Da li biste probali kafu od pečuraka? Evo koliko bolje utiče na naše zdravlje od klasične

Istraživanja su otkrila da kafa od pečuraka ima niz prednosti za svakodnevni život – kao što su bolji san, smanjenje stresa i upale, jači imuni sistem i pamćenje.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Zu Kamilov
Foto:Shutterstock/Zu Kamilov

Ako ste osoba koja ne može započeti dan bez kafe, onda razumete važnost dobrog pića. Slično razmišlja i Džejmi Statis, koja je odlučila da uradi mali zdravstveni eksperiment – prešla je na kafu od pečuraka.

Kafa sa pečurkama pomaže više od obične kafe, posebno sa fokusom, a Klivlendska klinika je objavila niz potencijalnih koristi od nje. To uključuje bolji san, smanjenje stresa i upale, kao i jači imuni sistem i pamćenje.

Neke vrste pečuraka se smatraju delom grupe 'adaptogena', jedinjenja koja mogu pomoći telu da se prilagodi stresu.

"Ako ste kao ja ljubitelj kafe i zanimala vas je kafa sa pečurkama, evo odgovora na osnovno pitanje: Da, u kafi sa pečurkama ima prave kafe. Lavlja griva i čaga pečurke se dodaju u samu kafu, koja dolazi iz Hondurasa i pržena da bi se izdvojile note čokolade i orašastih plodova. Laknulo mi je kada sam saznala da nije bilo kao da je neko osušio pečurke, samleo ih, a zatim koristio metodom polivanja. Ako niste veliki ljubitelj pečuraka, postoji velika šansa da će vam se dopasti ukus kafe od pečuraka", rekla je Statis za The Healthi.

Kafa od pečuraka ima ekstrakte 'lavlje grive' i 'čaga' pečuraka.

Kofein ne utiče na sve nas podjednako, ali mnogi ljudi uživaju u tome. Statis takođe ima ADHD, a kafa joj pomaže u svakodnevnom životu.

Efekat ispijanja kafe sa pečurkama svakog dana tokom nedelju dana bio je značajan – pojavio se osećaj budnosti, kao kod klasične kafe, ali telo nije tražilo sve više i više, kao kod obične kafe. Kafa od pečuraka pomaže telu da se normalizuje. Osoba se bolje fokusira, energija je uravnotežena.

"Oduševilo me je to što sam uvek želela još šoljica kafe, ali pečurke su dodale ono što mi je zaista trebalo da se fokusiram. Jedna šoljica mi je bila dovoljna", rekla je Džejmi.

Breana Guan, doktor naturopata iz Bostona, voli pečurke zbog raznih prednosti, od imuniteta do kognitivnih i fizičkih sposobnosti.

"Toplo preporučujem redovnu svakodnevnu konzumaciju pečuraka za zdravlje imuniteta, a lekovite pečurke kao što su čaga i reiši imaju jedinstvene prednosti koje su odlične ako želite da postignete bolju fokusiranost na svakodnevne zadatke", zaključuje Džejmi Statis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu