Pazite se: Ovaj "otrov" svakodnevno unosimo u organizam a da toga nismo svesni

Svi znamo da supe iz kesice, viršle, čips i slični proizvodi uopšte nisu preporučljivi. Ali mnogi ne znaju da oni sadrže veoma toksične materije, od kojih je jedna kalijum glutamat, koji šteti mozgu, srcu i opštem zdravlju.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kalijum glutamat ili E621, konzervans bele boje se koristi u velikim količinama u skoro svakoj vrsti hrane. U ovim proizvodima ga ima previše, zato ih izbegavajte u širokom luku.

Paštete

Za izradu pašteta koristi se najjeftinije i najlošije moguće meso. Ali, ne stavlja se samo najlošije meso u ovaj proizvod. Više od polovine paštete je voda. A pored toga tu su i masti, kožice, skrob, razni začini i naravno emulgatori. U sve paštete se stavlja puno soli, stoga je ovo jedan od najštetnijih proizvoda za koje se možete odlučiti. Ukoliko pak volite paštetu, pripremite ga u svom domu, i tada ćete znati šta unosite u svoj organizam.

Margarin

Još jedan omiljeni namaz, margarin, pravi se od biljnih ulja, koja se hemikalijama dobijaju iz suncokreta. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidante koje sadrže i dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati ozbiljna oštećenja ćelije i povećavaju rizik od raka. To su ulja koja su već nezdrava. A dodavanje novih hemikalija dovodi margarin u čvrsto i prepoznatljivo stanje, što je veoma štetno. I zato umesto margarina hleb namazati puterom.

Kokice

Kokice su takođe uvrštene na listu posebno štetnih namirnica. Ali ne one koje spremamo u šerpu, na šporetu. U pitanju su kokice iz mikrotalasne. Upravo one sadrže hemikaliju za koju je dokazano da povećava rizik od raka, utiče na plodnost i ometa funkciju bubrega. Ove kokice su pune veštačkih aroma i trans masnih kiselina i hemikalija koje izazivaju glavobolju i mučninu. Nutricionisti preporučuju ljubiteljima kokica da ovu "užinu" prave na tradicionalan način.

Viršle

Viršle su poznate po tome da se prave od svega onoga što bismo svi mi trebali da izbegavamo. U njih se dodaju soja, skrob, začini, voda, dosta soli, konzervansi, ali i boja koja se nalazi u ruževima i ekstrakt paprike. Kada se sve ovo pomeša, dobijamo viršle, koje zbog svih ovih sastojaka i njihovog dejstva na organizam treba potpuno izbaciti. Ali, kao alternativa, nude se domaće kobasice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu