Probajte svako jutro različit obrok sa 9 namirnica i rešite problem sa odlaskom u toalet

Kada jedete tri obroka dnevno i možda neke užine između njih, vašem telu je potreban izlaz za komponente hrane koje vam zaista nisu potrebne. Nažalost, kada telo nije u stanju da otpusti ovaj otpad sa lakoćom – drugim rečima, borite se da imate zdravo pražnjenje creva – možete se osećati naduveno, nelagodno i na kraju zatvor.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Tutatamafilm
Foto:Shutterstock/Tutatamafilm

I kao što svi znamo, zatvor nikome nije zabava. Ali šta uzrokuje zatvor i koju hranu možemo da uključimo u svoju rutinu da bismo pružili olakšanje tokom obavljanja velike nužde?

Zatvor može biti posledica nedostatka unosa tečnosti. Adekvatno hidriranje je važno za optimalno varenje. Neki drugi faktori koji mogu da izazovu čest zatvor uključuju nedostatak fizičke aktivnosti, kao i visoko obrađenu ishranu bogatu mastima.

Jedan od načina sa kojim možete da regulišete varenje je da ponovo procenite šta jedete svaki dan. Na primer, osim što pijete više vode da biste dobili više tečnosti, povećanje unosa vlakana može dovesti do redovnijeg pražnjenja creva, jer vlakna igraju glavnu ulogu u održavanju zdravlja creva. Ovo može olakšati prolazak stolice kroz analni otvor.

Ako ikada naiđete na problem nemogućnosti da idete u toalet tokom dužeg vremenskog perioda, ali niste sigurni koja bi hrana mogla da vam pomogne, probajte bilo koju od ovih 10 namirnica da biste ublažili simptome zatvora.

Čia semenke

Bilo da ih stavite u smuti ili umutite kremastu šoljicu pudinga, čia semenke mogu odigrati veliku ulogu u pomoći vašem digestivnom sistemu da teče glatko.Ova semena nabubre do 10 puta od svoje veličine kada su u kontaktu sa tečnostima. Međutim, konzistencija čia semena je poput gela, deluje kao lubrikant i pomaže u olakšavanju pražnjenja creva. Dakle, kada je upareno sa razumnom količinom hidratacije, konzumiranje čia semenki pravi jasan put prekomernoj hrani da bezbedno napusti vaše telo.

Maline

Ako tražite slatku, ukusnu hranu bogatu vlaknima koja može pomoći kod problema sa opstipacijom, probajte šaku malina. Jedna šoljica malina sadrži 8 grama rastvorljivih vlakana, koja dodaju masu stolici. Izveštaj "Medical News Today" čak primećuje da maline imaju tako značajan sadržaj vlakana da potencijalno mogu da zaustave zatvor, kao i da doprinesu zdravom i doslednom digestivnom traktu.

Mleveno laneno seme

Mleveno laneno seme je odlična užina u pokretu. U studiji "Nutrition & Metabolism" iz 2018. godine, istraživači su primetili izvesno poboljšanje simptoma zatvora kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji su jeli kolače od lanenog semena dva puta dnevno, u poređenju sa pacijentima koji su dobijali placebo kolačiće. Nalazi su pripisani činjenici da laneno seme može smanjiti nivo glukoze - drugim rečima, šećera u krvotoku - i može da pojednostavi proces varenja u telu.

Laneno seme može biti odlična užina za ublažavanje simptoma zatvora zbog načina na koji unose rastvorljiva vlakna u ishranu, koja pomažu da se poveća vreme tranzita pražnjenja creva.

Pasulj

Čak i ako izađu iz konzerve, vlakna koja pružaju mogu podržati efikasnost u vašem digestivnom traktu. Pasulj je dobar izvor vlakana koja ublažavaju zatvor. Zato što vlakna u pasulju nisu svarljiva, pomažu da se otpad brže i efikasnije progura kroz creva.

Kinoa

Sledeći put kada budete morali da dodate ukusne ugljene hidrate na tanjir, preporučujemo vam kinou. Kinoa ne samo da vas drži sitima, već vam može pomoći i da sprečite simptome zatvora. Sa preko 11 grama dijetetskih vlakana u jednoj šoljici kinoe, ova superhrana pomaže ženama i muškarcima da zadovolje dnevne potrebe u ishrani od 21–25, odnosno 30–38 grama vlakana.

Suve šljive

U nekom trenutku svog života, možda ste čuli da ispijanje soka od suvih šljiva može pomoći da se stvari pomeraju u kupatilu. Pa, ima dosta istine u tim glasinama.
Studije su otkrile da suve šljive mogu ublažiti simptome zatvora, poboljšati izlučivanje stolice i ubrzati vreme konačnog procesa izlaska na zdrav način. Ovo nije previše iznenađujuće, s obzirom da u šolji suvih šljiva ima 12 grama rastvorljivih vlakana. Suve šljive se takođe smatraju prirodnim laksativom zbog jedinjenja sorbitola.

Sorbitol je vrsta šećernog alkohola koji se prirodno nalazi u ovim biljnim namirnicama, a koji se slabo vari i privlači vodu u creva, što olakšava pražnjenje creva.

Avokado

Tost od avokada može učiniti više za vaša jutra nego što će vam pružiti ukusan doručak. Ovo voće je ono koje pogađa sve baze, sadrži značajnu količinu vlakana, magnezijuma i sorbitola. Avokado takođe sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja mogu sprečiti zatvor podržavajući brži probavni trakt.

Tamno lisnato zeleno povrće

Jednostavan način da unesete više vlakana u svoje obroke je kuvajući ogromnu porciju lisnatog zelenila. Pored vlakana, lisnato povrće sadrži značajnu količinu magnezijuma, važan mineral koji može da pomogne kod problema sa zatvorom.

Jogurt

I vlakna i magnezijum mogu podržati ublažavanje opstipacije, ali postoji još jedan izvor koji takođe može biti od pomoći — probiotici ili žive bakterije. Istraživanja sugerišu da probiotici mogu doprineti stvaranju ravnoteže u želucu, a dobre bakterije u probioticima mogu pomoći da se poboljšaju uslovi u vašem probavnom sistemu, tako da može efikasno da funkcioniše i prazni se redovnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu