1. Pa kad sam rekla doktorici sa su mi pluća ostala čista jer nisam pušač, ona me gleda i kaže moguće. Ne moguće, nego sigurno. Ko zna, zna. Ali ipak je pala i vakcina. Nikad se ne zna sledeći put kako će i koliko da me udari covid.
    (Marijana, 3. oktobar 2021 02:04)

    # Link komentara

  2. (Laza, 29. septembar 2021 08:13)
    mora marketinski strahom da se pokrije svaka kategorija
    (obviously, 29. septembar 2021 12:55)

    # Link komentara

  3. Nikotin je otrov, a kao i svi drugi otrovi, ako se koristi pravilno i u manjim dozama, može da posluži kao lek. Pritom ne treba poistovećivati nikotinske zavisnike koji imaju nikotinske flastere sa klasičnim pušačima. Istraživanja su pokazala da nikotinski flasteri sa manjim, ali redovnim dozama, mogu da pomognu nekim bolesnicima; recimo onim od demencije, dok pokušaji sa Alchajmerom i Parkinsonom nisu bili uspešni. S druge strane, poznato se, i to niko ne spori, da klasično pušenje OŠTEĆUJE pluća, a takođe je poznato da kovid prvo što napadne to su pluća. Pluća tad smanje proizvodnju kiseonika, koje srce treba da dovede do svih organa putem cirkulacije krvi, te tako počinju da stradavaju i drugi organi, prvo srce, onda bubrezi ili neka druga slaba tačka. Ali sve počinje od pluća. Tu se virus naseljava i razmnožava.
    Sad ako neko veruje da se oštećena pluća bolje bore protiv kovida od neoštećenih, to je u okviru nečijeg ličnog poimanja. Ta je hipoteza lansirana februara 2020, kad su Kinezi primetili da muškarci oboljevaju više od žena (ta je činjenica ostala nepromenjena do danas). Jedno od pokušaja objašnjenja je bilo da u Kini žene mnogo više puše od muškaraca, te da bi to bio razlog. Proizvođači cigareta su forsirali ovu hipotezu. Istraživanja u UK i SAD su pokazala da žene, nevezano za to da li puše ili ne, i dalje teže oboljevaju od ove bolesti.
    Dakle, pušenje ne podiže otpornost pušača protiv kovida. Možda nikotinski flasteri, ali to niko nije ozbiljnije istraživao...
    (Milan_PT, 29. septembar 2021 12:25)

    # Link komentara

  4. I gde je sad krizni štab i zabrana pušenja kao u svim civilizovanim zemljama.
    (Marko, 29. septembar 2021 11:29)

    # Link komentara

  5. @jox nista nije tesko kada se laze.
    (Perica, 29. septembar 2021 10:08)

    # Link komentara

  6. Laz. Bas naprotiv. Cak je verovatno rec o nikotinskim receptorima koji su kod pusaca zasiceni, pa virus ne moze da se veze. Iz iskustva, posto sam dugo radio u Covid bolnici, pusaci u veoma malom procentu budu hospitalizovani, a komplikacije su kod njih dosta retke. Zasto je to tako, ne znam, ali tako je. Ova studija je cisto lupetanje.
    (Aleksandar, 29. septembar 2021 10:06)

    # Link komentara

  7. @ (jox, 28. septembar 2021 23:37)

    za ovakve slučajeve i postoji izreka "sve do jednom"
    nažalost hvaliti se kako si pušač 25 godina je civilizacijski zaostalo.
    da ne kažem maloumno.
    (pop, 29. septembar 2021 09:48)

    # Link komentara

  8. A na pocetku je bilo obrnuto da su pusaci manje ugrozeni! Covece, sve je orkestrirana laz, svi nasi doktori, kvazi krizni stabovi, objave, sve je naredjeno sa vise instance I svi odreda su placenici
    (dzoni cackalica, 28. septembar 2021 22:21)

    Druze, za ovakav nivo paranoje postoje institucije koje bi ti pomogle da se opustis
    (Orlando, 29. septembar 2021 09:43)

    # Link komentara

  9. Da ne budem nepristojan...
    (Komičar, 29. septembar 2021 08:57)

    # Link komentara

  10. Prosecni IQ je ocigledno vrlo nizak sudeci po komentarima...
    (Gastritis, 29. septembar 2021 08:54)

    # Link komentara

  11. Korona napada pluća, a pluća kod pušača su oštećena...
    (Milos Radunkovic, 28. septembar 2021 22:56)
    Kako to mislis,pluca su ostecena?Pa zar u tom slucaju takva osoba ne bi bila bolesna od nekakve plucne bolesti?Trebalo bi da ima niz nekih tegoba?
    Pluca kao i svaki organ se obnavljaju.Jezik je jedini organ koji zaraste bez oziljka,jetra,kad je preseces na polovinu ona ponovo izraste,bas svaki oragan se obnavlja.
    I otkud ti to da korona napada pluca?Ja sam prelezao koronu,najlaksi oblik,nisam se ni zakasljao.Bivsi pusac,posle 32 godine ostavio u Novembru.Radio bris,krv i snimanje plauca.Doktrorka kad je gledala snimak,pitam je jel ima tu nesto neobicno.Pita a sta bi trebalo da bude.Pa rekoh neki tragovi,ostavio cigarete posle 32 god.Kaze nema niceg,normalan snimak.I dodala na kraju,pa gde si sad nasao da ostavis,pusaci najlakse podnose koronu.Ne znam u cemu je stvar ali tako je bilo.
    (par reci, 29. septembar 2021 08:38)

    # Link komentara

  12. Evo jednog primera ali proverenog primera. Moj stric koji je već 40 godina radiolog radi na Rendgen aparatu punih 38 godina dana ni jednog jedinog dana nije bio bolestan a strastveni pušač do pre jedno godinu i po dana kada je od prilike i počelo sve ovo sa koronom. Dobio grip i kaže ostavljam cigare neću više da pušim. Znaci negde mart ili april 2020. U decembru 2020 zaglavi na raspirator jedva se izvukao. Ja sam pušač već 25 godina, tu i tamo zakačim neku prehladu jer sam.malo ne odgovoran po pitanju oblačenja (stalno mi je vrucina), ali da sam teže bio bolestan nisam. E sada, zbog preventive od raka i raznih drugih bolesti svake godine idem.na kompletni sistematski pregled. Jedino što mi je doktor rekao da nije dobro jesu pluća koja su kao kod osobe koja ima 55 godina a ja ima 40. Ali da je to sasvim normalno kod pušača. Masku nosim samo tamo gde je obavezna jer nemam dovoljno kiseonika kada je nosim pa mi zadaje velike muke. I ja sam pratio sve te izjave da skoro i da nema obolelih od Kovida sa jakim simptomima kod pušača. A sada napada i pušače. ????
    (dejan, 29. septembar 2021 08:24)

    # Link komentara

  13. Samuilo
    "Kako onda po bolnicama ima 10 puta manje pusaca".Druze to su bolnice a ne groblja.Ovde se govori o broju umrlih a ne po bolnicama.Ovi sto ne puse se lakse izvuku po tim bolnicama.Ne znam zasto lazete sami sebe.Pa pobogu uvlacite taj katran i dim u pluca i onda se kao cudite kad neko umre sto su mu otkazala pluca od bolesti koja napada pluca.Da li je moguce da neko toliko sebe laze,da bi opravdao kao"ma nije pusenje lose"
    (Markos, 29. septembar 2021 08:20)

    # Link komentara

  14. Kakva je sad ovo izjava???? Prvo pušače manje hvata corona a sada više umiru, prošle godine mlade corona ne dira sada su glavni nosioci i u veeelikoj su opasnosti od zaražavanja... Pa kako vam verovati u svim ovim kontradiktornostima....
    (Laza, 29. septembar 2021 08:13)

    # Link komentara

  15. Za svaku studiju postoji kontrastudija. Matematika je jasna. Dva put ništa je ništa.
    (joja, 28. septembar 2021 22:13)

    Crva nije ni bilo.
    (Sofronije, 29. septembar 2021 08:07)

    # Link komentara

  16. @nrmk
    Ima veze, poznato je da postoji značajna korelacija između socio-ekonomskog statusa i zdravstvenog stanja.
    (statistika, 29. septembar 2021 08:03)

    # Link komentara

  17. Na pocetku pandemije je izmedju ostalog Nestorovic govorio da pusaci mnogo teze oboljevaju od covida19 jer su im receptori za koje virus treba da se uhvati pokriveni nikotinom i katranom. Ali da kad jednom obole imaju tezu klinicku sliku.
    (dare, 29. septembar 2021 07:57)

    # Link komentara

  18. A na pocetku je bilo obrnuto da su pusaci manje ugrozeni! Covece, sve je orkestrirana laz, svi nasi doktori, kvazi krizni stabovi, objave, sve je naredjeno sa vise instance I svi odreda su placenici
    (dzoni cackalica, 28. septembar 2021 22:21)

    Da li si procitao tekst? Utvrdjeno je da su ti koji su objavili da pusaci bolje prolaze bili na platnom spisku duvanske industrije. Ko je naredio sa vise instance ako je sada sve razotkriveno? Mislis doslo je do smene pa sad neki drugi sa vise instance razotkrivaju prethodne. :)
    (Xman, 29. septembar 2021 06:59)

    # Link komentara

  19. Zatvorite sve fabrike koje proizvode cigarete.
    A necete? Onda ne drobite!
    (CZBG, 29. septembar 2021 06:54)

    # Link komentara

  20. pusac,od kad je korona nisam imao ni grip,pre toga sam svake godine imao barem nedelju dana neku prehladu

    hvala koroni,ja sam zdraviji
    (Familijo, 29. septembar 2021 06:47)

    # Link komentara

  21. @Bilo bi lepo da saznamo kako su i koliko lekari povezani sa farmaceutskom industrijom! 

    Bilo bi lepo da saznamo koliko proizvođači testova, maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju plaćaju vodeće antivaksere da zaluđuju narod protiv vakcina.
    (Predrav, 29. septembar 2021 06:30)

    # Link komentara

  22. @A na pocetku je bilo obrnuto da su pusaci manje ugrozeni! Covece, sve je orkestrirana laz, svi nasi doktori, kvazi krizni stabovi, objave, sve je naredjeno sa vise instance I svi odreda su placenici

    Antivaks agitatori su plaćenici proizvođača testova, maski, sredstava za dezinfekciju itd.
    (Predrag, 29. septembar 2021 06:26)

    # Link komentara

  23. Pošto živimo u zemlji u kojoj je manje od pola stanovništva spremno da 'prihvati rizik' vakcinacije, moj savet bi bio - ako, iz bilo kog razloga, ne želite ili ne smete da se vakcinišete, a pri tom ste pušač, ako do sada niste ostavili pušenje, COVID19 nije razlog da ga sada ostavite.
    (Gile, 28. septembar 2021 23:55)

    mislim da nam pandemija sama po sebi nije neka pretnja. ali ce nas zato glupost dokrajciti
    (trk, 29. septembar 2021 06:23)

    # Link komentara

  24. Ja ne znam nikog u mom okruženju od pušača da je imao koronu, mahom sve nepušači.
    (Zoki, 28. septembar 2021 22:41)

    Ne poznajem nijednog čoveka da nije imao koronu....
    (Jovan, 29. septembar 2021 05:53)

    # Link komentara

  25. Kod pušača organizam toliko ima posla da se bavi trovanjem, koje mu nanosimo, da nema kapaciteta da pokrene citokinsku oluju. To je ono što neke pušače spašava od teških oblika. Ali rak je svakako mnogo bolniji način da se ode sa ovog sveta. Plus je tu klackalica da li će pušenje više da oslabi imunitet organizma ili da spreči citokinsku oluju. Kocka. Najbolje vakcinu i prestanak sa lošom navikom. Prvi deo sam uspeo da ispunim, drugi ide malo teže.
    (Putnik, 29. septembar 2021 04:41)

    # Link komentara

  26. Već 18 meseci bez duvana, alkohola i kapi za nos... u inat koroni!
    (Suneći paprikaš halal vera!, 29. septembar 2021 04:23)

    # Link komentara

  27. Ma najbolje.he kupuj cigare,kupuj lekove. I cigar leci psihu. Samo vise nije moderno,Muslim tzv. Drustveno prihvatljivo.Polako u geto svi.a korona divlja pistol he pusili.uskoro ce sve braniti zbog posasti korone
    (Pusac, 29. septembar 2021 03:57)

    # Link komentara

  28. ako se zaraze, a dokazano je da su pusaci imuni na koronu.
    (komšija, 29. septembar 2021 03:35)

    # Link komentara

  29. Ja ne znam koji normalan čovek je mogao da pomisli da neko sa kompromitovanim plućima (a samim tim i zdravljem koje je pod stalnim "stresom") može lakše da razvije antitela za COVID i da regeneriše tkiva koja je virus oštetio.

    Mislim da neki ovde veruju u neki "magijski" efekat nikotina na koronu. Ako razumete kako funkcionišu virusi i nikotin na ćelijskom nivou, jasno je da tu nema nikakve magije i da je nemoguće da nikotin pomogne, čak ponaša se kao i svaki drugi otrov koji dodatno otežava mogućnost ćelije da se bori.
    (Aca, 29. septembar 2021 03:27)

    # Link komentara

  30. Zasto pusaci imaju benefit u odnosu na nepusace?

    Pa pluca su u konstantnoj odbrani od nikotina i katrana i odbrambeni procesi poput regenracija tkiva i izbacivanje katrana su uvezbani, inace pusaci ne bi ziveli vise decenija da nema tih procesa. Kod retkih to toliko dobro radi da im pusenje ne skrati zivotni vek uopste..
    (Marko, 29. septembar 2021 02:19)

    # Link komentara

  31. A sta kazu za gandzu? Ona sagoreva na višoj temperaturi.
    (jest, 29. septembar 2021 02:04)

    # Link komentara

  32. Pusac 25 godina, nevakcinisan, kod lekara nisam bio poslednjih 10 godina,poslednje 2 nikad zdraviji,masku ne nosim nigde, tako da vam ta prica ne pije vodu.
    (jox, 28. septembar 2021 23:37)

    Verovatno imas manje od 40 godina... Polako druže žurka tek počinje a koliko ti priča pije vodu ćeš tek videti u godinama koje dolaze. U svakom slučaju želim ti dobro zdravlje kao i do sada.
    (Blaster, 29. septembar 2021 01:37)

    # Link komentara

  33. Evo info iz prve ruke. Redovno sam anketirao pacijente ,pitajući ih da li su pušači,počevši od 1.talasa!Bilo ih je troje tada,jedan je skoro ostavio..Sada ispitujem ko je vakc i ko je pušač.Na odeljenju,trenutno, ima svih:
    mladih(svi nevakcinisani),
    starijih (vakcinisani i nevakcinisani)...Ima lakših i težih kl.slika i kod jednih i kod drugih.
    Najviše Sinofarm,najmanje drugi!Ta priča dugo kruži i nije lažna i neverovatna!Dovoljno je da vam kažem da su u kovidu propušili i oni koji nisu zapalili cigaretu nikada!Zašto je to tako,pojma nemamo!
    (Alex, 29. septembar 2021 01:30)

    # Link komentara

  34. "Statistika - naša dika, što poželiš - to naslika."
    (a sad malo ozbiljno, 29. septembar 2021 01:12)

    # Link komentara

  35. Teško da ta teorija ima veze sa realnošću. Odavno smo u društvu prebrojavali pušače sa težim simptomima. I? Par zaraženih umrlo jer su već nekoliko godina vukli kancer, ali znamo 2 amatera fudbalera, jednog basketara, jednog maratonca i dvoje rekreativaca (teretana i trčanje) koji su u punoj snazi uspeli da prežive desetak dana od hospitalizacije. Ali kakvu bi to poruku poslalo ljudima? Bolje da se lažemo.
    (juhu, 29. septembar 2021 00:31)

    # Link komentara

  36. Cudno. Covek koga poznajem kada je bio na pregled rekli su mu da posto pusi manje su sanse da se zarazi, pusac sam i ja i nisam imao koronu do sada uopste, niti planiram da je imam.

    Valjda sto kazu kineski virus, pa mozda zbog toga kad vide Petokraku da nosim i sliku Druga Staljina korona kaze ovaj nas njega necemo.

    Mislim gluposti pa sta i da se zarazim, pa sta i da umrem?
    Da ne vidim ovako neki clanak na novinama ne bih ni znao da je korona. Sem toga nemam jos ni 30 godina, ako se zarazim i umrem to je Zakon Prirode znaci da sam bio slab kao covek sa slabim organizmom i onda zasto da zivis kao slab, metiljav covek?

    Ne razumem, cak i (jereticka misao) mislim da korona radi u nasem interesu da se slabije jedinke odstrane iz drustva. Humano? Nije, ali ovako svet funkcionise jos od praistorije. Slabi ne idu sa jakima. Jaki sprovode volju nad slabijima.
    (Srbin, 29. septembar 2021 00:21)

    # Link komentara

  37. Ja sam izgubio vise od 15 ljudi tokom korone i nijedan jedini nije bio pusac.
    (žile, 29. septembar 2021 00:14)

    # Link komentara

  38. @jox Javi se za desetak godina.
    (boki, 29. septembar 2021 00:13)

    # Link komentara

  39. Bio u Areni 2 nedelje. U sobi nijedan pušač ...
    (marcer, 29. septembar 2021 00:11)

    # Link komentara

  40. Korona ne napada ljude sa slabim plućima. Ja sam imao koronu i pušač sam, brat je imao koronu i pušač je. Mama je imala koronu i pušač je. Niko od nas nije imao nikakav teži oblik bolesti, šta više ja sam bio vrlo funkcionalan. Dolazi mi doktorka pre neki dan i kaže da oko nje nijedan pušač sa koronom nije od iste umro, dok joj je prijateljica od 45 umrla iako je kao doktorka radila sva moguća testiranja pluća. Nema veze bolest sa tendencijom usled plućnih obolenja iz prošlost ili oštećenja istih. Sad se vremenom iskristalizovalo da napada ljude koji imaju ikakvih problema sa srcem. Vi očigledno ni ne znate, ali krvna zrnca pušača su malo druhačija, od nepušačkih, i iz nekog razloga sama Korona ne napada na isti način moja kao Vaša. Ne branim pušenje, bojim se raka pluća i nameravam da ih ostavim što pre, ali ova bolest sa pušačima veze nema. Iskustvo iz moje OGROMNE okoline je pokazala da su debeli i srčani bolwsnici umirali kao od šale, dok smo mi pušači prolazili u lošijem slučaju sa prehladom.
    (Aleksis Sanco Panco, 29. septembar 2021 00:07)

    # Link komentara

  41. Ali zasto onda po bolnicama ima deset puta manje pusaca?To zna svako ko poznaje makar jednu medicinsku sestru ili doktora koji rade u kovidu u bolnicama.
    (Samuilo, 28. septembar 2021 23:56)

    # Link komentara

  42. Posle malo razmišljanja, moram da repliciram samom sebi (Gile, 28. septembar 2021 22:33) :)

    Mislim da sam u svom komentaru prilično ovlaš prešao preko bitnog faktora u celoj ovoj priči - vakcine.

    Apsolutno stoji da sam ubeđen da pušenje (najverovatnije nikotin, ali možda i druge stvari koje idu uz pušenje cigareta kroz uticaj na imunu reakciju i aktivaciju tzv. citokainske oluje) ZNAČAJNO smanjuje rizik od simptomatskog COVID19 i hospitalizacije. Pratim ovaj bizaran odnos pušenja i COVID-A od početka pandemije i iako sam prošle godine planirao da ostavim cigarete, BUKVALNO su me COVID statistika i slučajevi oko mone ubedili da ne prestajem sa pušenjem. Kad se pojavila priča o vakcini, rekao sam familiji i prijateljima da ću ostaviti pušenje kada se vakcinišem.... onda sam rekao posle 2 doze.... onda posle booster-a :)

    Ali šalu na stranu. Vakcina(e) je toliko zaustavila širenje virusa i toliko ublažila, da se nesrećno izrazim - 'prosečnu' kliničku sliku bolesti, da je pušenje vrlo verovatno u mnogome izgubilo tu nekakvu 'zaštitnu' funkciju koju je nesumnjivo imalo pre vakcine.

    Pošto živimo u zemlji u kojoj je manje od pola stanovništva spremno da 'prihvati rizik' vakcinacije, moj savet bi bio - ako, iz bilo kog razloga, ne želite ili ne smete da se vakcinišete, a pri tom ste pušač, ako do sada niste ostavili pušenje, COVID19 nije razlog da ga sada ostavite.
    (Gile, 28. septembar 2021 23:55)

    # Link komentara

  43. E tu ustanovu treba odmah zatvoriti.
    Nek kazu koja je smrtnost pusaca veoma mala .
    (Mirko, 28. septembar 2021 23:53)

    # Link komentara

  44. Nisam znao da ima razlike ako je pušač iz siromasnih ili bogatih slojeva,bar kada je zdravlje u pitanju.
    Koja sprdnja sa narodom
    (nrmk, 28. septembar 2021 23:37)

    # Link komentara

  45. Pusac 25 godina, nevakcinisan, kod lekara nisam bio poslednjih 10 godina,poslednje 2 nikad zdraviji,masku ne nosim nigde, tako da vam ta prica ne pije vodu.
    (jox, 28. septembar 2021 23:37)

    # Link komentara

  46. Bilo je istraživanje da nikotin smanjuje mogućnost zaraze i težu sliku. Ali nije jedini način uzimanja nikotina kroz pušenje. Naravno da pušenje šteti. Meni deluje da nisu smeli dalje sa ovim da idu jer bi se svi bacili na pušenje jer običan svet nema dovoljno širine da nađe druge načine uzimanja nikotina ako zaista pomaže. Ja ga uzimam preventivno i to na način na koji se ne stvara zavisnost. Rešenje uvek postoji! I kada će neko negde da uvede osveštavanje ljudi kako da ojačaju svoj organizam na primer vežbama disanja koje dokazano ubijaju viruse i jačaju imunitet. Samo se sipa strah. A pre vesti 10 min vežbe disanja bi spasila toliko ljudi. Samo se hrani energija straha i panike.
    (Cirkuzant, 28. septembar 2021 23:23)

    # Link komentara

  47. Aj se dogovorite vec jednom, brujali ste kako pusaci daleko bolje izdrze napad virusa i ja blesava propratila situaciju obolelih u svom okruženju, cak svi oboleli su bili nepusaci. Neverovatno
    (sandra s, 28. septembar 2021 23:13)

    # Link komentara

  48. То “чешће” шта тачно значи? Као пушачи 3-4 пута а остали само по једном?
    (оће то, 28. septembar 2021 23:05)

    # Link komentara

  49. Iz siromasnijih slojeva?
    Cudno
    (Ali, 28. septembar 2021 23:02)

    # Link komentara

  50. Korona napada pluća, a pluća kod pušača su oštećena...
    (Milos Radunkovic, 28. septembar 2021 22:56)

    # Link komentara

  51. Nije tačno. Kad Korona uđe u pluća pušača, kaže “ja ovde ne bi’ ništa dirao”.
    (Ozren, 28. septembar 2021 22:56)

    # Link komentara

  52. "To istraživanje je kasnije povučeno nakon što je otkriveno da su neki od autora imali finansijske veze sa duvanskom industrijom."
    Bilo bi lepo da saznamo kako su i koliko lekari povezani sa farmaceutskom industrijom! Ko placa seminarska putovanja, koliki su bonusi za prepisane lekove, koliko su placeni promoteri vakcinacije!? Mislim, svi mi to vec znamo, ali da se istrazi i objavi!
    (sir oliver, 28. septembar 2021 22:48)

    # Link komentara

  53. Propaganda !
    (Dr No, 28. septembar 2021 22:44)

    # Link komentara

  54. Ja ne znam nikog u mom okruženju od pušača da je imao koronu, mahom sve nepušači.
    (Zoki, 28. septembar 2021 22:41)

    # Link komentara

  55. Bilo drugačije na početku ZAVLADALA 0PŠTA ŠIZOFRENIJA
    (Teodor Teja, 28. septembar 2021 22:36)

    # Link komentara

  56. Nadam se da grese. Ja sam poceo da pusim ponovo kad sam procitao jos u Vuhanu da je manje od 10% pusaca hospitalizovano, a Kinezi mahom puse.
    (Lemi, 28. septembar 2021 22:34)

    # Link komentara

  57. Pogledajte oko sebe. Pogledajte svoje rođake, prijatelje, poznanike. Setite se groznih slučajeva za koje ste čuli u poslednjih godinu ipo dana. Pogledajte statistike sa početka (prva 3-4 meseca kad je mortalitet bio najveći) pandemije iz Pekinga, Njujorka, Pariza... Pronađite na internetu da su Francuski naučnici u jednom momentu (Maja/juna prošle godine čini mi se) predlagali da zdravstveni radnici nose nikotinske flastere.... Od svih mitova, teorija zavere i sumnjivih istraživanja vezanih za COVID19 ovo je PRVO o kome imam čvrsto mišljenje! Slažem se da borbu protiv pušenja treba nastaviti, pušenje uzima MNOGO više života od COVID-a i na mnogo raznovrsnije i strašnije načine, ali me nikakvo naknadno istraživanje neće ubediti da su pušači u većoj opasnosti od COVID-A uopšte u odnosu na nepušače. Vakcinacija može da promeni ovaj odnos, ali konkeretno reći da pušenje povećava rizik od simptomatskog COVID-A je čista laž. Pre vakcine, klinička slika kod pušača je po pravilu bila lakša, ređe su hospitalizovani, e sad kad dođemo do hospitalizacije... tek u tom momentu su pušači u nepovoljnijem položaju. Dakle - postoji MNOGO dobrih razloga da pušači ostave opasnu naviku, ali COVID19 SIGURNO nije jedan od njih. Naprotiv!
    (Gile, 28. septembar 2021 22:33)

    # Link komentara

  58. A na pocetku je bilo obrnuto da su pusaci manje ugrozeni! Covece, sve je orkestrirana laz, svi nasi doktori, kvazi krizni stabovi, objave, sve je naredjeno sa vise instance I svi odreda su placenici
    (dzoni cackalica, 28. septembar 2021 22:21)
    Jeste u početku su verovali da puštanje krvi leči od bolesti a sada više ne veruju. Ali verovanje da se 190 i koliko god zemalja dogovorili oko nečega, za to stvarno treba da je čovek kao vi, "izuzetan".
    (Zoran, 28. septembar 2021 22:32)

    # Link komentara

  59. Hmm, nisam bas primetio u praksi, ali ok.
    (ima smisla, 28. septembar 2021 22:28)

    # Link komentara

  60. A na pocetku je bilo obrnuto da su pusaci manje ugrozeni! Covece, sve je orkestrirana laz, svi nasi doktori, kvazi krizni stabovi, objave, sve je naredjeno sa vise instance I svi odreda su placenici
    (dzoni cackalica, 28. septembar 2021 22:21)

    # Link komentara

  61. Za svaku studiju postoji kontrastudija. Matematika je jasna. Dva put ništa je ništa.
    (joja, 28. septembar 2021 22:13)

    # Link komentara