"Zapaljenska bolest koja postaje doživotna": Dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa FOTO

Bol u leđima razlog je da se potraži lekarska pomoć, a ako je inflamatoran, ukazuje na spondilo artitis bolest koja se savremenim lekovima uspešno leči, ukazano je danas na obeležavanju svetskog dana borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Vladimir Đoković
Foto: Tanjug/Vladimir Đoković

Tokom skupa kod Kamenog grada na ulasku na Adu Ciganliju predsednica Udruženja za obolele od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević istakla je da je cilj podizanje svesti građanstva o bolesti od koje u Srbiji pati oko 40.000 građana.

Ona je naglasila da bolest pogađa mlade ljude od 18 do 36 godina, a tri četvrtine obolelih su muškarci.

"Udruženje ORS postoji da bi članovi, njihovim porodicama, i građanima pomogli da shvate da među nama ima puno obolelih od ove bolesti, a bez dijagnoze su. Prosek postavljanja dijagnoze spondilo artritisa je od 8-10 godina, a za to vreme pacijenti već steknu nepopravljive promene na zglobovima i postaju invalidi", rekla je ona.

Ocenila je da je na zajednici, svakom pojedincu, i lekarima da shvate da rana dijagnoza i savremeno lečenje pruža šansu mladim ljudima da ostanu radno sposobni, vode kvalitetan život, da zasnuju porodicu i imaju potomstvo.

Dodala je da nasleđe u ovoj bolesti učeštvuje sa 20 posto, dok je za ostalo odgovoran stil života.

Izloženost stresu, virusne, bakterijske i parazitarne infekcije, pušenje cigareta, teški fizički i psihički posao, navela je kao negativne faktore.

"Moramo da naučimo da živimo zdravo", poručila je ona i dodala da i ishrana maksimalno utiče na pojavu ovih bolesti.

Lapčević je istakla da od reumatiodnog artritisa u Srbiji boluje i oko 2.000 male dece, dok od spondilo artritisa po svetskoj statistici u Srbiji ima više obolelih, ali su nedijagnostikovani.

Dodala je da je suštinski problem da ti oboleli budu pronađeni, odnosno da sami kod sebe prepoznaju simptome i obrate se lekarima.

Foto: Tanjug/Vladimir Đoković
Foto: Tanjug/Vladimir Đoković

Reumatolog Tatjana Radnić, iz Instituta za reumatologiju, rekla je da je ankilozirajući spondilitis zapaljenska bolest koja kad se pojavi ostaje doživotno.

"Najvažnije da shvatimo da što prepoznamo bolest, i započnemo lečenje imaćemo veću šansu za potpuno normalan život", rekla je ona.

Dodala je da bolest pogađa mlade ljude i da je važno da se dijagnoza postavi što ranije.

"Kako bolest napreduje dolazi do strukturalnih oštećenja na nivou kičmenog stuba, pokreti u jednom trenutku budu ograničeni, bolni i ukočeni, pa sve do toga da kičma postane okoštali, čvrsti stub koji ne omogućava pokrete", objasnila je Radnićeva posledice bolesti u slučaju da se ne otkrije.

Naglasila je da je važno prepoznati zapaljenski bol u leđima.

"Nije svaki bol inflamatorni. Svako ko je mlađi, ko ima ujutru bol, ukočenost u kičmenom stubu, bilo u vratnom ili lumbalnom delu, i da bolovi i ukočenost traju duže od 30 minuta, treba da ode kod lekara", poručila je doktorka Radnić.

U slučaju da reumatolog utvrdi dijagnozu, postoje moćne terapije kojima se omogući da pacijenti žive kao i svi drugi u populaciji.

"Cilj uspešnog lečenja su nasmejani pacijenti koji imaju život kao i ljudi koji ne boluju od ove bolesti. To je moguće. Lečenje najčešće ide u dobrom smeru. Bolest traje doživotno i važno je da što pre počnemo sa lečenjem. Svakog ko ima zapaljenski bol u leđima molim da se brzo javi lekaru", rekla je ona.

Glumac pantomimičar Marko Stojanović izveo je performans kojim je ukazao najčešće simptome i poteškoće koje imaju i osećaju pacijenti koji žive sa ankiloznim spondilitosom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu