Volite čija semenke? Ovo će se dogoditi ako ih svaki dan jedete

Čija semenke su tek nedavno prepoznate kao superhrana. Ove čarobne semenke donose mnoge blagodati vašem telu, a ako ih jedete redovno, pripremite se na iznenađujuće učinke koje imaju.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: depositphotos/asimojet
Foto: depositphotos/asimojet

Ako svaki dan jedete čija semenke, primetićete kako se vaše telo menja.

1. Imaćete zdravije kosti

Čija semenke bogate su raznim mineralima koji su poznati po svojoj ulozi u zdravlju kostiju, a posebno kalcijumom. Čak 25 grama čija semenki sadrži 157 miligrama kalcijuma.

2. Imaćete zdravije zube

Kalcijum koji pomaže vašim kostima da ostanu jake održava i vaše zube zdravima.

Kao temeljni hranljivi sastojak, bor, koji sadrže čija semenke, pomaže apsorpciju magnezijuma, fosfora i mangana za rast jakih zuba.

3. Pomažu u sprečavanju zatvora

Čija semenke bogate su vlaknima, što doprinosi poboljšanju probave. Štaviše, zahvaljujući netopljivim vlaknima koja čija semenke sadrže, one postaju gel kad dođu u kontakt s vodom, što poboljšava rad creva sprečavajući zatvor.

4. Podstiču rad metabolizma

Sa visokim sadržajem vitamina B, čija semenke pomažu u ubrzavanju metabolizma. Štaviše, bogate su omega-6 masnim kiselinama i pomažu telu da apsorbuje razne vitamine koji doprinose gubljenju kilograma.

5. Pomažu kod gubitka kilograma

Vlakna u čija semenke daje dug osećaj sitosti, što pomaže u smanjenju apetita i kod gubitka kilograma.

Uz to, ove semenke se šire kad apsorbuju vodu, što takođe smanjuje apetit.

6. Pomažu u poboljšanju sna

Serotonin i melatonin su dva hormona koji su zaslužni za dobar san. Proizvodi ih triptofan (aminokiselina), a s obzirom na to da čija semenke sadrže triptofan, podstiču bolji san i opuštanje.

7. Održavaju zdravlje srca

Omega-3 i omega-6, koje čija semenke sadrže, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju upalu i snižavaju krvni pritisak. Sve ove stvari doprinose i pomažu u održavanju zdravlja srca.

8. Povećavaju nivo energije

Vitamin B, gvožđe, cink i magnezijum u čija semenkama pomažu u povećanju nivoa energije. Dodajte ove semenke u omiljeni smuti kako biste uživali u danu puni energije.

9. Usporavaju starenje

Budući da sadrže veliku količinu antioksidanata, čija semenke pomažu bržem obnavljanju kože, ali i sprečavaju oštećenja. Osim toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavanju starenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu