Studija potvrdila koje namirnice otežavaju varenje, bolje da ih izbacite

Svako ko ima problema sa varenjem zna koliko mogu biti frustrirajući, neprijatni i ponekad bolni, posebno ako imate sindrom iritabilnog creva, bolest koja pogađa gastrointestinalni trakt.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Orawan Pattarawimonchai
Foto:Shutterstock/Orawan Pattarawimonchai

Još jedna uobičajena bolest digestivnog sistema je inflamatorna bolest creva. Postoje dve vrste inflamatorne bolesti creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis, a oba tipa uključuju hroničnu upalu tkiva. Na sreću, postoji mnogo toga što možete učiniti da poboljšate stanje creva ako patite od inflamatorne bolesti creva, uključujući izbegavanje određene hrane koja može pogoršati stanje.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetima u Manitobi i Alberti i objavljeno u časopisu Gastroenterology analiziralo je rezultate testova, uključujući biopsiju debelog creva, koje su podvrgnute subjektima sa inflamatornom bolešću creva. Njihov cilj je bio da utvrde kako različite vrste vlakana mogu uticati na telo osobe koja boluje od inflamatorne bolesti creva.

Pokazalo se da ispitanici sa inflamatornom bolešću creva ne mogu pravilno da svare nefermentisana dijetalna beta-fruktanska vlakna i da ova vlakna pogoršavaju simptome njihove bolesti povećanjem upale.

Takvo otkriće pomaže u personalizuovanju smernica za ishranu za pacijente i konačno odmakne od pristupa koji odgovara svima za pomoć ljudima sa sindromom iritabilnog creva ili inflamatornom bolešću creva.

Ovo istraživanje pruža bolji uvid u efekat određenih vrsta vlakana na ljude sa ovim bolestima. Kada su u pitanju beta-fruktanska vlakna, ona su prisutna u mnogim zdravim namirnicama, tako da nema razloga da ih svi izbegavaju, ali postoje veoma dobri razlozi da ih ljudi sa pomenutim bolestima probavnog sistema izbegavaju i prate da li će to dovesti do poboljšanja njihovih simptoma.

Koja hrana sadrži ova vlakna

Ako patite od problema sa varenjem i osećate da ćete možda morati da eliminišete ova potencijalno problematična vlakna iz ishrane, to znači da treba izbegavati grejpfrut, banane, urme, šljive, hranu iz porodice crnog luka, artičoke, zelje, špargle, određene žitarice i orahe.

Obzirom da se radi o velikom broju namirnica koje bi trebalo da izbacite iz ishrane, bilo bi dobro da se konsultujete sa nutricionistom koji će vam pomoći da napravite plan ishrane koji će biti uravnotežen i nakon što iz njega izbacite pomenute namirnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu