1. Nisam vegan niti tako nesto ali sam prije dva mjeseca prestao u jesti meso u kolicinama u kojima sam jeo (1-2) dnevno (u meso ubrajam i salame i kobasice) i sada ga jedem jednom sedmicno. Radim bolje fizicki, osjecam se bolje i apsolutno tacno je za stolicu. Tako je Sima
     (RAVIK, 9. novembar 2019 20:34)

    # Link komentara

  2. Pišete em mnogo, em pogrešno. WHO je meso i prerađevine svrstao u kancerogene materije prvenstveno UPRAVO zbog veze sa kolorektalnim rakom. Dakle nauka je tu poprilično jaka, a to što vi lično volite meso je potpuno druga stvar.
    (Maja, 9. novembar 2019 20:24)

    # Link komentara

  3. @Sima

    Naravno da osobe koje se hrane uravnotezeno (a ne nekakvi mesojedi, jer ljudi koji jedu samo meso uopste ne postoje) nemaju ama bas nikakvih problema sa stolicom. Ili ako imaju to nema veze sa mesom. Ako si ti imao taj problem dok si konzumirao meso, ne mora da znaci da je to pravilo. Zapravo je retkost. Tu ne racunam neke LHCF fanatike koji slabo konzumiraju povrce iz ko zna kojih razloga. Oni mogu imati zastoj i cesto ga imaju, ali to su ekstremi. I to nema veze sa unosenjem mesa nego sa neunosenjem vlakana. Zamisli TI si dosao do zakljucka provodeci istrazivanje na jednoj osobi (samom sebi), a ja se godinama bavim bas time o cemu govoris i sasvim sigurno tvrdim da to nema veze sa mesom. Dakle, tvoja studija koja obuhvata jednog coveka (tebe) vs. 15 godina konkretnog klinickog iskustva. OK, tvoja je relevantnija. Vazi. Sto se tice obolevanja od raka creva, pogledaj samo statistike u drzavama koje imaju malu potrosnju mesa (Indija, Banglades i slicne gde je prosecan zivotni vek 60-65 godina) i videces da rak debelog creva u istom procentu pogadja iste starosne grupe kao recimo u Spaniji, Francuskoj, Japanu koji jedu najvise mesa u proseku. Dakle broj obolelih od raka debelog creva u starosnoj dobi od npr. 45-50 godina je isti u Indiji i Spaniji. Procenat obolelih od raka uopste, ne samo debelog creva, je u Spaniji generalno veci (ne mnogo) jer Spanci zive preko 84 godine a Indijci jedva 65, a s obzirom da rak ugl. dobijaju pripadnici starije populacije, jasno je zasto tako stvari stoje. Indijci, naime, ugl. i ne dodju u godine kada ih strefi kancer jer umiru mladi zbog generalno ocajnih prehrambenih navika ali i uslova zivota, prevencije itd. Imunitet im je nikakav, umiru od malo jace prehlade bukvalno. Izmedju ostalog i zato sto slabo jedu meso. Meso ima veze sa rakom debelog creva kao i jaja sa kardiovaskularnim problemima. Dakle nikakve. Mozda u teoriji ali i to je prevazidjen ''stav'', jer dokaza nema. Kancer (creva) je multifaktorska bolest i svoditi ga na decije price meso ne-meso je klasicno sarlatanstvo.
     (buba, 8. novembar 2019 18:16)

    # Link komentara

  4. @buba

    Pokušaj prestati da jedeš meso mesec dana pa onda ostavi komentar... O razlici u varenju hrane.
    Što volim kada mi neko ko nešto nikada nije radio objasni kako je to lošije od onoga što on radi...
    Evo, ja ti mogu iz sopstvenog iskustva reći da je od kada sam prestao jesti meso odlazak u WC neuporedivo prijatniji nego u vreme kada sam ga jeo. Mesojedi su začepljeni. Probavni sistem im ne funkcioniše optimalno, zato i oboljevaju od raka debelog creva.
    Vegani nemaju takve probleme...
    (Sima, 8. novembar 2019 06:14)

    # Link komentara

  5. Pravi uzrok se ne zna a onda kaze crveno meso. Pored alkohola, duvana, najgrdje hemije koju gutamo u enormnim kolicinama, secera, sedelackog nacina zivota... ovaj spominje crveno meso. To je bre medicina od pre 60 godina, dragi doktore. Nauka je od tada mnogo napredovala.
     (buba, 7. novembar 2019 20:35)

    # Link komentara

  6. Nije realno da je 50.000 godisnje, ne bi imali stanovnika da je tako...
     (Jovan, 7. novembar 2019 19:51)

    # Link komentara