Navika koja ženama može spasiti život

Rak grlića materice je drugi uzrok smrtnosti kod žena. U Srbiji dnevno premine jedna, a oboli nekoliko žena od ovog karcinoma. Vrlo često nema nikakvih simptoma, nikakvog upozorenja.

Izvor: RTS
Pošaljite komentar
  1. Pre porođaja sam uvek išla jednom godišnje na kontrolu i cervikalni bris, kolposkopiju. Na porođaju mi ručno dilatirali grlić, pocepali ga, dete ga dokrajčio. Rezultat su promene koje moram doživotno da kontrolišem na šest meseci + povreda Bartolinijeve žlezde koju takođe moraju da prate, a već su dvaput radili punktiranje bez anestezije. Sada smaram doktorku u domu zdravlja (opet ti?! zakaži telefonom, ma javljamo se, što lažeš) i moram da plaćam privatne preglede (dobro došli, izvolite, sedite!). I fala bogu što uvek nađem pare za to. Šta je sa ženama koje nemaju?
    (Nn, 24. jul 2021 20:44)

    # Link komentara

  2. Svega nekoliko (od vise stotina) podtipova HPV-a moze da izazove karcinom i to su mahom oni koji nisu praceni kondilomima, iako ima i par koji jesu, ali to je retkost. Dakle, ako imate kondilome, to znaci da ste najverovatnije zakacili neki od podtipova koji ne nose nikakav rizik i u tom slucaju ti kondilomi su samo estetski problem. Naravno ovo ne znaci da pored niskorizicnog podtipa HPV-a niste nosilac i nekog od visokorizicnih koji se ne manifestuje ali je potencijalni donosilac opasnih promena na grlicu materice. P.S. Poredjenje HPV virusa sa koronom je glupo jer osim sto su virusi nikakvih slicnosti nemaju.
    (voluharica, 24. jul 2021 18:57)

    # Link komentara

  3. Ja kad idem kod ginekologa ona se maltene dere na mene da joj samo ja falim medju toliko zena koje umaju po neki problem...Svi su one KAO ljubazni i puni razumevanja, a u stvarnosti su toliko grozni (cast izuzecima) da sve zene ustvari izbegavaju da idu na pregled i kad imaju problem.
    (da da, 24. jul 2021 17:27)

    # Link komentara