1. AS ne mucio 20god i kad sam primio biolosku
    terapiju prestali su posle 4h. Da je nisam primio ko zna sta bi bilo, sedimentacija skocila na 68,crp na 43, Sad je sve u normali
    (mile, 9. maj 2021 08:17)

    # Link komentara

  2. Imam simptome AS vec vise od 8 godina. Sto se kaze knjiski primer. Lekari su konacno uspeli da ga prepoznaju pre 4 godine. Na svu srecu moj nacin zivota mi je pomogao da nemam trajne promene ni na kicmi, ni na karlici ni na drugim zglobovima.

    Imala sam nekoliko teskih napada a koje su me stavili na kortizol i to samo na 11 dana. prva tri najveca doza, a onda svaki dan dulo manja do prestanka.

    Svakom savetujem da pre nego sto pristane na trajnu terapiju, proba sa vebanjem, ishranom i meditacijom ili nekim drugim tehnikama opustanja.

    Nemojte piti ni NSAID lekove, cak ni ibuprofen. Ocajni su za stomak. A kad napadnete sistem a varenje, imunitet poludi i eto upale.

    Kljuc je da se dobro hranite. Nema uniformne dijete. Meni recimo skrob ne smeta, koliko mi smetaju kupusi, inulin, kukuru hrana bogata sumporom, saponinima, crveneo meso, mlecni proivodi... Nadjite sta vam stvara upalu i eliminisite to i ishrane.

    Lekari tesko prihvataju da je AS sistemsko oboljenje u smislu da itekako napada i druga mesta u telu, a ne samo kicmu i karlicu.

    Informisanost je kljuc. Inace, uprkos uvreenom misljenju oba pola oboljevaju i ako nemaju taj cuveni gen.
    Budite odgovorni, ne prepustajte drugima da vam diktiraju. Nijednom doktoru nije vise stalo da vam bude bolje od vas samih!

    Sve najbolje!
    (Sanja, 9. maj 2021 07:44)

    # Link komentara

  3. Kako reče jedan:
    " vježbaj P ... ti materina"
    (Salamander, 9. maj 2021 07:42)

    # Link komentara

  4. Ova akcija i vaša ljubaznost da pišete o ovom problemu su za pohvalu, ali i pored dugogodišnjeg angažmana dr Lapčević da ukže na pravi način na ovu bolest kod nas se dalje nije otišlo. Kada se pomoć zatraži uz neke analgetike za početak, a tu je i kraj, gotovo da ne saznate ništa u vezi vašeg problema. Da li se tu rade neke analize, traže snimci...??? Kako do pomoći?
    (m, 9. maj 2021 07:40)

    # Link komentara

  5. @heavy
    pa to kod vas onda i nije dobro,jer znam kako je meni a rekao bih da sam u manjem stepenu zahvaćen.Ali pogoršava se.Kod mene su sakroiljačni,početak lumbalnog i jedno rebro.Do skoro sam bio solidno,ali sada trpim jake bolove.
    to što ste rekli za ishranu ste možda i u pravu,ali i niste neko ko može da potvrdi da to pomaže. To za skrob sam već negde čuo,ali doktori mi ne potvrđuju. Salazopirin itd. bih svakako preskočio
    i dalje ne znam dal da se upuštam u biološku terapiju..
    (šta da radim ?, 8. maj 2021 22:39)

    # Link komentara

  6. @heavy
    i u kojem ste sada statusu? Da li imate trajno kalcifikovane zglobove,bolove,pijete li NSAIL lekove?Koliko dugo ste bez terapije??
    (limeni, 08. maj 2021 19:00)

    Lek (Salazopirin) ne pijem na svoju odgovornost blizu deset godina.
    Kada baš stisnu bolovi,a imam ih konstantno, uzmem Diklofenak,Brufen,Nimulid...uobičajene koji mi dobro deluju jer izbegavam da ih uzimam često.

    Arkoksiju sam bacio zbog ranije navedenog razloga i zato što sam od poslednje dve tablete dobio strašnu alergijsku reakciju.

    Kičma je odavno okoštala,krenulo je na vrat,bolovi,borba,istezanje...
    Zglobovi su poprilično izgubili fluid i pokretljivost ali funkcionišem skoro pa normalno.
    Kada bih bio iole ozbiljan i radio redovno vežbe bilo bi mnogo lakše ali i dalje pušim,jedem sve i sam sebi štetim.
    Vežbe,fizička aktivnost,istezanja su jedini lek a za izbacivanje skroba sam čitao iskustva drugih obolelih kojima je to pomoglo.

    Činjenica je da lekari ne znaju koji je uzrok bolesti,proglasili su je autoimunom i genetskom,uglavnom po muškoj liniji.
    Takođe nemaju lek već se bore imunosupresivima i jakim analgeticima(Arkoksija).
    (heavy, 8. maj 2021 21:44)

    # Link komentara

  7. Bio sam na pomenutom institutu, nezainteresovani i lekari i tehničari koji vode fizikalnu, preporuka je da radim vežbe i pijem NSAIL. Loš utisak, a da zakažem, to je tek muka
    (Sol Gudmen, 8. maj 2021 20:54)

    # Link komentara

  8. Dobijao sam biolosku terapiju zbog AS i odustao sam jer je postojala opasnost da dobijem tuberkolozu zbog toga sto ti lekovi obaraju imunosistem i onda je organizam podlozniji infekcijama. Takodje, čas je bilo bioloskih lekova pa onda nije. Sve u prekidima sto nikako nije dobro. Naravno ovo je moja odluka. Svako mora da odluči za sebe.
    (o77, 8. maj 2021 20:31)

    # Link komentara

  9. Prevencija je najbolja terapija, nemojte sebi da dozvolite da se dovedete u to stanje.

    Disciplina je ključ!

    Neka vam postane rutina svakodnevno istezanje, barem 2 do 3 puta dnevno.

    Ako mnogo sedite pravite pauze na svakih 15 min, protegnite se, zazmurite ili gledajte kroz prozor minut dva, odmorite oči od monitora ili telefona.

    U zdravom telu, zdrav duh.
    (Brka, 8. maj 2021 19:17)

    # Link komentara

  10. @heavy
    i u kojem ste sada statusu? Da li imate trajno kalcifikovane zglobove,bolove,pijete li NSAIL lekove?Koliko dugo ste bez terapije??
    (limeni, 8. maj 2021 19:00)

    # Link komentara

  11. Enbrel je zakon
    (kosta, 8. maj 2021 18:19)

    # Link komentara

  12. U slučaju da reumatolog utvrdi dijagnozu, postoje moćne terapije kojima se omogući da pacijenti žive kao i svi drugi u populaciji.

    Moraću da proverim ovu tvrdnju jer kada su mene ”lečili” od AS davali su Salazopirin,imunosupresiv, doživotno,koji obara imuni sistem bez ikakve dodatne analize da li se taj imunosistem bori još sa nečim opasnijim.
    Takođe su davali lek za bolove koji je u USA izazivao masovne infarkte.
    Sve sam to bacio posle 2-3 godine jer sam izgubio preko 10kg.
    Tada su krenuli sa biološkim inekcijama,tada još nedovoljno ispitanim, a za koje se sumnjalo da izazivaju kancere.
    Njih nisam hteo da primam.
    Ukratko,jedini lek je vežbanje,jačanje muskulature,prestanak pušenja i izbacivanje skroba iz ishrane.
    (heavy, 8. maj 2021 17:01)

    # Link komentara

  13. niko da kaze koji lekovi su ovde efikasni ?
    kako spreciti kako leciti spondilozni artritis..Ijao doktore ! I druga stvar Reumatozni lekovi uništavaju bubrege kaze legenda ..
    (ledja bole, moj doktore..., 8. maj 2021 16:35)

    # Link komentara

  14. moglo je malo reci bioloskoj terapiji.Ja imam AS i trebao bih mozda poceti sa bioloskom terapijom,ali nemam puno informacija za I protiv
    (ko nema ne zna kako je, 8. maj 2021 16:01)

    # Link komentara