Dovoljna je jedna porcija ovog voća pre spavanja: Bori se protiv Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, koji proizvodi naša pinealna žlezda. Što je duži san, više će biti i melatonina, koji utiče i na ženske hormone i pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovaj hormon se bori i protiv degeneracije nerava, ubrzane tokom Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. Njegova proizvodnja u telu je najveća pred sam pubertet, a onda se stabilizuje do 40. godine. Posle 90. godine nivo melatonina opada.

Naučnici su otkrili da supstance koje utiču na melatonin možemo naći i u hrani. Konkretno, serotonin i antioksidansi kojih ima u nekom voću mogu da pomognu da lakše zaspimo, duže spavamo i ređe se budimo. Takav je slučaj sa trešnjama, kao i s kivijem, koji je dostupan u dužem periodu tokom godine.

Najvažniji hormon za spavanje je melatonin, a njegov prekursor je serotonin. Zato treba jesti kivi i trešnje, u kojima ga ima, pred san.

Jedinstveni hemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Serotonin je, zapravo, prekursor melatonina.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat pre spavanja svake večeri tokom četiri nedelje. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do znatno ranijeg padanja u san i mnogo ređeg buđenja.

Njihovo ukupno vreme spavanja, baš kao i efikasnost sna, odnosno količina odmora su se znatno povećali, tvrde istraživači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu