Ruski haker priznao krivicu

Ruski državljanin, 28-godišnji Darij Pankov, zvani dpxaker, mogao bi provesti narednih pet godina iza rešetaka nakon što se izjasnio krivim za razvoj i prodaju malvera koji se koristio u brojnim sajber napadima.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: Dmytro Tyshchenko / Shutterstock.com
Foto: Dmytro Tyshchenko / Shutterstock.com

Pankov, koga je prošle godine Sjedinjenim Državama izručila Gruzija, optužen je za razvoj i prodaju NLBrute, malvera koji se pojavio 2016. na forumima za sajber kriminal, gde se prodavao za 250 dolara.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Pankov je priznao da je razvio moćni malver, za koji se navodi da "može da kompromituje zaštićene računare dešifrovanjem akreditiva za prijavljivanje, kao što su lozinke".

Pankov je navodno koristio NLBrute da bi dobio akreditive za prijavljivanje za desetine hiljada računara širom sveta. On je ukradene podatke za prijavljivanje prodavao na mračnom vebu na forumima i veb sajtovima specijalizovanim za kupovinu i prodaju pristupa kompromitovanim računarima.

"Kada bi bili prodati, ovi akreditivi su korišćeni za omogućavanje širokog spektra nezakonitih aktivnosti, uključujući napade ransomwarea i poreske prevare", navodi Ministarstvo pravde SAD.

Pankov je prodao akreditive za više od 35.000 kompromitovanih računara i samo od toga zaradio više od 350.000 dolara.

On je takođe prodavao i NLBrute drugim sajber kriminalcima, a njegov malver prodavali su i drugi sajber kriminalci koji su to činili u njegovo ime.

Prema sporazumu koji je sklopio sa tužilaštvom, Pankov je pristao da plati 358.437 dolara od prihoda stečenih izvršenjem krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret i za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Datum izricanja presude tek treba da bude određen.

NLBrute u poslednje vreme više nije popularan kao ranije, ali se krekovane verzije malvera i dalje mogu naći na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.