Zasto se u Srbiji ne radi vantelesna oplodnja donacijom?

Vantelesne oplodnje donorskim ćelijama još nisu moguće u Srbiji iako ih je omogućio još zakon iz 2009. godine i potvrdio novi zakon. Nisu urađena podzakonska akta i ne postoji prava rešenost sistema da dozvoli takvo lečenje kod nas, izjavio je profesor doktor Aleksandar Ljubić, jedan od rodonačelnika vantelesne oplodnje u Srbiji.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. zasto je vto toliko skupa (naspram prosecne plate)? zasto ona zena koja podize kredit da bi otisla na transplataciju materice ide cak u ukrajinu a ne u srbiju?
    (ikodije, 5. maj 2019 08:34)

    # Link komentara

  2. 2 VTO u NS, jedna u Solunu i zatim doniranje JĆ u Solunu konačno uspešno! Hvala doktorima i medicini ali i dragom Bogu na ovom čudu.
    (Jelena, 5. maj 2019 08:21)

    # Link komentara

  3. lekari u drugim yemljama imaju vecu uspesnost i to je to.nasi nek se pitaju u cemu je raylog:novcu, profesionalnosti, tehnici, aparatima....
    (*, 5. maj 2019 07:37)

    # Link komentara

  4. Radi se. Samo privatno.
    (Sava Drugi, 5. maj 2019 06:34)

    # Link komentara

  5. Zato sto nije to to :-)
    (krlja, 5. maj 2019 00:58)

    # Link komentara

  6. ajde bre vise sa tom vantelesnom..ako moze prirodnim putem, moze, ako ne, usvojite neko dete..ali ne, deca se imaju iz sebicnih razloga, produzetka samih sebe..e onda ste besmrtni i "ostvareni" kao majka
    (uzas, 4. maj 2019 22:58)

    # Link komentara

  7. Ако је успешност већа ако се врати један ембрион , зашто сте мојој жени враћали по четир у два покушаја (безуспешна)? А да, зато што смо плаћали из свог џепа! Велика је то мафија која се богати на туђој несрећи.
    (Србин, 4. maj 2019 22:26)

    # Link komentara

  8. to je pogrešno jer nije bitno samo da se rodi već i šta se rađa... čije nasledne osobine ima to dete, na koga liči???
    (stole, 4. maj 2019 20:31)

    # Link komentara

  9. Bolje i da ne daju. Za VTO treba bežati iz Srbije. Koriste primitivne metode. Naši susedi su daleko ispred nas.
    (Jelena, 4. maj 2019 19:58)

    # Link komentara

  10. Mislim da se previse igramo nekim stvarima.
    Sta je sa detetom?
    Da li ce dete ziveti u porodici sa mamom i tatom, a sta ako se odjednom u zivotu pojavi 'anonimni' donor i unisti njegov svet?
    Mnogi roditelji su jako sebicni...
    (Bolsonaro, 4. maj 2019 19:32)

    # Link komentara

  11. Kako da ne. Najbolje da se ne zna ni ko je otac ni ko je majka. Pa kad pocnu brakovi izmedju brace i sestara, sta ce se onda radjati.
    Ako ne mogu da imaju decu, mogu da se posvete deci svojih rodjaka i prijatelja, a ne da kupuju embrione kojih, od istog genetskog materijala, ima ko zna koliko.
    (Zaustavite zemlju, 4. maj 2019 18:57)

    # Link komentara

  12. u srbiji postoje u svakom gradu lokacije gde se neplodnost stvarno i jedino moze izleciti. To su pravoslavni hramovi!
    (iskreno pokajanje kao jedini lek, 4. maj 2019 18:04)

    # Link komentara

  13. Ja želim da budem anonimni donator. Kako i gde?
    (Neko, tamo, negde., 4. maj 2019 17:43)

    # Link komentara

  14. Postovani profesore

    Vasa strucnost nije sporna...radili ste na GAK-u Visegradska i paralelno u Jevremovoj...bili smo vasi pacijenti na oba mesta.O trosku drzave radili VTO u Jevremovoj gde su bukvalno gledali samo da odrade posao i uzmu lovu od zavoda...zalosno.Posle toga Valjevo i dr Budimirovic,divan dr i ekipa oko njega...ali opet nista.I na kraju naravno PRAG dr Lazarovska...nebo i zemlja sa Srbijom...i dva andjela sa nama...Prica sa srecnim krajem...Svim parovima preporucejem...Ceska i Prag...nejeEPP samo prelepo iskustvo i naravno sto uvek svima kazem Bozija volja
    (laki, 4. maj 2019 17:39)

    # Link komentara

  15. naravno ,pred kamerama sve znamo a u praksi ili ne znamo ili necemo da radimo kako treba... videvsi stav i posvecenost doticnog, na prvom pregledu mi bilo jasno da smo dzaba dosli i izgubili termin... naravno da ce ljudi otici kod drugog, drugi je delovao obecavajuce ponasanjem i brizi koju je posvetio i bili smo blizi dobrom rezultatu. Treci put takodje, sa dobrim stavom, korisnim savetima i pravim recima dosao je i rezultat... sa dva vracena a prva dva pokusaja su bila sa 3, za koja sad savetuje doticni da treba 2... a on na razgovoru kao automat za navigaciju u opstini... pitajte kaze,sta vas interesuje , kao da znam sta sve i da pitam... tek drugi put smo culi od drugog doktora stvari koje su bile bitne ,a koje nam on sve predocio pa tek onda nama ostavio da pitamo ako imamo sta, a vala nije ostavio nista neodgovoreno i nepoznato...
    (scorpio, 4. maj 2019 17:26)

    # Link komentara

  16. Zaro sto smo bolesnici!
    (Protiv sistema, 4. maj 2019 16:41)

    # Link komentara

  17. Samo nemoj da Saša Ljubić priča o vantelesnoj u Srbiji. Godinama je bio na čelu Republičke Stručne Komisije ministarstva zdravlja, dok je ministar bio Tomica Milosavljević i NIŠTA!
    (makijaveli, 4. maj 2019 16:28)

    # Link komentara