macOS računarima preti malver koji krade lozinke iz veb pretraživača

Početkom meseca istraživač bezbednosti iamdeadlyz upozorio je na više lažnih blokčejn igara koje se koriste za inficiranje Windows i macOS računara malverima koji mogu da isprazne kripto novčanike i ukradu sačuvane lozinke i podatke iz pretraživača.

Izvor: Informacija.rs
Podeli
Foto: Tada Images / Shutterstock.com
Foto: Tada Images / Shutterstock.com

U slučaju macOS, ispostavilo se da se radi o novom malveru koji je nazvan Realst. Trećina uzoraka ovog malvera koji je napisan u programskom jeziku Rust, već može da inficira macOS 14 Sonoma, predstojeće veliko izdanje Appleovog operativnog sistema.

"Realst Infostealer se distribuira preko zlonamernih veb sajtova koji reklamiraju lažne blokčejn igre sa imenima kao što su Brawl Earth, WildWorld, Dawnland, Destruction, Evolion, Pearl, Olymp of Reptiles i SaintLegend", rekao je istraživač bezbednosti iz SentinelOne Fil Stouks. "Svaka verzija lažne blokčejn igre se hostuje na sopstvenom veb sajtu zajedno sa povezanim Twitter i Discord nalozima".

SentinelOne je identifikovao 16 varijanti u 59 uzoraka.

Čini se da ova kampanja ima veze sa ranijom kampanjom distribucije malvera PearlLand koji takođe krade podatke.

Napad počinje tako što hakeri prilaze potencijalnim žrtvama putem direktnih poruka na društvenim mrežama, i ubeđuju ih da testiraju igru kao deo plaćene saradnje, samo da bi ispraznili njihove kripto novčanike i ukrali osetljive informacije.

Ciljani veb pretraživači su Brave, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Vivaldi. Apple Safari je izuzetak. Malver takođe može da prikuplja informacije iz Telegrama i da pravi snimke ekrana.

Podaci prikupljeni putem malvera kao što je Realst pakuju se i prodaju na tržištima mračnog veba i Telegram kanalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.