Obrišite ih odmah sa telefona: Ove Android aplikacije sadrže opasne trojance

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju na lažne aplikacije koje su se pojavile na Google Play Storeu, a sadrže opasne trojance.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: Suttipun / Shutterstock.com
Foto: Suttipun / Shutterstock.com

Korisnicima mobilnih uređaja uvek se savetuje da aplikacije skidaju isključivo preko zvaničnih kanala, odnosno putem Play Storea na Androidu i App Storea na iOS uređajima, kako na svoje uređaje ne bi preuzeli neproverene i opasne programe i igre.

Ali ni preuzimanje aplikacija putem zvaničnih onlajn prodavnica nije stoprocentna garancija da nećete pokupiti neki malver na svoje telefone pa se povremeno, pogotovo u okviru Google onlajn prodavnice aplikacijama, ume da se pojavi neki opasan program koji je zaobišao zaštitu.

Na nekoliko takvih aplikacija koje su se pojavile na Play Storeu upozoravaju na stranici Dr. Web. Potrebno je naglasiti da je Google u međuvremenu uklonio opasan softver iz svoje prodavnice, ali pre toga toga milioni korisnika preuzeli su ih na svoje Android uređaje.

Posebno se upozorava na četiri igre, od kojih su neke preuzete više od 500 hiljada puta – Agent Shooter, Rainbow Stretch, Rubber Punch 3D i Super Skibydi Killer.

Ako ste slučajno preuzeli ove igre na svoj telefon, odmah ih izbrišite jer one kriju trojance. Prilikom pokretanja aplikacija trojanci rade u pozadini, troše resurse telefona i konstantno "prikazuju nametljive oglase". U nekim slučajevima nakon instalacije, aplikacija menja svoju ikonu potpuno transparentnom ikonom pa se polje s imenom ostavlja praznim, kako korisnici ne bi mogli da je pronađu na ekranu. Takođe, u nekim slučajevima svoju ikonu menja s ikonom Chrome pregledača pa kad bi korisnici pokušali da otvore ovaj veb pregledač, pokrenuo bi se Chrome, ali i trojanac koji potom radi u pozadini, bez znanja korisnika.

Još jedna opasna aplikacija, koja krije trojanac, je i Android.Joker koji, stvarajući nepredviđene troškove, korisnike pretplaćuje na različite servise i može da imitira veliki broj postojećih aplikacija.

Na ovoj stranici upozorili su i na još neke aplikacije koje mogu da predstavljaju opasnost za korisnike, a prvenstveno se odnose na programe za kupovinu deonica i druge oblike investiranja. Između ostalog, to su aplikacije MoneyMentor, FinancialFusion i Financial Vault putem kojih korisnici pokušavaju da se prevare i odvedu ih na lažne stranice za investiranje.

Ako ste slučajno preuzeli neke od ovih aplikacija, odmah ih izbrišite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.