Puna vlakana, štiti mozak, ali preterana konzumacija izaziva niz problema

Karfiol je efikasan u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Kao i svako drugo povrće, sadrži antioksidanse, kao što su karotenoidi i flavonoidi koji pomažu u zaštiti telesnih ćelija od štetnih slobodnih radikala.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Elena Veselova/Shutterstock
Foto: Elena Veselova/Shutterstock

Karfiol je bogat vlaknima ali i prekomerna konzumacija može uzrokovati nadimanje i probavne probleme.

Karfiol može pomoći u gubitku težine. Izvor je dijetalnih vlakana koja pomažu u dužem održavanju osećaja sitosti. Takođe, karfiol je niskokaloričan, u 100 grama povrća ima samo 16 kalorija.

Može sprečiti kardiovaskularne bolesti. To je povrće bogato rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima i kalijumom. Ove supstance pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i održavaju krvne sudove zdravima, prenosi Hayat.ba.

Karfiol štiti naš mozak

Ima protivpalna svojstva. Povrće je izvor antioksidansa poput vitamina C, koji štite ćelije od slobodnih radikala i bore se protiv upale. To je važno svojstvo, jer hronična upala niskog nivoa može dovesti do bolesti kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca, Alchajmer i rak.

Karfiol štiti naš mozak. Karfiol je bogat holinom, vitaminima B-kompleksa i vitaminom K, koji su neophodni nutrijenti za razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera neophodnih za zdrav nervni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu