Sinofarmova vakcina efikasna 72,51 odsto

Sinofarmova podružnica Instituta za biološke proizvode u Vuhanu saopštila je danas da je njena vakcina protiv kovida 19 nakon dve doze pokazala da je tokom treće faze kliničkih ispitivanja 72,51 odsto efikasna protiv koronavirusa, na osnovu privremenih analiza.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. Pitam sve koji glorifikuju Fajzerovu vakcinu da li makar nekad pomislie na činjenicu da ona zahteva skladištenje na -78st. I kako su toliko sigurni da nam tom dugom putu do korisnika taj uslov nije prekršen? Ja sam se opredelio i vakcinisan sam Sinofarmom iz više razloga. Pre svega je od atenuisanog virusa/stara, oprobana tehnologija slična sezonskom gripu/, daje najmanje neželjenih efekata i čuva se na sobnoj temperaturi.
  (rastko, 25. februar 2021 11:59)

  # Link komentara

 2. Kina razvija trenutno 16 uz 4 odobrene (ukljucujuci i ovu novu).

  Sto se tice efikasnosti, BeSeZe(BCG) vakcina recimo stiti 60-80% kao i vecina ostalih redovnih vakcina koje je skoro svako kod nas primio. Vakcine sluze tome da nauce nas organizam kako da se brani od odredjene bolesti bez rizika od oboljevanja, u suprotnom, organizam bi sam morao da uci tokom bolesti, i tako nekada jednostavno nema vremena da nauci.

  Na ovom sajtu imate malo vise o vakcinama i kandidatima za vakcine, takodje mozete i da vidite razlicite tehnologije pravljenja virusa i ko kakvu vrstu vakcina razvija po drzavama i globalno, gde se vrse klinicka testiranja i slicno:
  [link]/
  (Halle-ON, 24. februar 2021 23:10)

  # Link komentara

 3. recimo da oko 1% ukupne populacije umire od posledica covida. ako bi se 100% populacije vakcinisalo sinopharmom, bolest bi se ograničila na ~četvrtinu (25%) populacije, a 75% bi bilo pošteđeno. više ne bi umirao 1 od 100, već svaki četiristoti.

  ALI vakcina pomaže i onima koji su se zarazili iako su vakcinisani, tako da sinopharm "od smrti" štiti značajno preko tih 75% vakcinisane populacije. za fajzer se zna da je efikasna oko 95% a "od smrti" štiti gotovo 100%. astra zeneca "od smrti" takođe štiti blizu 100%. za sputnjik v ne postoje nezavisni podaci, nadam se da se nisu zaneli u propagandi. frapantno je da je u 170 milionskoj rusiji vakcinisano samo milion i po stanovnika do danas, za sve prethodne mesece imunizacije, jer je nemoguće da u rusiji preko 99% stanovništva odbija da primi vakcinu. ugovore ispunjavaju na tanku slamku (crna gora je ugovorila tričavih 50 hiljada doza, a iz gamaleje je isporučeno mizernih 5 hiljada), a sa druge strane paradiraju da imunizuju EU-tržište od preko 1/2 milijarde stanovnika. enormni problemi u proizvodnji?

  astra zeneca koja je slična sputnjiku se takođe bori sa proizvodnjom, ali proizvede toliko da se njome imunizuje pola miliona britanaca DNEVNO (najbolji posle izraela) + pretekne i drugima. oni za 2 dana isporuče onoliko, koliko je sputnjik podelio rođenom stanovništvu za sve mesece imunizacije, a prvi su registrovali vakcinu.

  poruka je uzimajte vakcine, štitite se.
  (miki, 24. februar 2021 23:09)

  # Link komentara

 4. Velika greška i Sputnik V i Astra Zeneka su isto inovativne!
  (Trotcki(
  ...

  Nema greške. Modernina i Fajzerova rađene na temelju glasničke RNK, a ostale ubrizgavaju delove umrtvljenog virusa.
  (www, 24. februar 2021 21:49)

  # Link komentara

 5. SINOFATRM" vakcina je jedinstvena bez
  obzira u kojoj se podruznici proizvodi
  ( ne postoje dve vakcine sa istim nazivom /
  (dimitrije, 24. februar 2021 18:07)

  Netacno.

  Sinofarm je vec registrovao jednu vakcinu u Kini (onu koju smo mi dobili).

  Stoga bi bilo cudno da ponovo podnose zahtev za registraciju pa se resenje ove enigme samo namece, a to je da je u pitanju druga verzije vakcine iz podruznice u Vuhanu.
  (hours of love, 24. februar 2021 19:26)

  # Link komentara

 6. "Molim vas da mi neko kao laiku objasni jednu stvar... Ne želim zaista da budem ciničan, ali me brojke bune. Naime, najefikasnija vakcina je Fajzerova... A ona je efikasna u 95 posto slučajeva... Naime, neke brojke kojih se sećam od ranije, kažu da je virus smrtonosan i dovodi do komplikacija u 2 procenta slučajeva... Ukoliko je to tačno, deluje mi da je prirodni imunitet efikasniji od bilo kakve vakcine... Pa me zanima čemu onda svrha bilo kakve vakcine, imajući u vidu brojke kojima sada baratamo... Opet,nisam stručnjak, samo me zanima...."


  Pa prvo i osnovno, vakcina sama po sebi uopste ne stiti primaoca! Ono sto ga stiti je samo i jednio prirodni imunitet koji ta vakcina upravo pokrece. Dakle, kada vakcina pobudi imunitet i "istrenira" ga da prepozna i ubije korona virus kad ga sledeci put sretne, kada se to i desi, ne prolazi vreme koje je potrebno da organizam shvati sta se desava. Ne, on je vec spreman za korona virus i ima efikasan alat da ga odmah napadne i unisti (jer ga je za to spremila vakcina). Dakle, pojednostavljeno, u direktnom kontaktu sa virusom u principu ce se zaraziti svako i prelezati laksi, tezi oblik ili ce umreti. Kada ste vakcinisani Pfizerom, u direktnom kontaktu sa virusom zarazice se samo 5% ljudi! Dakle, tu smo vec "ustedeli", 19 od 20 zaraza. E sad, i onih 5% koji se zaraze su u dobroj meri spremni za korona virus (ali ne potpuno) pa statistika pokazuje da ce samo jako mali broj njih oboleti tesko a da ce EKSTREMNO mali broj ljudi umreti.
  (Dejan, 24. februar 2021 18:50)

  # Link komentara

 7. (Marko, 24. februar 2021 17:44)
  šta je tu nejasno? vakcina bi trebala da spreči da se uopšte razboliš pa da ne uđeš u onih 2 do 3 posto preminulih
  (slobinator, 24. februar 2021 18:19)

  # Link komentara

 8. Samo Fajzerova i Modernina su napravljene po inovativnoj tehnologiji. Ostale, (britansko-švedska) Sputnjik i kineske po staroj. Verovatno su zato američko-nemačke kvalitetnije.
  (www, 24. februar 2021 16:07)

  Velika greška i Sputnik V i Astra Zeneka su isto inovativne!
  (Trotcki, 24. februar 2021 18:16)

  # Link komentara

 9. "SINOFATRM" vakcina je jedinstvena bez
  obzira u kojoj se podruznici proizvodi
  ( ne postoje dve vakcine sa istim nazivom /
  (dimitrije, 24. februar 2021 18:07)

  # Link komentara

 10. Molim vas da mi neko kao laiku objasni jednu stvar... Ne želim zaista da budem ciničan, ali me brojke bune. Naime, najefikasnija vakcina je Fajzerova... A ona je efikasna u 95 posto slučajeva... Naime, neke brojke kojih se sećam od ranije, kažu da je virus smrtonosan i dovodi do komplikacija u 2 procenta slučajeva... Ukoliko je to tačno, deluje mi da je prirodni imunitet efikasniji od bilo kakve vakcine... Pa me zanima čemu onda svrha bilo kakve vakcine, imajući u vidu brojke kojima sada baratamo... Opet,nisam stručnjak, samo me zanima....
  (Marko, 24. februar 2021 17:44)

  mesas babe i zabe. ti pricas o smrtnosti, a fajzer navodi stepen zastite od zarazavanja. i tih 5% koji dobiju i pored vakcine ne znaci da ce umreti, cak sta vise, navodi se da ti oboleli ne zavrsi ni u bolnici. isto tvrde i iz astrzenece.
  (oscar, 24. februar 2021 18:07)

  # Link komentara

 11. Molim vas da mi neko kao laiku objasni jednu stvar... Ne želim zaista da budem ciničan, ali me brojke bune. Naime, najefikasnija vakcina je Fajzerova... A ona je efikasna u 95 posto slučajeva... Naime, neke brojke kojih se sećam od ranije, kažu da je virus smrtonosan i dovodi do komplikacija u 2 procenta slučajeva... Ukoliko je to tačno, deluje mi da je prirodni imunitet efikasniji od bilo kakve vakcine... Pa me zanima čemu onda svrha bilo kakve vakcine, imajući u vidu brojke kojima sada baratamo... Opet,nisam stručnjak, samo me zanima....
  (Marko, 24. februar 2021 17:44)

  # Link komentara

 12. Samo Fajzerova i Modernina su napravljene po inovativnoj tehnologiji. Ostale, Astra Zeneka (britansko-švedska) Sputnjik i kineske po staroj. Verovatno su zato američko-nemačke kvalitetnije.
  (www, 24. februar 2021 16:07)
  Pa da , verovatno su zato i prestali u Norbesooj da daju Fajzera starim ljudima- inovativno nema sta, ja bih se drzao tradicije
  (nenad, 24. februar 2021 17:38)

  # Link komentara

 13. Kinezi bar iskreni..a ne 90-100%ovo ono...70i kusur dovoljno je..bolje nego 0
  (dzo, 24. februar 2021 17:34)

  # Link komentara

 14. dobio sam koronu nakon revakcinacije
  (bole, 24. februar 2021 15:45)

  Ako si se samo zarazio i nisi imao teze simptome, to je normalno, pogotovo ako si bio u lokaciji gde ima dosta virusa. Vakcina nije polje sila kao u Zvezdanim Stazama, pa da odbija virus, nego da ga sredi cim dodje. Ako ga ima jaaako mnogo tamo gde se nalazis, poneki padobranac ce da upadne i da se razmozi, ali opet nece uspeti dovoljno da se rasiri pre nego sto ga anti-tela srede.
  (Dule, 24. februar 2021 17:08)

  # Link komentara

 15. dobio sam koronu nakon revakcinacije
  (bole, 24. februar 2021 15:45)

  Oa koliko posle revakcinacije?
  Ako si od onih koji dobiju vakcinu i odma pocnu da trce naokolo kao bezglavi pilici nije ni cudo. Treba 3-4 nedelje da prodje posle revakcinacije da bi se razvio maksimalan imunitet.
  Ako je proslo toliko od revakcine, a dobio si, onda vise srece sledeci put. Trebalo bi da si bar relativno siguran od ozbiljnog oblika bolesti.
  (Pero, 24. februar 2021 16:43)

  # Link komentara

 16. @Bole

  "dobio sam koronu nakon revakcinacije"

  Pa sto koristis Fajzer?
  (Smuki, 24. februar 2021 16:42)

  # Link komentara

 17. kod nekih mozgova koji ovde komentarisu ne bi pomogla ni IQ vakcina da postoji.
  (lab, 24. februar 2021 16:29)

  # Link komentara

 18. @dobio sam koronu nakon revakcinacije
  (bole, 24. februar 2021 15:45)

  Niko ne kaze da ne mozes da dobijes, samo sto ces revakcinisan dobiti samo laksi oblik. Ali ti i dalje mozes da zarazis nekog ko nije vakcinisan i da taj nagrabusi. Zbog toga je vazno da i revakcinisani nose maske i postuju mere.
  (navijac, 24. februar 2021 16:29)

  # Link komentara

 19. "Sinofarmova podružnica."

  Lepo pise na pocetku teksta.

  Znaci, kompanija Van maticne (tacnije u Vuhanu) je probala neku svoju verziju tu vakcine i ovo su im prvi rezultati.

  To nije ista Sinofarm vakcina koju smo mi dobili koju je razvio institut u Pekingu.
  (hours of love, 24. februar 2021 16:26)

  # Link komentara

 20. "dobio sam koronu nakon revakcinacije
  (bole, 24. februar 2021 15:45)"


  Pa kad nisi hteo rusku ili kinesku.
  (nick, 24. februar 2021 16:25)

  # Link komentara

 21. Samo Fajzerova i Modernina su napravljene po inovativnoj tehnologiji. Ostale, Astra Zeneka (britansko-švedska) Sputnjik i kineske po staroj. Verovatno su zato američko-nemačke kvalitetnije.
  (www, 24. februar 2021 16:07)

  # Link komentara

 22. dobio sam koronu nakon revakcinacije
  (bole, 24. februar 2021 15:45)

  Za sada SVE vakcine stite od razvijanja simptoma bolesti, narocito teskih simptoma. Ne stite od toga da dobijete kovid, tj. budete pozitivni. A to znaci da i kao vakcinisani, cak ako ste i bez simptoma, mozete da zarazite druge ljude. Ako procitate pazljivije sve brojke i procenti se odnose na razvijanje simptoma (laksih ili tezih, tj. hospitalizaciju.)

  Nadajmo se da je zaraznost vakcinisane osobe ipak manja, ali upravo na tim detaljnijim analizama se jos uvek radi. I da ce se vremenom vakcine unaprediti, tako da ce sprecavati i samo zarazavanje.
  (Ana, 24. februar 2021 16:06)

  # Link komentara

 23. Zato znači evropljani kaskaju za nama, neće kinesku
  (g, 24. februar 2021 16:06)

  # Link komentara

 24. @Nenad, imas podataka sa Fajzer gde hoces. 95% zastita od bilo kojih simptoma.
  (pfc_bgd011, 24. februar 2021 15:46)

  # Link komentara

 25. dobio sam koronu nakon revakcinacije
  (bole, 24. februar 2021 15:45)

  # Link komentara

 26. To objasnjava skok zarazenih u Srbiji!
  (Radovasnica, 24. februar 2021 15:43)

  # Link komentara

 27. Ovo nije vakcina koja se koristi kod nas! Kod nas je u upotrebi Sinofarm vakcina koju je razvio BEIJING INSTITUTE OF BIOLOGICAL PRODUCTS. Postoji i ova druga iz Vuhana, ta se ne korsti kod nas.
  (fikus, 24. februar 2021 15:33)

  # Link komentara

 28. Samo Pfizer!
  (corleone, 24. februar 2021 12:53)

  IVas komentar, ostavlja utisak duboke, strucne, iscrpljujuce naucne analize materije! Steta samo, sto niste shvatili da se ne radi o Sinofarm vakcini koja se daje kod nas, vec o nekoj neimenovanoj podruznici, ali nema veze, vazno je da nam je buducnost u sigurnim rukama!
  (rani, 24. februar 2021 15:30)

  # Link komentara

 29. Pitam se odakle im ovi rezultati? Gde se beše odvija treća faza kliničkog ispitivanja?
  (Dusan, 24. februar 2021 15:25)

  # Link komentara

 30. Kome verovati?
  Prvo dobro čitajte o čemu se radi, posle razmišljajte.
  Ne znam čime ovi ljudi koji komentatišu razmišljaju? Jesu li senilni, tupavi, šta li su?
  Verujte svom mozgu, ali ga prethodno uključite, ako imate šta.
  (@VJ @Hemijska guđica, 24. februar 2021 15:24)

  # Link komentara

 31. toliki joj je procenat u zaražavanju.
  A Kon tupi po kafićima
  (Bambuls, 24. februar 2021 15:13)

  # Link komentara

 32. To nije bas tacno. Skoro 34 miliona je vec dobio Sinofarm vakcinu u Kini od Decembra. Kompanija koja je razvila tu vakcinu je Beijing Institute of Biological Product. Vakcinu koja jos nije dozvoljena u kini je razvila Wuhan Institute of Biological Products.

  "Kompanija je podnela formalnu prijavu kineskoj Nacionalnoj upravi za medicinske proizvode za odobrenje za javnu upotrebu vakcine, navodi se u saopštenju objavljenom na njenom sajtu, preneo je Rojters"
  Koliko vidim ova vakcina jos ni u Kini nije dozvoljena za upotrebu!!!
  (Zoran, 24. februar 2021 12:51)
  (Medved, 24. februar 2021 15:12)

  # Link komentara

 33. Znate kako se kaže: "Kinesko đubre"!
  (Blaster, 24. februar 2021 15:11)

  # Link komentara

 34. У Холандији тврде да је Јенсенова вакцина (Џонсон и Џонсон) ефикасна 66%, “што је сасвим довољно”. Ништа не разумем.
  (А. Петров, 24. februar 2021 15:10)

  # Link komentara

 35. astra zeneka i fajzer dosli na trziste.. odma pocelo sputavanje kineske vakcine, do skoro bila efikasna premo 95 % , sad se pusta druga prica..
  (#samorealan, 24. februar 2021 15:09)

  # Link komentara

 36. Astra Zenekina samo prva doza daje vecu zastitu, eeeeee
  (samo zapad, 24. februar 2021 15:08)

  # Link komentara

 37. Očekivano ... od Kineza. Jedino što su oni dobro i kvalitetno napravili je Korona virus. Ali opet, negde se mora početi.
  (Bob Rock, 24. februar 2021 14:59)

  # Link komentara

 38. Malo kad prokopas, ova kineska vakcina koju dobijamo, 68% pokriva da nemate ni jedan simptom, a 95% pokriva da nemate teze simptome od Covid-19. Zivo me zanima za Pfizer kakva je situacija.
  (Nenad, 24. februar 2021 12:30)

  Na zapadu razni lekari i farmaceuti posle stotine hiljada vakcinisanih Pfizer-ovom vakcinom kazu da nema potrebe za drugom dozom da vec prva stvara imunitet malo preko 90%, jedino sto ne znaju na koliki period prva vakcina stvara imunitet dok je sam Pfizer rekao da sa duplom traje minimum 2godine
  (dusan, 24. februar 2021 14:57)

  # Link komentara

 39. @"Koliko vidim ova vakcina jos ni u Kini nije dozvoljena za upotrebu!!!
  (Zoran, 24. februar 2021 12:51)"

  Ne vidiš dobro. To im je druga po redu. Prva je imala odobrenje
  (obi van, 24. februar 2021 14:56)

  # Link komentara

 40. Sto znaci, dzaba sam se vakcinisao.

  Nema nista bez zapada i zapadne tehnologije. Fajzer 96% uspesnosti.
  (Transilvanac, 24. februar 2021 12:14

  Nisi se dzabe vakcinisao.
  Kineska je dobra samo malo sporije
  stvara antitela ali je otpornija na mutacije.

  Ti procenti o opstoj ekikanosti nisu jedino merilo.
  Evo ti zapadne vakcine J&J koja ce se naci u upotrebi uskro a efikasnost 66%.
  Mnogi bi rekli to nista nije dobro a vakcina je stvarno odlicna.
  99%+ protiv tezeg oboljenja
  cuva se u obicnom frizideru
  samo jedna doza.
  jeftina
  (djura, 24. februar 2021 14:50)

  # Link komentara

 41. Vi što bulaznite da su zapadne vakcine bolje,sigurno ne znate da je kineska civilizacija stara četiri hiljade godina,a isto toliko i njihova medicina.
  A momku koji kaže da od
  Kineza nije kupio ni dobar šrafcigaer nemam šta da kažem,sem da Kinezi imaju robu za svako tržište,tj. prema svecu i tropar.
  (carpe diem, 24. februar 2021 14:49)

  # Link komentara

 42. @corleone:

  ...ili Moderna!

  Ostale vakcine bolje nego ništa ali...
  (Dan, 24. februar 2021 14:45)

  # Link komentara

 43. Fajzer je dobar zato što se uz vakcinu dobija gratis i vijagra.
  (prepotentni sugrađanin, 24. februar 2021 14:38)

  # Link komentara

 44. to je potpuno nova vakcina zasnovana na adenovirusu... nema veze sa ovom koja se daje u srbiji, madjarskoj....
  (nemanja nikolic, 24. februar 2021 14:32)

  # Link komentara

 45. mozda je potrebno naglasiti - ovo je druga sinofarmova vakcina.
  (jeee, 24. februar 2021 12:44) # Link komentara

  99% ljudi to nije razumelo zato sto je clanak lose napisan.
  Da ovde se radi o drugoj vakcini.
  72% nije lose kao sto mnogi misle. Vazno je da stiti od tekog oblika 99%+.
  Pre bi primio vakcinu koja stiti od teskog oblika 99%+ a efikasnost je 70% nego onu koja stiti 95% a a efikasnost protiv tezeg oboljenja 96%.

  U USA ce ukoro biti odbrena vakcina cije je efikasnost "samo" 66%.
  Da li je to losa vakcina ?
  Ako stiti od tezih simptoma 99%+ vacina je odlicna.
  (Djura, 24. februar 2021 14:23)

  # Link komentara

 46. @ "Cisto radi naroda, treba da se zna da je standard za vakcine od 40%.
  (Thor, 24. februar 2021 12:10)"

  Ne izmišljaj!
  (marko_sthlm, 24. februar 2021 14:19)

  # Link komentara

 47. Znači skoro svaki treći vakcinisani neće biti zaštićen.

  Sve ispod 90% efikasnosti je neprihvatljivo.

  Pfizer-Biontech se pokazao bolje nego što je na početku rečeno i bolje od predviđanja.
  Izgleda i Sputnik V ima dobar efekat sa 91-92 % efikasnosti. A i Moderna ima dobar procenat.
  Astra Zeneca je pod znakom pitanja.

  Pošto je velika većina vakcinisanih u Srbiji vakcinisana upravo Sinofarmovom vakcinom (prilično neefikasnom kao što to sam proizvođač tvrdi) onda taj veliki uspeh Srbije i nije baš tako veliki.
  (marko_sthlm, 24. februar 2021 14:18)

  # Link komentara

 48. Niko ovde nista ne cita.Podruznica Sinofarma koja je proizvela vakcinu je efikasna 72%.Kao sto je Skoda grupacija Folksvagena ali ipak nije kao Folksvagen.hehe
  (The Who, 24. februar 2021 14:16)

  # Link komentara

 49. Vakcina koja se komentariše u tekstu je treća Sinopharmova vakcina, ta se ne primenjuje kod nas.
  (., 24. februar 2021 14:15)

  # Link komentara

 50. Vakcine su efikasne 70-90% da se nećeš zaraziti, a sve vakcine su 100% efikasne da nećeš umreti od covida19
  (Proka, 24. februar 2021 14:05)

  # Link komentara

 51. pa cemu ovakve vesti?
  kineska i ruska vakcina su najbolje!
  A vi se zapitajete kako su se kinezi odbranili od kovida.Na kraju sada se i druge zemlje iz evropske unije da naglasim bore da dobiju sto vise takvih valcina o kojima vi koji zapravo i nepridrzavate se mera iznosite nestrucne bljuvotine!
  Ako nezelite kinesku i ruslu vakcinu onda birajte drugu, ima ko hoce i i Srbiji o van Srbije!
  (maks, 24. februar 2021 14:00)

  # Link komentara

 52. Jel to ista vakcina koju mi primamo?
  Jer koliko sam čuo Sinofarm zapravo razvija 3 vakcine, naša je razvijana sa Pekingom, a ovo bi trebalo da je druga vakcina.
  (Goran, 24. februar 2021 13:59)

  # Link komentara

 53. Vakcina protiv gripa, klasicne influence je efikasna izmedju 45 i 60% i to se smatra za odlican rezultat.

  Eto, a to je nesto sto je sa nama 100 godina.
  (hours of love, 24. februar 2021 12:53)

  И против чега је вакцинисано мање од 1% популације.
  (Марко, 24. februar 2021 13:55)

  # Link komentara

 54. U Srbiji se koristi Sinopharm Vakcina iz Pekinga koja je efikasna 86%, dok je ova iz Vuhana, znaci jedna firma je razvila dve razlicite vakcine i kod nas se koristi ova efikasnija koj je vec odobrena u Kini.
  (Kinez iz bloka, 24. februar 2021 13:54)

  # Link komentara

 55. Ima dve firme koje se zovu Sinofarm - iz Vuhana i iz Pekinga. Ako je verovati NY Times-u i Wikipediji u Srbiji se koristi vakcina koju je napravio Sinofarm Peking, ne Sinofarm Vuhan.
  (T, 24. februar 2021 13:50)

  # Link komentara

 56. Covece, nista ne razumete. Mi imamo pekinski Sinofarm, a ovo je vakcina Sinofarma iz Vuhana.
  (ivan, 24. februar 2021 13:50)

  # Link komentara

 57. Ništa čudno, čim nam je "Brat Si" uvalio onoliku količinu, bilo je jasno da nešto tu ne štima. Od kineza nisam kupio ni dobar šrafciger a kamoli da naprave vakcinu!
  (mr.gud, 24. februar 2021 12:37)

  ovo pišeš preko made in china telefona
  (mea culpa, 24. februar 2021 13:34)

  # Link komentara

 58. Vecina ovde komentarise, a ni ne procita clanak, a o tome da pojma nema o temi da i ne pricamo.Ovo je druga njihova vakcina, a ne ona koju mi imamo, a kao drugo egikasnost je jako dobra, jer ni jedna vakcina ne stiti 100%. Primer vakcina za grip stiti oko 50%.
  (Bob, 24. februar 2021 13:33)

  # Link komentara

 59. "Izem ti efikasnost. Znači 28% vakcinisanih će da umre ako dođe u dodir sa virusom!"
  Ne, totalno pogrešno razmišljanje, vakcina 100% štiti od teške i umereno teške forme bolesti, a % efikasnosti se odnosi na to koliko će se uopšte ljudi razboleti, ali sigurno da će taj procenat od oko 28%,(po ovom ispitivanju) obolelih činiti oni sa blažom formom bolesti, koja zasigurno ne ugrožava život, niti zahteva hospitalizaciju.Sve iznad 50% efikasnosti je odlično, kako rekoše mnogi učesnici u diskusiji.
  (Saša, 24. februar 2021 13:32)

  # Link komentara

 60. Sve eksperti i naucnici. Pa imate cetiri vakcine pa birajte.
  (Realan, 24. februar 2021 13:29)

  # Link komentara

 61. Samo da ljudima bude jasno, vakcina koja se kod nas koristi prilikom vakcinacije (Sinopharm Vero Cell - 79% efikasnos) nije vakcina koja se pominje u tekstu iznad.
  (CarLazar, 24. februar 2021 13:29)

  # Link komentara

 62. Mi nemamo Sinofarm vakcine. Kod nas je "kineska".
  (igor, 24. februar 2021 13:28)

  # Link komentara

 63. Jos bolje od toga je sto kosta samo TLISTA DINALA.
  (Mix, 24. februar 2021 13:25)

  # Link komentara

 64. ma nema veze sto je 70% i to je bolje nego da je nema, nego sto su nas lagali!? pola familije mi uzelo kineza zato sto su rekli da je 90% kao rus i amerikanac. kako sad 70?? sad ne verujem ni da je 70.
  (cebe od kasmira, 24. februar 2021 13:21)

  # Link komentara

 65. Pfizer je genska terapija a ne "vakcina protiv gripa".
  Srećno.
  (kvasac, 24. februar 2021 13:20)

  # Link komentara

 66. Koliko vidim ova vakcina jos ni u Kini nije dozvoljena za upotrebu!!!
  (Zoran, 24. februar 2021 12:51)
  Ovo u tekstu je Sinofarm Vuhan. U Srbiji se prima Sinofarm Peking, ta je dozvoljena u Kini davno.
  (Bane, 24. februar 2021 13:15)

  # Link komentara

 67. Izem ti efikasnost. Znači 28% vakcinisanih će da umre ako dođe u dodir sa virusom!
  (Dragan, 24. februar 2021 12:39)

  Majko mila, Dragane, pa gde vam je logika? Valjda ce 28% moci da se zarazi koronom od kojih ce onda 0.2% preminuti, a ne svih 28%.
  (Djordje P, 24. februar 2021 13:15)

  # Link komentara

 68. Izem ti efikasnost. Znači 28% vakcinisanih će da umre ako dođe u dodir sa virusom!
  (Dragan, 24. februar 2021 12:39)

  Ako se vodis statistikom onda primi AstraZenecu, i neces zavrsiti ni u bolnici, a kamoli umreti. To je po njihovoj statistici.
  (oscar, 24. februar 2021 13:11)

  # Link komentara

 69. Izem ti efikasnost. Znači 28% vakcinisanih će da umre ako dođe u dodir sa virusom!
  (Dragan, 24. februar 2021 12:39)

  Ne, nego će se zaraziti, u smislu najverovatnije ce simtomi biti slični kijavici, šansa da razviješ teži oblik sa vacinom je manji od 1% !
  (Igor, 24. februar 2021 13:10)

  # Link komentara

 70. Malo kad prokopas, ova kineska vakcina koju dobijamo, 68% pokriva da nemate ni jedan simptom, a 95% pokriva da nemate teze simptome od Covid-19. Zivo me zanima za Pfizer kakva je situacija.
  (Nenad, 24. februar 2021 12:30)

  Pa to mozes lako da nadjes. I studije i sirove podatke ako hoces sam da radis statisticku obradu. Za sve simptome je 92-93% zavisno od studije, a za teze oblike 97-98%. Sto je sjajan rezultat.
  Glavni problem je sto je skupa (mislim da je samo Modernina skuplja) i sto je teska za skladistenje.
  (Tasa, 24. februar 2021 13:08)

  # Link komentara

 71. bolje da nismo dobili vakcinu nego sto su nam uvalili ovaj krs.
  (Hemijska gumica, 24. februar 2021 13:02)

  # Link komentara

 72. Samo Pfizer!
  (corleone, 24. februar 2021 12:53)

  # Link komentara

 73. Vakcina protiv gripa, klasicne influence je efikasna izmedju 45 i 60% i to se smatra za odlican rezultat.

  Eto, a to je nesto sto je sa nama 100 godina.
  (hours of love, 24. februar 2021 12:53)

  # Link komentara

 74. "Kompanija je podnela formalnu prijavu kineskoj Nacionalnoj upravi za medicinske proizvode za odobrenje za javnu upotrebu vakcine, navodi se u saopštenju objavljenom na njenom sajtu, preneo je Rojters"
  Koliko vidim ova vakcina jos ni u Kini nije dozvoljena za upotrebu!!!
  (Zoran, 24. februar 2021 12:51)

  # Link komentara

 75. Da, a u decembru prošle godine Voltstrit žurnal je objavio da je efikasna 86%. Važno je da je preko 50%, što je standard. Politika i mediji su čudo...
  (Mike, 24. februar 2021 12:50)

  # Link komentara

 76. to nije loš rezultat
  onaj ko misli da vakcina može 100% greši
  mislim da su one sve približno iste efikasnosti kada bude provereno na velikim brojevima
  zato moraju svi da se vakcinišu da se stvori bedem
  (Domodedovo, 24. februar 2021 12:47)

  # Link komentara

 77. Podsetimo se da je vakcina za grip oko 60 % efikasna, pa se pokazalo da je odlicna.
  (Milan, 24. februar 2021 12:45)

  # Link komentara

 78. mozda je potrebno naglasiti - ovo je druga sinofarmova vakcina.
  (jeee, 24. februar 2021 12:44)

  # Link komentara

 79. Prvo, Sinofarm, podružnica, ovo, ono... zašto ne pojasnite o kojoj se vakcini radi. Da li je to ova koju mi koristimo ili neka druga, iz neke "podružnice" koja pravi svoju?

  Za zapadne vakcine svi znaju da postoji Fajzer-BioNtech i da postoji Moderna, a niko ne kaže "američke vakcine". Sa druge strane, sve kineskih proizvođača zovete "kineske" - ostavlja prostor za zabunu.

  Konačno, efikasnost znači da se nećete razboleti, a ono što je bitno je koliki % srednje teških i teških slučajeva sprečava. Koliko se sećam, 100%, kao i sve ostale vakcine. Dakle, možda ćete imati blage simptome, ali nećete ići u bolnicu, da ne govorim o fatalnim ishodima.

  Da li je ta statistika tačna? Rekao bih da jeste, jer bi svakako neko do sada pokrenuo medijsku priču o pacijentu koji je vakcinisan, a preminuo nakon što je prošao period formiranja imuniteta. Da je neko preminuo nakon "kineske" vakcine, bilo od vakcine bilo od COVID-a, zapadni mediji bi to itekako naglasili.
  (stepenice, 24. februar 2021 12:41)

  # Link komentara

 80. Kome više verovati? Cirkus!
  (VJ, 24. februar 2021 12:24

  E moj VJ. Cuo si nekad za izreku; to je kinesko!?
  (Hemijska gumica, 24. februar 2021 12:41)

  # Link komentara

 81. Izem ti efikasnost. Znači 28% vakcinisanih će da umre ako dođe u dodir sa virusom!
  (Dragan, 24. februar 2021 12:39)

  # Link komentara

 82. U prevodu, tri kineske vrede koliko dve americke ili ruske vakcine...
  (Soniq, 24. februar 2021 12:03

  @Soniq
  Nisi dobro preveo. U prevodu, kinezi kazu da svaka cetvrta kineska vakcina ne stiti od virusa sto znaci da svaka druga ne stiti (cuo si za izreku; lazes ko kinez). Ako uzmemo u obzir da ce se ljudi opustiti koji su uzeli kineza, a sanse su da su zasticeni samo 50%, to onda znaci da je sada rizik veci za njih nego pre vakcine.

  rus, amerikanac i nemac su preko 90% uspesni sto je ogromna razlika u odnosu na kineza.
  (jole, 24. februar 2021 12:39)

  # Link komentara

 83. Ništa čudno, čim nam je "Brat Si" uvalio onoliku količinu, bilo je jasno da nešto tu ne štima. Od kineza nisam kupio ni dobar šrafciger a kamoli da naprave vakcinu!
  (mr.gud, 24. februar 2021 12:37)

  # Link komentara

 84. То је одличан резултат. Заштита од тешких случајева и смртног исхода је код свих вакцина 100%.
  (Жоржо, 24. februar 2021 12:32)

  # Link komentara

 85. Malo kad prokopas, ova kineska vakcina koju dobijamo, 68% pokriva da nemate ni jedan simptom, a 95% pokriva da nemate teze simptome od Covid-19. Zivo me zanima za Pfizer kakva je situacija.
  (Nenad, 24. februar 2021 12:30)

  # Link komentara

 86. Sto znaci, dzaba sam se vakcinisao.

  Nema nista bez zapada i zapadne tehnologije. Fajzer 96% uspesnosti.
  (Transilvanac, 24. februar 2021 12:14)

  Čekaj dok mutira šiljak virusa pa ćemo videti koliko su fejzer i sputnjik stvarno efikasni...
  (Jaaa, 24. februar 2021 12:29)

  # Link komentara

 87. Kome više verovati? Cirkus!
  (VJ, 24. februar 2021 12:24)

  # Link komentara

 88. Sto znaci, dzaba sam se vakcinisao.

  Nema nista bez zapada i zapadne tehnologije. Fajzer 96% uspesnosti.
  (Transilvanac, 24. februar 2021 12:14)

  # Link komentara

 89. Cisto radi naroda, treba da se zna da je standard za vakcine od 40%.
  (Thor, 24. februar 2021 12:10)

  # Link komentara

 90. U prevodu, tri kineske vrede koliko dve americke ili ruske vakcine...
  (Soniq, 24. februar 2021 12:03)

  # Link komentara

 91. Slabo...
  (BokeeLee, 24. februar 2021 11:37)

  # Link komentara