Pet simptoma otkriva koliko vam se masnoće nagomilalo u telu

Visceralna masnoća je skriveni zdravstveni problem kojeg mnogi ljudi nisu svesni jer to nije ništa što možete videti ili dodirnuti kao potkožna masnoća ispod vaše kože.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/kei907
Foto:Shutterstock/kei907

Umesto toga, visceralna mast se nalazi duboko u vašem stomaku i obavija vaše vitalne organe, što je velika briga jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, dijabetes, neki karcinomi i još mnogo toga. Dakle, kako možete znati da li imate visceralnu masnoću?

Visceralna mast se nalazi omotana oko vitalnih organa, kao što su jetra, pankreas i creva. Ova vrsta masti se takođe naziva "skrivena mast" zato što je uskladištena duboko u trbušnoj duplji i ne može se videti ili stisnuti. Razlog zašto se visceralna masnoća obavija oko ovih organa je taj što ova vrsta masti deluje kao jastuk i štiti ove organe od oštećenja.

Oni pomažu u održavanju udaljenost između ovih organa. Međutim, previše visceralne masti može izazvati upalu i povećati vaš krvni pritisak, što bi dovelo do većeg rizika od razvoja hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar i dijabetes.

Kada povećate unos kalorija, vaše telo odlaže masnoću u stomaku na nekoliko mesta. Krvni sudovi koji perfuzuju creva prolaze u sloju masti tzv. mezenterijum. Kako se vaša težina povećava, mezenterijum postaje mnogo deblji jer vaše telo tamo odlaže masnoću. Vaša creva su iznutra prekrivena pregačom od masti koja se naziva omentum koja visi sa poprečnog debelog creva.

Obično na tankoj strani omentum može postati mnogo deblji kako povećavate unutrašnju masnoću. Konačno, unutrašnja mast se deponuje oko bubrega na zadnjem delu stomaka. Sve je to u stomaku visceralna mast. Svako povećanje unosa kalorija može izazvati povećanje visceralne masti. Slatka pića i alkohol se navode kao uobičajeni krivci jer dodaju kalorije ishrani, ali zaista nemaju jasnu nutritivnu vrednost. Mi obično ne računamo tačno unos kalorija i nije lako potrošiti mnogo kalorija za kratko vreme.

Danas je povećanje visceralne ili intraabdominalne masti povezano sa težinom. Rizični pacijenti su oni sa indeksom telesne mase preko 30. Indeks telesne mase ili BMI je korelat težine i visine i generalno indikator da li imate višak kilograma na telu. Kako se vaš BMI povećava, počinjete da deponujete masti oko creva i na drugim mestima u stomaku.

Povećana abdominalna masnoća je povezana sa povećanjem kardiometaboličkog rizika. Kako se struk povećava zbog povećanja abdominalne masti, imate povećan rizik od razvoja dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Te bolesti će vam skratiti život. Za muškarce, povećanje struka preko 40 inča, a za žene, povećanje struka preko 35 inča povezano je sa povećanjem rizika od razvoja ovih bolesti, piše Eat This Not That.

Znaci da imate visceralnu masnoću:

Veliki obim struka: Ovo je jedan od najočiglednijih znakova da neko ima previše visceralne masti. Ako vam je obim struka veći od 35 inča (za žene) ili 40 inča (za muškarce), verovatno je da imate previše visceralne masti.

Visok odnos struka i kukova: Ovaj odnos je dobar pokazatelj koliko visceralne masti imate. Da biste izračunali svoj odnos struka i kukova, jednostavno podelite merenje struka sa merenjem kukova. Odnos veći od 0,9 (za muškarce) i 0,85 (za žene) znači da imate previše visceralne masti i da ste u većem riziku od razvoja zdravstvenih problema.

Visok BMI: BMI (indeks telesne mase) od 30 ili više ukazuje na to da ste gojazni, što može značiti da imate previše visceralne masti.

Izbočeni stomak: Još jedan spoljašnji znak da imate previše visceralne masti je ako imate "trbušasti stomak" ili "pivski stomak". Ovo se dešava kada stomak viri napolje zbog viška visceralne masti.

Viši krvni pritisak: Visceralna mast je povezana sa višim krvnim pritiskom, tako da ako je vaš krvni pritisak konstantno visok, to je dobar pokazatelj da imate previše visceralne masti. Obavezno ga proverite kod lekara kako biste isključili bilo koje druge potencijalne uzroke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu