Telemedicina u "doba korone": Nužno zlo ili nova perspektiva u lečenju?

Telemedicina je dobila na popularnosti od kad je pandemija koronavirusa i mnogi su odlučili da lekarski savet i pomoć potraže na ovaj način umesto uživo. Ipak, razgovor sa lekarom preko elektronskih komunikacionih tehnologija može samo delimično da pomogne i to ne u svim granama medicine. Uloga telemedicine je naročito zapažena u oblasti edukacije i prevencije, ali u hirurgiji ona još nije našla primenu, bar ne u Srbiji.

Izvor: S.Vasić
Pošaljite komentar
  1. Ovakve stvari imaju najviše smisla tamo gde nema mnogo ljudi, tipa neki ogromni ranč u Australiji gde ti je prvi komšija na 10km od tebe, a lekar na 100km, isto tako može da se primenjuje u siromašnim mestima gde nema dovoljno lekara, bar malko da pomogne da smanji opterećenje zdravstvenog sistema, ako je moguće.
    (Dule, 22. novembar 2020 18:07)

    # Link komentara

  2. DICOM je ok i tu je bar 20 godina, ipak i dalje ti treba X-ray ili ultrazvuk uređaj (uz koji ti treba i doktor), CT, MRI i obučeni tehničari. To što će ti (tele)radiolog pročitati snimak je super, ali ne i dovoljno.
    Pa normalno da ti treba. Medicina tj. dijagnostika radioloski deo se i dalje zasniva na x zracima ako izuzmemo uz i mr ali znaju se prednosti i mane dve dijagnostike na pr. Mr i MDCT koje su zlatni standard potvrde uz i rtg. Ne mozes normalno izbeci obucene tehnicare za bilo koji od tih pregleda i normalno radiologa koji zna da opise date preglede (inace ne znaju svi radiolozi mr i mdct). Ako govorimo o nekim kucnim varijantama tu se sve zavrsava na nekom video catu sa lekarom. To je sve. Niti ti moze dati dijagnozu na osnovu tvoje price sa njim a pogotovo bez raznih pretraga i ro dijagnostika. A za ovoga sto lupeta o nekim kucnim sondama i magnetima ne bi trosio reci. Da je to tako jeftino svako selo bi imalo CT i Mr. Jedan dobar MDCT sa full pack softverom kosta preko 1mil. evra a Mr otprilike koliko ima i tesli. 3t =3milke e.. Govorim o proverenim proizvodjacima tipa GE, Siemens, Toshiba(od skora Canon) a ne o drugoj ligi za siromasne kao sto su Elcint, shimatsu... Inace 80% doktora ne zna ni Heliant da koristi a kamoli nesto drugo. Doduse ovi mladji sto dolaze su tu bolji (kopjuterski pismeniji) ali daleko losiji sto se znanja medicine tice (ne mislim samo na iskustvo vec i na kvalitet danasnjeg skolovanja).
     (mokisa, 22. novembar 2020 08:17)

    # Link komentara

  3. @Petar i vise je nego dovoljno. Pametni Norvezani su ukapirali da noc sluzi za spavanje, pa im radioloske preglede uradjene tokom nocnih dezurstava tumace doktori u Australiji kojima je tada dan.
     (zmitjkoe, 22. novembar 2020 00:04)

    # Link komentara

  4. Telemedicina , barem ovaj dio je trebao odavno biti uhodan - nažalost doktori se malo teže služe kompjuterskom tehnikom ( osim izuzetaka).
    Budućnost bi trebala biti u magnetskoj rezonanciji i ultrazvuku - na kompu instaliran program , imaš sonde doma i jednostavno sučelje, svaki član obitelji ima svoj identifikacijski "stick" uspostaviš videovezu i doktor daje upute, skeniraš organ ili više njih - kad očita, doktor pošalje nalaz i daljnje upute - mada bi zapravo program trebao dati osnovu, a doktor to samo objasniti i prevesti na laički jezik. Nisam vidio rezultate, ali navodno u Kini eksperimentalno razvijaju takav pristup i dosta su uložili u istraživanje MR-a. Znam samo da postoji nešto preko akupunkturnih meridijana, ali preciznost nije zadovoljavajuća. Bit će neka kombinacija alopatske medicine i TCM u budućnosti, valjda.
    Koristim neko vrijeme "svoj kućni MR uređaj" i zasada je to dobra informacija - ako se pojavi problem, pošaljem mail doktorici, ona odgovori i to je to - niti se vidimo, niti telefoniramo i ne gubimo vrijeme .
    Na kraju će to biti velika ušteda za zdravstvo, odnosno novci će se moći preusmjeriti u robotiku i ostale materijalne i edukativne resurse.
    (krešo zlatnik, 21. novembar 2020 23:16)

    # Link komentara

  5. Opušteno, svi ćemo imati robota spremnog da odradi operacije u kućnim uslovima, sačekajte samo da 5G krene. :D
     (466453, 21. novembar 2020 22:31)

    # Link komentara

  6. (mokisa, 21. novembar 2020 18:05)

    DICOM je ok i tu je bar 20 godina, ipak i dalje ti treba X-ray ili ultrazvuk uređaj (uz koji ti treba i doktor), CT, MRI i obučeni tehničari. To što će ti (tele)radiolog pročitati snimak je super, ali ne i dovoljno.
     (Petar, 21. novembar 2020 19:53)

    # Link komentara

  7. Ne može da zameni pregled, al digitalna medicina može bolje od doktora da proceni ko će razviti karcinom, a ko ne.
    (cybence, 21. novembar 2020 19:19)

    # Link komentara

  8. Glavnu stvar niste pomenuli gde je telemedicina najrasprostranjenija a to je teleradiologija. Danas kada je standard u radiologiji DICOM format bilo u klasicnoj rtg dijagnostici, mamografiji ili MDCT-u i Mr vas pregled moze pogledati bilo koji specijalista u svetu a ne samo u Srbiji i dati vam pravovremenu dijagnozu.
     (mokisa, 21. novembar 2020 18:05)

    # Link komentara