Brzo smo dobili vakcinu protiv korone? Naučnik objasnio kako smo došli do toga FOTO

Mikrobiolog Branko Rihtman, sa Univerziteta Vavrik u Velikoj Britaniji, koji je poznat po tome što je bio volonter za testiranje vakcine Oksford/Astra Zeneka, na svom profilu na Tviteru objasnio je koje su faze dovele do toga da danas imamo nekoliko vakcina koje su završile treću fazu ispitivanja sa visokim procentom uspešnosti.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Neproverena informacija kaže da se kao posledica ove vakcine, odnosno neželjena pojava, javlja jačanje potencije.
    (Sremac, 26. novembar 2020 12:42)

    # Link komentara

  2. Dosli ste brzo jer vas je frka naterala da prsnu zdravstveni sistemi sirom planete! Kao sto postoje jeftini lekovi za rak, ali ih farmaceutska mafija gura u fijoke, kako bi citostatike (otrove) prodavali po basnoslovnim ciframa! Isto je sa vakcinama, kao treba deset godina da se ispituju!? A u nedjuvremenu uzimaju pare na polu ili neefikasnim lekovima! E sad kada je nastupio totalni kolaps, moze za par meseci....stoka!
    (sasa jokic, 25. novembar 2020 20:45)

    # Link komentara

  3. Pa za HIV ne mogu da nadju vakcinu vec decenijama, a za koronu posle samo par meseci
    ovde nesto debelo ne stima
    (milica jedna u majke, 25. novembar 2020 17:08)

    # Link komentara

  4. Na twiteru su mu postavljali pitanja: a sta ako se pojave negativne posledice za 2 god?
    On kaze: ne postoji primer da se posle nekoliko godina jave posledice vakcinacije. Ako ih ima (neg posl) zasto se ne bi javile posle 6 meseci?

    A i kako bismo znali ako se razbolimo posle 3 godine da je to od vakcine. Po toj logici bilo koji bolest nakon 10 god trebam da povezem sa nekom od vakcina koje sam primio? Svasta!
    (Xmen, 25. novembar 2020 16:30)

    # Link komentara

  5. Bravo!!!
    (Cica, 25. novembar 2020 16:11)

    # Link komentara

  6. Naučnici zaslužuju veliko poštovanje.
    Treba mnogo više ulagati i u nauku i u obrazovanje. Zapravo, jedino razvoj nauke sigurno osigurava i komforniji i lakši život, u svakom pogledu, ne pojedinca već svih nas.
    Žao mi je što i Torlak nije deo cele ove priče, a nekada je imao potencijala. Medjutim, sve se da promeniti.
    (Nauka, 25. novembar 2020 16:08)

    # Link komentara

  7. Razvijanje vakcina je jedna vrlo vazna stvar za covecanstvo, u rangu kontrole vatre i izmisljanja tocka, ne salim se uopste u vezi toga! Ali je ovde preskocena jedna jako bitna faza, a to je ispitivanje kontraindikacija kod primaoca vakcine! I to ne moze da se resi za 2 ili 6 meseci! Ne kazem da mora, ali moze da izazove posledice kod npr. dijabeticara, kardiovaskularnih bolesnika, bubreznih bolesnika, a i kod potpuno zdravih! To vazi i za vektorske vakcine, a pogotovo za ove RNK! Nije za igranje, sa obzirom na "relativno" malu smrtnost od posledica virusa!
    (sir oliver, 25. novembar 2020 16:02)

    # Link komentara

  8. Samo da primetim. Pobedom Bajdena na američkim predsedničkim izborima počele su finalizacije vakcina protiv korone baš kao pečurke posle kiše. O tome kako je Bajden pobedio neću da pišem jer nisam kompetentan, ali vreme će pokazati kako reče onaj glavni za bombardovanje Srbije sa osiromašenim uranijom.
    (e, 25. novembar 2020 16:01)

    # Link komentara

  9. Nisam neki medicinski strucnjak a ni antivakser ali skratiti neki proces deset puta ne uliva mnogo poverenja... Na primer u gradjevini ako prilikom izvodjenja napravite neku gresku, ona moze ostati neprimetna sve dok objekta ne bude pusten u upotrebu a i duze... Ako istu logiku primenimo na vakcinu, znaci li to da mozemo osetiti posledice posle nekog duzeg perioda?
    (Kriticar, 25. novembar 2020 15:56)

    # Link komentara

  10. Zato što su vakcinu već imali za virus koji su napravili.
    (coa, 25. novembar 2020 15:49)

    # Link komentara