Ove namirnice su idealne za optimalan rad mozga

Mozak je organ ljudskog tela koji u proseku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 odsto unesenih kalorija tako da on treba kvalitetno "gorivo" u vidu zdrave ishrane kako bi optimalno funkcionisao.

Izvor: B92, Klix
Podeli
Foto: depositphotos/ cengiz.cavusoglu
Foto: depositphotos/ cengiz.cavusoglu

Mnogi od nas znaju da je riba namirnica koja napaja naš mozak, a neki od nas idu i korak dalje kada su u pitanju morski plodovi te sve češće posežu za masnim vrstama riba, znajući da su one zaista dobre i zdrave.

Međutim, sigurno riba ne može biti jedina vrsta hrane koju naš mozak treba da bi funkcionisao na optimalan način. Sigurno je i našem mozgu potrebna raznolikost kada je reč o vitaminima i mineralima koje dobija iz različitih namirnica.

Kako što je već rečeno, riba je jako dobar izbor ako želite da poboljšate rad mozga pošto ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pospešuju protok krvi u mozgu i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Isto tako, nešto veća količina kakaoa, koju možemo pronaći u tamnoj čokoladi, takođe može sprečiti opadanje kognitivnih funkcija koje dolazi sa starenjem.

Borovnice su bobičasto voće koje ima jako dobra antioksidansna svojstva te uveliko poboljšavaju komunikaciju među moždanim ćelijama, piše Health24.

S druge strane, smeđi pirinač u sebi sadrži veliku količinu vitamina E, koji je koristan u sprečavanju nastanka Alchajmerove bolesti. Osim vitamina E, delotvoran je i vitamin B, koji se nalazi u jajima.

Avokado je "dar prirode" jer je zdrav izvor nezasićenih masti, a dokazano je da deluje u regulaciji krvnog pritiska te u poboljšanju rada mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu