Šta je etilen oksid koji je pronađen u sladoledima i koliko je opasan po zdravlje?

Etilen oksid, zbog kog je sa srpskog tržišta počelo povlačenje sladoleda M&M, Snickers i Twix, Američka agencija za zaštitu životne sredine označava kao kancerogen, ali opasnost po zdravlje postoji samo usled dugotrajnog izlaganja, pa oni koji su pojeli nekoliko pomenutih sladoleda ne bi trebalo da brinu, kaže toksikolog prof. dr Petar Bulat.

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
  1. Cuj! Dal' kontrolisemo sta uvozimo?! Pa, mi jedva da kontrolisemo ono sto proizvodimo! I to po nasim labavim standardima. U Evropu to ne moze ni da proviri. Kad bi samo znao koliko otrova protiv pacova pojedes u domacim proizvodima plak'o bi na sav glas. A tek sa tresnjama iz gajbice, onim tamnim, koliko Al-oksida uneses... Truje te tvoj zemljak, mimo svih standarda i kontrola.
    (Medjedica, 04. avgust 2021 18:12)

    Ako možete da pojasnite ovo sa trešnjama i Al-oksidom. Ja sam razumeo da se trešnje uglavnom organski proizvode. Posadiš, poraste, rodi. Tu seljak niš ne radi. Da se pentra, prska i sl. Samo kada rodi bere. E sad, dal se.re pa ruke pere. Odgovor znamo. Okle onda taj Al-oksid, pobogu?
    (ZigZagler, 5. avgust 2021 05:22)

    # Link komentara

  2. Cuj! Dal' kontrolisemo sta uvozimo?! Pa, mi jedva da kontrolisemo ono sto proizvodimo! I to po nasim labavim standardima. U Evropu to ne moze ni da proviri. Kad bi samo znao koliko otrova protiv pacova pojedes u domacim proizvodima plak'o bi na sav glas. A tek sa tresnjama iz gajbice, onim tamnim, koliko Al-oksida uneses... Truje te tvoj zemljak, mimo svih standarda i kontrola.
    (Medjedica, 4. avgust 2021 18:12)

    # Link komentara

  3. Bravo geniji...ali kad dodate tu kolicinu iz sladoleda ostali kolicinama svoh mogucih aditiva,pesticida i ostalih otrova dobijete obolele ljude na svakom koraku...vecina ne zna ni sta ona silna slova E znace,ni koliko su kancerogeni,ni da su neki od njih zabranjeni u Americi,Australiji ali su kod nas dozvoljeni...najveci otrovi se nalaze upravo u sladoledima,decijim lizalicama i ostalim glupostima za decu,...i sama imam decu,i zao mi je kad mi traze a ja pokusavam da im objasnim da je to lose za njihove zdravlje...ne zbog secera nego zbog ostalih g****a unutra,i nije mi tesko da sama napravim gumene bombone,lizalice,itd..naravno nekad pojedu i kupovno,nisam debil totalni..ali treba sto vise decu,kao i sebe sacuvati od takvih stvari...
    (Aleks, 4. avgust 2021 17:29)

    # Link komentara

  4. Dakle mi nemamo nikoga da bi kontrolisao ispravnost hrane ili bilo čega što je uvezeno u državu. Divno
    (O'gre, 4. avgust 2021 17:09)

    # Link komentara

  5. Profesor Bulat nije toksikolog nego profesor medicine rada na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Sam nije napisao nijedan rad u značajnim časopisima u oblasti tokaikologije, a par puta su ga dopisali kao koautora.
    (Miško, 4. avgust 2021 16:46)

    # Link komentara

  6. Ma šta zna dete šta je trista kila etilen...
    (Pera Kojot, 4. avgust 2021 16:43)

    # Link komentara

  7. @rain from heaven

    Ne kontrolisemo mi nista, vec ako neko regulatorno telo iz EU, Brisela i Vasingtona kaze da je dobro, onda mi odobrimo. Isto je i sa vakcinama i sa hranom.
    (Iskander, 4. avgust 2021 16:42)

    # Link komentara

  8. izvinite, jel mi kontrolisemo sta uvozimo, pre svega za ishranu ljudi, zivotinja?
    (Rain from heaven, 04. avgust 2021 16:05)

    Dobro pitanje.

    Ali treba se pitati i kako se to uopšte proizvodi u EU pored svih ISO, HACCP i ostalih standarda. Izgleda da su ti standardi merodavni samo na papiru.
    A mi slepo verujemo... Ej, proizvedeno u EU, to mora da valja, šta ima mi tu da kontrolišemo kad oni kontrolišu proizvodnju?
    (XP, 4. avgust 2021 16:39)

    # Link komentara

  9. Postoji li sankcija za proizvođače? Osnovni stav bi glasio - namera direktnog ugrožavanja zdravlja i života. Nije li to krivično delo?
    (???, 4. avgust 2021 16:27)

    # Link komentara

  10. izvinite, jel mi kontrolisemo sta uvozimo, pre svega za ishranu ljudi, zivotinja?
    (Rain from heaven, 4. avgust 2021 16:05)

    # Link komentara

  11. Šta mi jedemo sunce ti poljubim...
    (Radoznalko, 4. avgust 2021 15:37)

    # Link komentara

  12. Opasan je u vrlo velikim količinama/koncentracijama. U sladoledu je nedovoljno ove hemikalije, da bi izazvala oštećenja DNK.
    (Smuleco, 4. avgust 2021 15:22)

    # Link komentara