    # Link komentara

  117. Nema veze sta je bolje i jace nego sta je isplativije…
    (nevakcinisan, 13. oktobar 2021 21:33)

    # Link komentara

  118. Danas radio test i pozitivan sam. Vakcinisan drugom dozom Fajzera 17. marta ove godine. Znaci pre 7 meseci. Simptomi: temp 37,6, bolovi u glavi, osecaj respiratornih problema, gubitak cula mirisa, slajm....
    (Milan Indjija, 13. oktobar 2021 21:32)

    # Link komentara

  119. Алас, 13. oktobar 2021 19:49)Nije tvoje da misliš nego da primiš vakcinu, mani se filozofije.
    (hehe, 13. oktobar 2021 21:28)

    # Link komentara

  120. Mislite, pod uslovom da se preživi?
    (Reb, 13. oktobar 2021 21:21)

    # Link komentara

  121. Nagradno pitanje. Sta se desava sa osobom koja je prelezala koronu i ima antitela prirodnim putem a srece se sa zarazenima. Da li njegov imnunitet jaca jer cim je u kontaktu sa zarazenima organizam se bori i razvija sve vise i vise antitela? Po nekoj logici tako bi trebalo d bude.
    (Kiki, 13. oktobar 2021 21:21)

    # Link komentara

  122. Naravno,prirodni imunitet!!
    (jess, 13. oktobar 2021 21:17)

    # Link komentara

  123. Što se vakcinisalo to je,nemozete da nas ubedite.Evo moja žena upravo ima koronu i nevakcinisana,ima i upalu,ali ipak nećemo da se vakcinišemo.
    (igor, 13. oktobar 2021 21:12)

    # Link komentara

  124. Зависи ко се пита такав се одговор добија.
    Факт који не сме заборавити медицина. У случају потребе крвне плазме каде је то клиничко лечење донор је само невакцинирани даваоц који је прележао ковид.
    (Милан, 13. oktobar 2021 21:05)

    # Link komentara

  125. "To stalno laganje i nema za cilj da narod poveruje u laži, već je cilj da narod ni u šta ne veruje. Jer, takvom narodu nije oduzet samo kapacitet za akciju već kapacitet da misli i sudi. Sa takvim narodom možete da radite šta hoćete."
    Hannah Arendt( 1906-1975)
    Ljudi moji, informisite se, citajte, proveravajte informacije, edukujte se. Znanje je moć. Informacije takodje.
    (Dragana Dobric, 13. oktobar 2021 20:59)

    # Link komentara

  126. vrhunac neobavestenosti o tome sta je vakcina. -I dalje mozes da dobijes koronu-, aman. Samo neces zavrsiti na aparatima
    (krindz buraz, 13. oktobar 2021 20:09)

    Cim ti pises krindz sve mi je jasno. Neka si ti meni rekao da se i posle vakcine mogu zaraziti, stvarno to nisam znao, a sada objasni i ljudima koji leze po bolnicama sa upalama pluca i onima na aparatima (koji su uredno vakcinisani), da im je to od "ladnog betona". A te fazone krindz, bumer, lol i ostalo ostavi za tik tok.
    (ls, 13. oktobar 2021 20:54)

    # Link komentara

  127. Dosta više priče o koroni, umiraćemo od gladi, skaču cene svega, smirite se više sa vakcinom. U 2020 je umrlo 120.000 ljudi u Srbiji, od toga 6.000 od korone!
    (Ekonomista, 13. oktobar 2021 20:46)

    # Link komentara

  128. Па ваљда је вакцина направљена да имитира напад вируса како би наш организам реаговао и створио одбрану, зар не?
    И сад неко хоће да каже да је тај одговор на "имитацију" поузданији од одговора на напад комплетног и реалног вируса?
    Ниђе логике.
    Ако је и од стручњака много је.
    А после се чудимо зашто људи не верују стручњацима.
    (sempervivum, 13. oktobar 2021 19:39). Prirodni imunitet ti je kocka. Vakcina ne. Kapi š ?
    (xxx, 13. oktobar 2021 20:42)

    # Link komentara

  129. Aman ljudi svi će se ponovo zaraziti i vakcinisani i nevakcinisani pre ili kasnije....
    (Jovan, 13. oktobar 2021 20:41)

    # Link komentara

  130. Ja sam ucio da vakcina stimulise imuni odgovor al evo sad vidim da je to pogresno i da je vakcina zapravo mnogo bolja jer joj imuni odgovor ni ne treba.
    (GraphenO, 13. oktobar 2021 20:32)

    # Link komentara

  131. A bre zar nisi Svedjani pikusali da razviju imunitet krda.. I nisu uspeli u tome.. Sta pricate vise.. Aman ljudi, treba da odgovarate za svako tumacenje ovakve vrste, uticete negativno na ljude..
    (Džoni, 13. oktobar 2021 20:21)

    # Link komentara

  132. Prelezao u novembru... Vakcinisao se Fajzerom... Pre mesec dana opet je prelezao... Sta reci...?
    (gagare, 13. oktobar 2021 19:51)

    Jel bilo razlike u odnosu na prvi put kad si preležao? Msm jel vakcina donela nešto dobro?
    (Džoni, 13. oktobar 2021 20:19)

    # Link komentara

  133. Virus=Otrov preporucujem da svi koji mogu sebi priustiti daju krv u privatni laboratorij u ispitivanje na aluminij.
    On izaziva trovanje organizma i u kombinaciji sa stresom dolazi do komplikacija.Sad zamislite koliko nas iz vazduha zaprasuju i koliko prehrambenih proizvoda je u aluminij upakovano.Godinama ne razmisljajuci o posledicama danas je to vrlo jasno.
    Sto se zdravije hranite to ce te biti otporniji na raznorazne otrove.
    Vec dok kod bakterija imamo bioloski problem koji predstavlja najveci problem za resavanje.Tako da nikad ni necemo imati priliku za takvu vrstu epidemije jer onda se gubi kontrola sa neizvjesnim posledicama.
    (Mirko Kojotovski, 13. oktobar 2021 20:17)

    # Link komentara

  134. Evo, stvarno ne znam. Pitajte 99% lekara koji su se vakcinisali protiv korone u Americi. Pitajte 500 miliona umrlih od velikih boginja u zadnjih 100 godina postojanja te bolesti...
    (leke, 13. oktobar 2021 20:12)

    # Link komentara

  135. ajmo sad svi snagama "morate se vakcinisati"!!!
    "moraaateeeeee!!!!"
    obavezno!!
    (drMrr, 13. oktobar 2021 20:12)

    # Link komentara

  136. @ls

    vrhunac neobavestenosti o tome sta je vakcina. -I dalje mozes da dobijes koronu-, aman. Samo neces zavrsiti na aparatima
    (krindz buraz, 13. oktobar 2021 20:09)

    # Link komentara

  137. Prirodni imunitet dobis ,ako prezivis virus.Vakcina stvori prorodni imunitet, bez rizika da umres dok stvoris imunitet To je razlika.Vi ofabirite sta je bolje.
    (dblagoje, 13. oktobar 2021 20:09)

    # Link komentara

  138. neko nas laze 50% vakcinisani 60% prelezali, gde je imunitet?
    (Aleksandar Savić, 13. oktobar 2021 20:08)

    # Link komentara

  139. Sto vise pricaju i objasnjavaju ovi "strucnjaci", to vise narodu postaje jasno da nemaju blage veze, ili iz neke, njima znane koristi, moraju da tako govore.
    (Grizli Adams, 13. oktobar 2021 20:03)

    # Link komentara

  140. Prelezao u novembru... Vakcinisao se Fajzerom... Pre mesec dana opet je prelezao... Sta reci...?
    (gagare, 13. oktobar 2021 19:51)

    # Link komentara

  141. Знам или сам чуо за десетине вакцинисаних који су оболели па чак завршили и у болници. Са друге стране, чуо сам за свега два случаја људи који су оболели поново а да су већ прележали вирус раније, оба са изузетно благим симптомима други пут. Мислим да је природни имунитет јако подцењен.
    (Алас, 13. oktobar 2021 19:49)

    # Link komentara

  142. Prirodni imunitet je stopostotan. Inače bi bilo moguće - ja zarazim ženu, pa ona mene, pa ja opet nju, pa ona opet mene, pa ja nju... I da bolujemo tako naizmenično dok se ne razvedemo. Vakcina nije stopostotna, ima onih koje nikako ne zaštiti, neke zaštiti delumično. Ali suština priče je da i prirodni i vakcinalni imunitet OGRANIČENO TRAJU, u proseku nekoliko meseci, pa onda može opet zaraza. Ko je preležao zimus ili se vakcinisao tad, ne vredi za ovu zimu. Ako hoće da spreči zarazu do proleća mora sad da se vakciniše i nada se da vakcina radi kod njega.
    (expert, 13. oktobar 2021 19:44)

    # Link komentara

  143. Па ваљда је вакцина направљена да имитира напад вируса како би наш организам реаговао и створио одбрану, зар не?
    И сад неко хоће да каже да је тај одговор на "имитацију" поузданији од одговора на напад комплетног и реалног вируса?
    Ниђе логике.
    Ако је и од стручњака много је.
    А после се чудимо зашто људи не верују стручњацима.
    (sempervivum, 13. oktobar 2021 19:39)

    # Link komentara

  144. Priroda je bog,a ne čovek.
    (Idi begaj, 13. oktobar 2021 19:31)

    # Link komentara

  145. Prirodni imunitet naravno, pa to i lud zna.
    (Lud, 13. oktobar 2021 19:29)

    # Link komentara

  146. Pa i vakcinisani i nevakcinisani i oporavljeni svi prenose virus.A ko je preležao Delta soj, valjda je zaštićen?
    Ovo nema svrhe, neka struka malo zaćuti i ustupi prostor rialitima i starletama, oni se makar ne foliraju!
    (Sova, 13. oktobar 2021 19:29)

    # Link komentara

  147. u Aprilu revakcinisan Sputnjikom,zaražen koronom početkom Septembra. Srednje teška upala oba plućna krila. Još uvek se vučem ko prebijen pas. Nadao sam se da ću bolje proći.
    (ff, 13. oktobar 2021 19:29)

    # Link komentara

  148. "Takozvani" prirodni imunitet? Koju si ti, cero, medicinu studirala?!
    (Baba Vanga, 13. oktobar 2021 19:28)

    # Link komentara

  149. Kao i sa svakim drugim virusom, morate da budete izlozeni toj varijanti virusa kako biste stvorili imunitet na TU VARIJANTU. Virusi mutiraju i zato se ljudi vakcinisu protiv gripa svake godine pa tako ce i za ovo jer virus MUTIRA I MENJA SE.
    Samo sto niko ovde ne spominje da vakcine su PREDPOSTAVKA MUTACIJE i zato se desava da i nakon vakcinacije se razbolimo jer, nisu pogodili mutaciju. Ne mogu oni da pogode niti su ikada niti ce ikada kako prirodan proces funkcionise, vec mogu da pretpostavljaju na osnovu podataka koje imaju i prethodnih mutacija.
    Ljudi moji, niko nista ne izmislja sad a po najmanje vrucu vodu. Zar ne vidite iz samo ovog testa da ne znaju i da uce dok vakcinisu ljude. A zasto? Pa zato jer nisu imali vremena da nauce u procesu stvaranja vakcina jer su morali po naredjenju odmah da ih koriste. Proces pravljenja vakcina i pretpostavljanja mutacija ima svoj tok i ne moze da se ubrza samo zato sto je to neko rekao da mora. Zato sada ucimo i citamo sta su nus pojave vakcina, koliko se ljudi zarailo nakon vakcine, kakve su im reakcije itd isl.......JER NISU IMALI VREMENA DA TO URADE PRE NEGO SU JE DALI LJUDIMA!!!!
    ZAMORCICI SU ZAMENJENI LJUDIMA!
    (isto, 13. oktobar 2021 19:28)

    # Link komentara

  150. moguca je reinfekcija nakon vakcine i nakon korone. svaka odobrena vakcina je bezbednija od bolesti.
    (je suis, 13. oktobar 2021 19:21)

    # Link komentara

  151. "Takođe znamo da se mogu ponovo zaraziti nakon određenog vremena, čak i ako se ne razbole jako mogu da prenesu virus na druge ako se zaraze", dodala je ona.


    Jel ovo znaci da vakcinisani ne prenose virus???
    (Loznica, 13. oktobar 2021 19:19)

    # Link komentara

  152. Vakcinisan Fajzer vakcinom u maju i pre 20 dana dobijem koronu, ako opet u nekom kratkom periodu negde fasujem koronu okacite svoje teorije macku o rep. A da, perem ruke redovno, nosim masku u prodavnicama, ne idem po kafanama, diskotekama i utakmicama.
    (ls, 13. oktobar 2021 19:12)

    # Link komentara

  153. Dakle ako sam prelezao bolest pre pojave Delta soja onda mi organizam nema dovoljno antitela da bi se borio protiv novog Delta soja ali ako sam primio vakcinu koja je napravljena kao odgovor na varijantu virusa koju sam ja prelezao i koja je takodje napravljena pre pojave Delta soja e onda sam mnogo bezbedniji... Ponekad mislim da bi uspesnost vakcinacije bila mnogo veca kada bi "struka" cutala...
    (sofronije, 13. oktobar 2021 19:11)

    # Link komentara