Jedna od najmalignijih bolesti dolazi tiho i brzo: "Simptom koji će mnogi zanemariti" VIDEO

Akutna mijelodna leukemija jedna je od najmalignijih bolesti od koje u Srbiji oboli oko 150 pacijenata, svake godine. Dolazi tiho i brzo, a medicina još ne zna tačan uzrok nastanka leukemije.

Izvor: B92
Podeli
Dr Mirjana Mitrović/Foto: Printskrin TV Prva
Dr Mirjana Mitrović/Foto: Printskrin TV Prva

Dr Mirjana Mitrović, hematolog u KC Srbije, rekla je gostujući na Televiziji "Prva" da akutna leukemija predstavlja kancer matičnih ćelija u koštanoj srži, koje produkuju sve ćelije naše krvi - bela i crvena krvna zrnca i krvne pločoce.

"Kada se desi kancer u nekoj od njih, ta ćelija izgubi sposobnost da kontroliše svoj rast i počne nekontrolisano da se deli. Kao da imate prelepu baštu u koju zasejete korov. Potom taj korov preraste celu vašu koštanu srž i vi više nemate normalne ćelije, već samo kancerske", objasnila je dr Mitrović.

Ona je rekla da ono što sigurno može da dovede do leukemije jeste primena prethodne hemioterapije ili zračne terapije kada lečite neki drugu malignu bolest, pa "kao posledica te terapije na kraju dobijete akutnu leukemiju".

Dragana Milanović, kojoj je postavljena dijagnoza ove retke bolesti, ispričala je da su se prvi simptomi pojavili samo nedelju dana pre nego što je bolest dijagnostikovana.

"Sve je išlo veoma brzo, zato ja podvlačim uvek da je leukemija vrlo silovita i neumoljiva. Simptom koji će svako na početku zanemariti jeste umor", objasnila je Milanovićeva.

Pogledajte više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu