Dijeta sa kuvanim jajima? Zašto ne bi trebalo

Tvrdo kuvano jaje može biti dobar izvor proteina koji može da vas zasiti, ali nova "dijeta sa kuvanim jajima" stvari odvodi malo predaleko. U to veruju dva dijetetičara, jer se kaže da novi restriktivni trend mršavljenja uzimaju maha na društvenim mrežama.

Izvor: Eat This Not That
Pošaljite komentar
  1. izbacis zumance i nema holesterola
    (c.m., 20. jul 2021 12:55)

    # Link komentara

  2. Ne mogu da zamislim život bez kokošijih jaja. Jedem ih svaki dan. U obe trudnoće sam svako jutro doručkovala jaja (kajgana, na oko, barena), tone krastavca i paradajza, jogurt ili sir. Uz to vruć tost hleb i neku voćku dva sata kasnije. Ručak obavezno parče mesa, neko povrće i salata. I još uvek nemam viška kilograma. Krvna slika i biohemija mi je super, a imam 41 godinu. Jaje je najbolja namirnica koja postoji na planeti.
    (Nn, 20. jul 2021 12:31)

    # Link komentara

  3. Ne razumem potrebu lekara i nutricionista da se slepo drže konzervativnih učenja o načinima ishrane i da, bez ikakvih drugih argumenata, i bez uvida u nova istraživanja, napadaju neke metode koje im deluju revolucionarno ili ekstremno. Ova dijeta sa jajima na stranu, meni je oči otvorio dokumentarac "Fat, sick and nearly dead", gde se promoviše dijeta bazirana na sokovima od povrća radi detoksikacije organizma, lečenja hroničnih bolesti i mršavljenja. Kad sam detaljnije istražio tu temu, našao sam samo negativne komentare stručnjaka (bez ikakvog konkretnog obrazloženja) i plašenja kako je to izuzetno loše, ali sam ipak odlučio da probam, jer ništa drugo nije davalo rezultate. U periodu od 2 meseca moja ishrana se bazirala isključivo na soku od povrća i voća (kelj, krastavac, đumbir, celer, limun i greni smit jabuka), proteinima u prahu i vitaminu b12 (vrlo bitan, a nema ga u biljnim proizvodima, pa se mora nadoknaditi). Pritom sam svakih 10-ak dana radio analize krvi i opšti pregled zdravstvenog stanja. Za dva meseca sam smršao 40 kg (trajno), svi povišeni parametri su se vratili u normalu (pritisak, holesterol, trigliceridi, šećer, lipidi,...), osećao sam se sjajno - iščistila mi se koža, kosa postala kvalitetnija. Nisam se nikad bolje osećao u životu, iako su mi svi lekari i nutricionisti preporučivali da prekinem sa takvim načinom ishrane. I pored toga što su svi bili začuđeni toliko brzim poboljšanjem zdravstvenog stanja! Pouka - ne verujte "stručnjacima" iz establišmenta, već probajte šta god želite i redovno se kontrolišite. Ako daje rezultate i osećate se dobro, bez negativnih efekata, onda je to dobro za vas, bez obzira šta "stručnjaci" kažu...
    (ja, 20. jul 2021 08:18)

    # Link komentara

  4. Najkompletnija, najhranjivija i jeftina namirnica niskog glikemijskog indexa i nezaobilazna u pravilnoj ishrani (kod skidanja kilograma i održavanja pravilne težine, bavljenja sportom, itd). Jaje na bilo koji način je daleko bolji izbor od bilo čega na policama skupe "zdrave hrane" pa imamo povremene textove ovakvog tipa ;)
    (Vežbaj, 20. jul 2021 07:19)

    # Link komentara

  5. Petar Čelik jede 10 kuvanih jaja dnevno poslednjih 30 godina ili više i vidim, čovek sa preko 7 banki izgleda sjajno. naravno, i dalje vežba kao lud.
    (matori, 19. jul 2021 22:20)

    # Link komentara

  6. Ko jede puno jaja, dobiće kamen u žučnoj kesi.
    (Pilgrim, 19. jul 2021 21:44)

    # Link komentara

  7. To sto jaja imaju masti je nebitno, od toga se ne goji. Telesne masnoce ne poticu od masnoca iz hrane, to je medicina vec davno shvatila. Masnoce u telu dolaze od viska kalorija, a visak kalorija se uglavnom javlja od previse ugljenih hidrata, i to onih najjednostavnijih u vidu secera i skroba. Konzumiranjem hrane bogate secerima naglo se povecava secer u krvi. Secer se brzo vari pa za kratko vreme njegov nivo u krvi pada, i mi smo opet gladni. To je ta spirala ugljenih hidrata: sto vise ih jedes, sve ti vise trebaju. Sa druge strane, hrana bogata mastima se vari mnogo sporije. Ako za dorucak pojedete dva jajeta, parce avokada, parce sira, to ce vas drzati 5-6 sati do rucka i necete biti gladni. Osim toga, nece biti skokova secera u krvi i nece se luciti insulin - pa necete biti u opasnosti od dijabetesa. Ja bih svima preporucila da se potpuno odreknu hleba, testenina, zitarica, krompira, pirinca, slatkisa i sokova. Drugog jedite svega koliko hocete i bicete u top formi, vitki, bez dijabetesa i bez upalnih procesa u organizmu koji su uzrokovani gojaznoscu.
    (Anamarija-Beč, 19. jul 2021 21:17)

    # Link komentara

  8. dokle više će širiti tu neistinu da jaja povećavaju holesterol kad je nauka dokazala definitivno studijom na 35 000 ljudi da to nije tačno.
    U jajima ima puno holesterola ali on ne povećava holesterol u krvi. To je puno komplikovanije nego što se mislilo.
    Svaka ćelija može da proizvede holesterol a koliko organizam treba je kontrolisano PCSK9 receptorom. Kad inhibicija tog receptora ne funkcioniše onda nastaje višak. Takođe kod hronične upale može da poraste.
    Neko smatraju da je industrija mesa počela širiti tu neistinu o jajima 60tih godina u Americi
    (Obi van, 19. jul 2021 21:09)

    # Link komentara

  9. Koliko god napadali jaja, i dalje malo koja namirnica ima toliku nutritivnu vrijednost na 100g.Nekima smeta sto su jaja jeftina i pristupacna, pa onda ne mogu da prodaju svoje jogi-fen-himalaj-sui-chia nutritivno bezvrijede skupe gluposti.
    (Medicinskipobratim, 19. jul 2021 21:01)

    # Link komentara

  10. U jajetu se nalazi sve što je potrebno da se razvije život. Čim se izlegne pile istog momenta počne da trči po dvorištu. Ako njemu ne fale vitamini i nema viška holesterola onda, zašto bi nama. Inače, istraživanja pokazuju da holesterol iz jajeta ne utiče na povećanje nivoa holesterola u krvi.
    (Locutus, 19. jul 2021 20:50)

    # Link komentara

  11. Jaje sadrzi sve minerale i vitamine osim vitamina C. Sem toga obiluje kompletnim proteinima i zdravim mastima. Najsuperiornija namirnica na svetu.
    (vulkan, 19. jul 2021 20:50)

    # Link komentara

  12. " Takođe, važno je zapamtiti da, iako jaja imaju neke super zdravstvene prednosti, ona su takođe izvor holesterola i zasic?enih masti."

    Petar Celik je ziv primer, da u 65 godina pre takmicenja je jeo danima preko 20,30 jaja dnevno... Jaja imaju holesterol ali i supstancu koju suzbija isti...
    (miroslav, 19. jul 2021 20:40)

    # Link komentara