Tri začina "čiste" pluća, sprečavaju viruse i upale – setite se da ih dodate jelima

Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže telu da se reši štetnih materija u organizmu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/FotoSajewicz
Foto: Shutterstock/FotoSajewicz

Ovo su tri glavna začina koja mogu da "pročiste" vaša pluća.

Kurkuma

Studije pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to dobra je prevencija bolesti disajnih puteva.

Kurkuma se tradicionalno koristi za karije i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka te raznih zdravih smutija. Da bi delovala i protiv upala kurkumu pomešajte s malo crnog bibera.

Beli luk

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kad se jede sirov, mada je vrlo popularan i onaj u prahu kao začin jelima. Ipak, imajte na umu da se veće količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavom.

Pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim delovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i delotvoran pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Đumbir

Mnoge lekovite karakteristike krase i đumbir. On osnažuje imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje pušačima.

Iako ovaj koren limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Đumbir je vrlo potentan. Dnevno se ne bi smelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s lekarom ili nutricionistom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu