Nije se lako moglo do njega: Apple 1999. napravio računar koji ima touchscreen VIDEO

Pre 24 godine je zaista postojao Apple iMac računar sa ekranom osetljivim na dodir.

Izvor: Bajtbox
Podeli

Microsoft se dugo hvalio da im mogućnosti ekrana osetljivog na dodir prenosnih računara sa Windows sistemom daju prednost u odnosu na Apple Macove. Ali izgleda da je nekada stvarno postojao iMac sa ekranom osetljivim na dodir (touchscreen), iako običnim potrošačima nije bilo lako da ga kupe.

MacRumors izveštava da je kompanija Elo proizvodila i prodavala iMac G3 verzije sa ekranom osetljivim na dodir 1999. godine. YouTube kanal Michael MJD domogao se prototipa Elo iMaca i pokazao ga u videu.

iMac sa ekranom osetljivim na dodir prodavao se kroz Appleov program dodatom vrednošću, u kojem je Elo kupovao obične G3 iMacove od Applea, instalirao njihov senzor za dodir i preprodavao ih za korišćenje kao "interaktivne kiosk uređaje".

Elo je u uređaj instalirao svoju tehnologiju iTouch touch-on-tube, koja je koristila površinske akustične talase kako bi odredila gde neko dodiruje ekran. Nije tako brz kao većina modernih uređaja, ali je veoma impresivan za 1999. godinu.

Kao što je pomenuto u videu Michaela MJD-a, drugi YouTube kanal, Action Retro, takođe je pronašao iMac G3 sa ekranom osetljivim na dodir.

Glasine da bi Apple mogao da doda ekrane osetljive na dodir na svoja Mac računare postoje već godinama. Ali kompanija je odavno zauzela zvanični stav da ekrani osetljivi na dodir i prenosivi računari ne idu zajedno – kompanija iz Kupertina će vas rado uputiti na svoju iPad liniju zbog te funkcionalnosti. Međutim, početkom godine pojavili su se izveštaji koji su tvrdili da su Apple inženjeri aktivno uključeni u projekt dodavanja ekrana osetljivih na dodir na Mac računare.

Prema anonimnim izvorima, koji su upoznati s planovima, prvi Macovi s mogućnostima ekrana na dodir, koji bi takođe mogli da rade i s gestikulacijama, mogli bi da stignu 2025. godine kao deo većeg ažuriranja MacBook Pro laptopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.