Ono što su vas učili ne važi: Previše mleka može da vam škodi

Generacije su govorile o prednostima svakodnevnog pijenja mleka. Čaša mleka sadrži visoku količinu kalcijuma, hranjive stvari povezane s jačanjem kostiju i mišića. Zbog toga se mleko nalazi u gotovo svakom domaćinstvu. Međutim, postoji i teorija prema kojoj previše mleka može da učini kosti lomljivima.

Izvor: index.hr
Pošaljite komentar
  1. Koliko ja znam, čovek je jedino biće koje konzumira mleko i posle pošto više nije beba..
    (Aleksandar, 3. februar 2021 17:54)

    # Link komentara

  2. Imam 53 godine,odrasla sam na mleku,pila ga iz tegle jer mi je solja bila mala i to po nekoliko outa na dan...ni jedna bolest,ni hedan lek be pijem,bogu hvala kao dren!!!po ovome sto pise,odavno bih trebala da nisam nedju zivima...bas gluposti
    (Snezana, 3. februar 2021 17:11)

    # Link komentara

  3. Ne kaze se bezveze mlecni zubi! Kad detetu ispadnu mlecni zubi, treba da prestane da pije mleko! Jer zeludac vise ne moze da ga vari normalno! Mlecni proizvodi da, ali mleko nikako! Vise izaziva stete nego koristi i unistava crevnu floru, izaziva poremecaje u radu zuci i gusterace! Nasi stari su to znali, onako neuki, a ovima trebalo 50 godina da to otkriju!
    (sir oliver, 3. februar 2021 15:14)

    # Link komentara

  4. Mlijeko i jaja vrlo su štetne namirnice! Američki medicinski medij Anthony William, koji savjetuje i Novaka Đokovića, mliječne proizvode i jaja označava opasnom hranom. Osobito jaja kojom se hrane virusi, bakterije i patogeni. Dakle, od jaja treba bježati jer donose daleko više štete nego koristi. William: "Razbijete li jaje u Petrijevoj posudici te mu zatim dodate aktivne stanice EBV-a, virus će se brzo proširiti. I tu mislim na sva jaja – čak i ona ekološka, od kokoši koje slobodno šeću farmom. I nemojte da vas zbune tvrdnje koje kažu da jaja ne sadržavaju hormone. To samo znači da ne sadržavaju dodane hormone. Bjelančevine iz mlijeka druga su omiljena hrana kojom se EBV obožava gostiti. Ako patite od simptoma ili stanja koja smo razmatrali u ovoj knjizi, želite li se iscijeliti, najbolje bi bilo da posve izbjegavate mliječne proizvode. Tu mislim na sir, maslac, mlijeko, jogurt, vrhnje, kefir, ghee i tako dalje. Volio bih da mogu reći suprotno, jer znam koliko su mlijeko i mliječni proizvodi neodoljivi."
    (, 3. februar 2021 14:58)

    # Link komentara

  5. Jedino mleko koje je čoveku potrebno je ono koje primi od majke.
    (duran duran rio, 3. februar 2021 14:41)

    # Link komentara

  6. Ко ради на селу физички тежак посао не може да претера са храном.
    (ДРАСЕН ДРАСЕН, 3. februar 2021 13:12)

    # Link komentara

  7. Interesantno ! Ljudi koji su sa kolena na koleno hiljadama godina prenosili da mleko "život znači" sada nemaju pojma .
    Ljudska civilizacija je nastala na mleku ali to sada osporavaju nekoliko naučnika .
    Dakle nemojte da pijete mleko - štetno je
    nemojte da jedete hleb od žita - štetno je
    nemojte da upotrebljavate hiljade stvari na koje je stasala cela civilizacija - štetno je .
    Najbolje da pijete mineralnu vodu ali sa magnezijumom , da ne jedete ništa osim semenki lana i tikve i po jedan pečeni krompir , i mažete se prirodnim zaštitnim uljima maline sa faktorom 50, i živećete 1000 godina .
    (Borg, 3. februar 2021 11:25)

    # Link komentara

  8. Kravlje mleko nije zdravo za ljude... surova činjenica koju nam prećutkuju!
    Naime, srazmera fosfora i kalcijuma u mleku utiče na iskoristljivost kalcijuma iz mleka. A ta srazmera je za ljude izuzetno nepovoljna u kravljem mleku, u principu odgovara teletu. Praktično, nemamo benefite od kalcijuma iz kravljeg mleka. Tačka. O štetnosti kravljeg mleka za ljude neću ovom prilikom, tekst bi zaista bio predugačak.
    (Ibna, 3. februar 2021 10:33)

    # Link komentara

  9. Да ли се у ту чашу рачунају јогурт, кефир, сир и остали производи од млека.
    (Најцрњи, 3. februar 2021 10:02)

    # Link komentara

  10. А шта кажу данас за чоколаду, јел постала здрава?
    (Гари, 3. februar 2021 09:59)

    # Link komentara

  11. Kao i sto se u tekstu kaze " jedna od teorija " .

    Stvari su malo drugacije u praksi.

    Moja petoclana porodica popije izmedju 60 i 70 litara mleka mesecno, plus sirevi,kajmak,pavlake,jogurti obicni,vocni i mislim da to nije mnogo,jer kada sam bio mali ,ja i otac popijemo dva litra mleka dnevno.
    Deda takodje.Jednostavno mislim da je bitna krvna grupa kojoj odgovara mlecni proizvod .Takodje sam u zivotu imao strasnih padova sa biciklova,motora....Nikad nista slomljeno.Ok mozda sreca, a mozda bas taj kalcijum.Porodicno svi zive dugo i svi konzumiraju i mleko i jaja i meso.Krvna slika odlicna.Sve je od slucaja do slucaja .Baka mi je zivela zadnjih 15 godina na mleku i keksu i umrla u 95 godini.Kakav ja onda zakljucak da donesem na njihovo istrazivanje?
    (123, 3. februar 2021 09:45)

    # Link komentara

  12. Zavisi i koje mleko se pije. Da li prirodno ili ovo iz kesa i tetrapaka.
    (Darko, 3. februar 2021 09:35)

    # Link komentara

  13. Previše svega može da škodi..
    (bjorg, 3. februar 2021 09:27)

    # Link komentara

  14. Zasto bi neko ko je netolerantan na laktozu pio mleko?
    (sanjuro, 3. februar 2021 09:25)

    # Link komentara

  15. Naravno, kad krave danas hrane svim i svačim, a nakon što uzmu mleko dodaju šećer, aditive, konzervans. Svako malo se tiho podižu granice za dozvoljeni aflatoksin i ostale štetne supstance.
    Ne važi ovo samo za mleko, već i za bukvalno sve vrste hrane, čak i za onu koja dolazi iz zemlje ili radja na stabljiki. Realno nemamo pojma šta jedemo. Oznaku "organsko" ili "prirodno", masovni proizvodjači sve više zloupotrebljavaju. Jedini način da se hranite zdravo je da gajite sami svoju hranu i stoku, a to nažalost vrlo mali broj nas može da izvede.
    (Reziel, 3. februar 2021 09:16)

    # Link komentara

  16. Па то Мирољуб прича задњих 20 година
    (Нећу_Да_Носим_Маску, 3. februar 2021 09:09)

    # Link komentara

  17. To zna svako, da previse svega je stetno, na primer, moja tasta je dobila rak debelog creva, jer je zivela 100 godina na mleku, ali fala bogu pregrmela je taj rak.
    (Milorad, 3. februar 2021 09:07)

    # Link komentara

  18. za odraslog coveka je mleko nesvarljivo i stetno u bilo kojoj kolicini
    (Zemun, 3. februar 2021 09:00)

    # Link komentara

  19. Mlijeko vrlo su štetne namirnice! Američki medicinski medij Anthony William, koji savjetuje i Novaka Đokovića, mliječne proizvode i jaja označava opasnom hranom. Osobito jaja kojom se hrane virusi, bakterije i patogeni. Dakle, od jaja treba bježati jer donose daleko više štete nego koristi. William: "Razbijete li jaje u Petrijevoj posudici te mu zatim dodate aktivne stanice EBV-a, virus će se brzo proširiti. I tu mislim na sva jaja – čak i ona ekološka, od kokoši koje slobodno šeću farmom. I nemojte da vas zbune tvrdnje koje kažu da jaja ne sadržavaju hormone. To samo znači da ne sadržavaju dodane hormone. Bjelančevine iz mlijeka druga su omiljena hrana kojom se EBV obožava gostiti. Ako patite od simptoma ili stanja koja smo razmatrali u ovoj knjizi, želite li se iscijeliti, najbolje bi bilo da posve izbjegavate mliječne proizvode. Tu mislim na sir, maslac, mlijeko, jogurt, vrhnje, kefir, ghee i tako dalje. Volio bih da mogu reći suprotno, jer znam koliko su mlijeko i mliječni proizvodi neodoljivi."
    (, 3. februar 2021 09:00)

    # Link komentara

  20. To sto se danas pakuje u cetvrtaste ambalaze na kojima pise mleko nema veze sa pravim, domacim mlekom. Moze pisati i cvarci pa ce poneki poverovati.
    (krava Ljubova i Dikulja, 3. februar 2021 08:57)

    # Link komentara

  21. Prema kom to tacno svedskom istrazivanju? Od kada to Svedjani piju bas mnogo mleka?
    (svako danas, 3. februar 2021 08:55)

    # Link komentara

  22. Zanimljivo da u nekim kulturama se uopste ne konzumira mleko, ni casa mleka dnevno... a opet zive i imaju dobre kosti...
    (Priroda@#>, 3. februar 2021 08:46)

    # Link komentara

  23. kravlje mleko je otrov!
    (Mika mačor, 3. februar 2021 08:40)

    # Link komentara

  24. Mleko koje daju krave je za krave, a ne za ljude.
    (željko, 3. februar 2021 08:37)

    # Link komentara

  25. Zivotinjsko mleko je jako lose za nas organizam, sadrzi protein zvani kazein koji se jako tesko vari, sta se desava? kad unesemo kazein, nase telo mora iz kostiju da "vadi" fosfat da bi ga "svario", i otuda osteroporoza i artritis u kasnijem zivotnom dobu...
    (mm, 3. februar 2021 08:34)

    # Link komentara