Bol u krstima može ukazivati na ozbiljan problem: Kada se hitno javiti lekaru?

Svima je dobro poznat osećaj nemoći kada posle dugog sedenja ili nakon nekog naizgled bezazlenog pokreta, zaboli donji deo leđa. Onaj oštar bol koji se često pruži niz nogu i/ili blokira svaki sledeći pokret. Bol u krstima otežava normalno funkcionisanje, te je veoma važno na vreme posetiti lekara.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: kitzcorner/Shutterstock
Foto: kitzcorner/Shutterstock

Oko 80odsto odraslih pati od bolova u donjem delu leđa, a svako ga je iskusio bar jednom u životu. Donji deo leđa podržava težinu gornjeg dela tela, ali i omogućava pokretljivost i savijanje kičme, kao i okretanje kukova pri hodu.

Bol u donjem delu leđa često nastaje usled preteranog fizičkog rada ili podizanja teških predmeta, a javlja se i zbog nepravilnog položaja tela, kao što je predugo sedenje ili zbog povrede mišića, ligamenata i zglobova. Glavni uzrok bolova u donjem delu leđa su opušteni ili prenapregnuti mišići.

Pored toga, bolovi u donjem delu leđa se javljaju i kod deformiteta kičme kao što su kifoza ili skolioza, ali i kod starijih ljudi koji imaju artritis ili osteoporozu. Bol može biti posledica stanja, bolesti ili bolova u okolnim organima kao što su jetra, bubrezi, stomak. Takođe, bol u donjem delu leđa može da se javi pre ili tokom ciklusa kod žena, a može biti i posledica stresa ili napetosti u telu.

Vrste bolova u donjem delu leđa
Bol može biti akutan, kada se pojavi iznenada i može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kada bol u donjem delu leđa traje duže od tri meseca, radi se o hroničnom bolu kod koga ni lekovi ne pomažu. Prema uzroku bola, bol može biti mehanički uzrokovan mišićima, kostima, zglobovima ili ligamentima koji okružuju kičmu.

Druga vrsta bola je radikularna, koja se javlja kada je zapaljen koren kičmenog nerva i tada govorimo o radikulopatiji.

U zavisnosti od uzroka bola, mogu biti oštri, iznenadni ili tupi. Bol se može proširiti na nogu ili stopalo i takođe može izazvati peckanje u nogama. Bol se može pogoršati nakon prekomerne aktivnosti ili nakon predugo sedenja, hodanja, stajanja ili ležanja.

Bol u donjem dijelu leđa može se spriječiti na nekoliko načina:

  • redovno vežbanje
  • pravilan položaj tela kada se sedi ili stoji
  • izbegavanje podizanja preteških predmeta
  • nošenje odgovarajuće obuće i uložaka

Kako se dijagnostikuje?

Kada bol u donjem delu leđa ne nestane posle nekoliko nedelja, a lekovi protiv bolova ili obloge ne pomognu, vreme je da se obratite lekaru. Za detaljniju dijagnozu biće neophodni dalji testovi kao što su rendgenski snimak ili magnetna rezonanca donjeg dela kičme.

Odmaranje ili upotreba hladnih ili toplih obloga, kao i masaže, mogu pomoći u smanjenju bolova. Mogu pomoći i lekovi protiv bolova, kao i vežbe koje će ojačati trbušne i leđne mišiće. Važno je izbjegavati podizanje teških predmeta ili tegova. Ne preporučuje se dugo ležanje ili mirovanje, jer to može imati kontraefekat i bol može samo da se pojača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu