Stručnjaci upozorili: Namirnica koju skoro svi jedemo pravi haos u organizmu

Uprkos činjenici da su kroasani i peciva mnogima omiljeni izbor, naročito za doručak, nutricionisti upozoravaju da jednostavni ugljeni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

Izvor: novi-portal.com
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Kao rezultat, čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da je potrebno mnogo vremena za varenje, zbog čega se organizam izmori", objasnila je nutricionistkinja Anđelika Duval.

Mnogi misle da su razne kaše najzdraviji izbor kada je doručak u pitanju. Ipak, nutricionistkinja otkriva da su upravo one prepune jednostavnih ugljenih hidrata.

"Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune jednostavnih ugljenih hidrata koji teraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osećamo umor", objasnila je lekarka i istakla da treba jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo prelivaju vrelom vodom.

"U takvim žitaricama, ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skokove šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osećaj sitosti će do ručka sigurno potrajati", kaže Anđelika i ističe da peciva nisu pogodna za doručak.

Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi započinju jutro kroasanom i šoljicom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati, koji se ne preporučuju – tvrdi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu