Variranje krvnog pritiska izaziva ove opasnosti

Pacijenti sa hipertenzijom najbolje znaju koliko variranje krvnog pritiska utiče na njihovo raspoloženje, obavljanje svakodnevnih obaveza, ali i stanje organizma.

Izvor: B92, RTS
Pošaljite komentar
  1. (Vagabond, 26. januar 2020 13:54)

    Kroz sportske aktivnosti naprezes misice i uz povecani unos kisika svjesno podstices brze otkucaje srca, brze kolanje krvi kroz krvotok a onda se povecava i tlak. To je zdravo i normalno stanje i ne moze se usporedjivati s ludovanjem tlaka u mirovanju. Visoki tlak se pojavljuje zbog stvaranja plaka u zilama, krv zapinje u protoku i zato srce jace pumpa. Dugorocno ogromno opterecenje za srce i kao posljedica se moze potpuno zacepiti arterija (infarkt) ili odlomiti plak(tromb) i velikom brzinom zavrsiti u mozgu (mozdani).
     (med, 26. januar 2020 16:26)

    # Link komentara

  2. Krvni pritisak raste tokom fizicke aktivnsti, Ali nakon zavrsetka vezbanja odmah pada za 10 jedinica.
    (nikola, 26. januar 2020 15:53)

    # Link komentara

  3. Ako je ovo istina, boleo bih da neko ko ima znanja iz medicine objasni kako onda tvrde da je recimo trčanje zdravo, a sistolni pritisak bas pri trčanju naglo skače, kao i prilikom bilo koje fizicke aktivnosti? Ovi teniseri bi trebalo da su svi mrtvi jer svaki drugi dan igraju po 3 sata mečeve gde im je pritisak ludilo. Ništa mi nije jasno...
    (Vagabond, 26. januar 2020 13:54)

    # Link komentara