Mineral za bolji san, zdravije varenje i još mnogo toga: Evo koje namirnice su bogate magnezijumom

Magnezijum je neophodan za ljudski organizam i takođe je četvrti najzastupljeniji mineral u našem telu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/Craevschii Family
Foto:Shutterstock/Craevschii Family

 

 Učestvuje u brojnim fiziološkim procesima, a poznato je da pruža prednosti kao što su bolji san i zdravije varenje.
 
Pored toga, odgovoran je za stvaranje proteina i održavanje zdrave funkcije mišića i nerava. Nedavno je objavljeno da smanjuje stres i anksioznost, pa se predlaže da jedete hranu koja je prirodno bogata ovim mineralom.
 
Nutricionistkinja Brigite Cajtlin navodi da hrana bogata magnezijumom može biti jednostavan i jeftin način da se brinete o sebi. Dnevni unos za muškarce je oko 400 miligrama dnevno, dok je ženama potrebno oko 310 miligrama dnevno.
 
Spanać
 
Jedna šolja kuvanog spanaća sadrži oko 150 miligrama magnezijuma. To bi značilo da žene mogu da zadovolje svoje potrebe za magnezijumom samo jedući dve šolje kuvanog spanaća dnevno. Pokušajte da stavite kuvani spanać u testeninu i koristite ga kao podlogu za ćufte.
 
Orašasti plodovi
 
Orašasti plodovi su poznati kao odličan izvor proteina, vlakana i zdravih masti, a imaju i pristojnu količinu magnezijuma. Jedna šolja badema ima oko 80 miligrama. Indijski i brazilski orasi su drugi najbolji izbori za užinu bogatu magnezijumom. Samo pazite koliko ih jedete jer orasi mogu biti kalorični.
 
Seme bundeve
 
Poput orašastih plodova, i semenke su dobar izvor mnogih vitamina i minerala. Seme bundeve je odličan izvor posebno magnezijuma, a četvrtina šoljice obezbeđuje 42 odsto dnevnog unosa magnezijuma.
 
Avokado
 
Avokado je uglavnom poznat po zdravim mastima, ali je i izvor skoro 20 vitamina, minerala i fitonutrijenata, uključujući četiri procenta dnevne vrednosti magnezijuma po obroku. Ako uvrstite avokado u ishranu, to može značiti ukupno bolju hranu, veći unos esencijalnih hranljivih materija i manju telesnu težinu.
 
Tamna čokolada
 
Tamna čokolada se smatra zdravijom opcijom i zamenom za slatkiše. Kašičica kakao praha ima čak 27 miligrama magnezijuma. U ovom slučaju, ako odaberete tamnu čokoladu, one sa većim sadržajem kakaoa imaju veću količinu magnezijuma.
 
Banane
 
Ljudi uvek misle o bananama kao o hrani bogatoj kalijumom, ali kalijum nije jedini mineral koji dobijate. Jedna srednja banana takođe ima osam odsto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Takođe su jeftina i zgodna hrana i dobro ih je kombinovati sa mnogim drugim namirnicama bogatim magnezijumom, kao što su obogaćene žitarice i maslac od orašastih plodova.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu