Kecmanov as - US Open 2021 -

Živeo ritern!

Novak Đoković je prešao u žestoku ofanzivu. Svestan da ga dva velika koraka dele od ostvarenja snova, upalio je konačno u tu petu, šampionsku brzinu.

Zoran Kecman
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dobro jutro i dobar dan Srbijo, ti koja si još jednu noć provela budna gledajući Novaka u pohodu na tenisku istoriju!

Dobro jutro i svima onima koji su sanjali da će Mateo Beretini posle dva uzastopna grend slem sloma naučiti lekciju i pobediti Novaka. Na njihovu žalost – nije i ko zna kada će.

Moraće još mnogo puta da raspali tim čekićem, da odigra još mnogo takvih prvih setova kao u ovom meču, da bi uspeo u tome. Čekićem je počeo da udara, ali je do kraja meča ostao bez drške. Jedno bez drugog, to ne ide.

Imam utisak da je Novak i pored ovih nestvarnih 26:0 na grend slem mečevima od početka godine, bio darežljiv prema svojim protivnicima.

Devet puta im je dozvoljavao da uzmu početni set i devet puta se vraćao i pobeđivao ih. Ovo što je servirao Mateu Beretiniju, posle izgubljenog prvog seta, može se nazvati „šok pastom a la Nole“. Mateo voli, kako kaže, „pastu bjanko“, testo, sa malo maslinovog ulja, ali Nole mu je sada to omiljeno jelo papreno začinio balkanskim sosom, sa papričicom. Goreće mu dugo u ustima, ne sumnjam!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Italijan je u neverici gledao šta ga je snašlo, kao da se odjednom, posle početne strasti i osvojenog seta, našao u oku tornada i potpuno pogubio kompas igre.

Dok se meč rastezao u prvom setu, dok su jedan drugom opipavali puls i tražili pravi ritam igre, bilo je ludo i na tribinama.

Navijači Fedal dinastije iz Njujorka, kojih je svakako bilo mnogo na tribinama, uporno su duvali u jedra italijanskog jedrenjaka, gurali ga ka pobedi, njih nije zanimala Novakova istorija. Barem ne većinu.

Međutim – ne vredi, ne ide to protiv Novaka. Nije ni ranije, pa nije ni sada. To može samo da probudi onu ranjenu zver u njemu, a kad krene po svoj plen, drž’te se tada!

A kad je krenuo... Pesma! Klinika tenisa, kako su to više puta konstatovali braća Džon i Patrik Mekinro tokom prenosa.

Bilo je to potpuno tenisko „čišćenje“, pečat šampionske nadmoći, Novakova solo deonica koju zbunjeni Beretini nije mogao da isprati niti da joj parira. Sve posle prvog seta kod njega bilo je po falš notama.

„Mama mia“, mora da mu je milion puta prolazilo kroz glavu, dok su kraj njegovih ušiju i nogu sevali projektili koje je odjednom u punoj snazi počeo da šalje najveći teniski predator, Novak Đoković.

Ta brzina kojom je izvukao tepih ispod nogu Italijana i učinio ga inferiornim do kraja meča, brzina je teniske pameti, brzina svetlosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jednostavno, posle četiri meča u sporom ritmu i izgubljenog prvog seta u petom, Novak je vratio onaj svima prepoznatljiv šampionski duh i poput teniskog Supermena počeo stvari da uređuje po svom.

Kako je opadalo samopouzdanje Rimljanina, tako je rapidno padao i nivo decibela sa tribina i bilo je jasno u kom smeru meč ide – ovoga puta Novak nije dozvolio da mu se i pored očiglednih upadica neopristojnih navijača prilikom servisa, poremeti koncentracija, jednostavno, nije mogao da dozvoli protivniku povratak u meč, kao što se dogodilo protiv Zvereva na olimpijskom turniru.

Ne! Ovog puta nije skidao stopalo sa papučice gasa, gazio je, što bi se reklo do kraja, do sjaja, do najblistavije pobede na Flašingu ove sezone.

U pravi čas, jer sledi suočavanje sa jedinim čovekom koji mu je naneo ozbiljan poraz u ovoj, slobodno se može reći njegovoj 2021.

Posle ovog trijumfa nad Beretinijem ne sumnjam da je Novaku porastao nivo adrenalina i samopouzdanja, jer je Italijan razornog servisa bio odličan „trening“ za dečka koji je svoj servis ove sezone pretvorio u veliko i moćno oružje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako me nešto posebno raduje, kao jednog čikicu na tribinama, koji je egzaltirano mahao rukama posle nestvarno dobrog Novakovog riterna, to je upravo to – naštimavanje riterna.

I konstantna efikasnost servisa, koji mnogi u svetu tenisa i dalje neopravdano potcenjuju. Možda nije te brzine kao Beretinijev, ali je maestralno efikasan.

Opet, Novak je još jednom ceo svet podsetio da je on kralj povratnog udarca i da niko, ama baš niko, ne može to da radi bolje od njega.

Vratiti procentualno barem 60 odsto bombi od prvog servisa, koje su išle i do 220 na sat – to je nestvarno. Ne samo vratiti, već u traptaju oka učiniti da posle tog udarca server ima problem kako da nastavi igru, e to niko ne radi bolje od broja jedan.

Upravo u tom elementu igre, riternu, koji se Novaku vratio u pravi čas u ovom meču, vidim ključ pobede i u narednom. Bude li Novak ovako vraćao servise i vižljastom Zverevu, ne sumnjam da će biti korak bliži finalu.

Jer Nemac je, profesionalno lagano, odradio posao protiv Lojda Harisa, koji je pokazao upravo u ovom meču gde je razlika između igrača poput njega i već afirmisanih masters šampiona i slem finalista, poput Zvereva.

Glava, mentalni aspekat, to je nešto što se ne može naučiti i način na koji je Južnoafrikanac poklonio početni set Nemcu posle 5:3 i potom i dve set lopte u taj-brejku, upravo govore o toj razlici.

To što je dozvolio da mislima bude još u tim šansama, koštalo ga je momentalnog brejka na startu drugog seta, i posle je za Zvereva sve bilo pesma, iako se žalio na izvesnu nelagodnost u predelu leđa, ali ne takvu da ne zavši meč.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Od momenta tokijskog trijumfa, Zverev je rastao brzo poput testa, pucao je od samopouzdanja, ali to će sada doći na debelu proveru kod najvećeg profesora teniske igre, koji svakako nije zaboravio to gorko polufinale.

Možda će baš to što se dogodilo tamo, pogurati Novaka da stvari postavi na svoje mesto i tako obezbedi vizu za meč nad mečevima, meč za istoriju protiv Danila Medvedeva ili Feliksa Ožea-Alijasima.

Tenzija već sada snažno lebdi u vazduhu i osećam da će u tom svemirskom brodu od stadiona, narednih dana biti napisane ozbiljne stranice teniske istorije, mečevi o kojima će generacije pričati.

Svakom novom pobedom, knedla u grlu Federera i Nadala i njihovih navijača, postaje sve veća i teža za progutati.

Njihova nemoć je u tome što im reketi hvataju paučinu i što se oslanjaju na uslugu drugih.

Kako padaju pred Novakom jedan po jedan, svetlo na horizontu je sve jače.

Mnogi su se usudili da mu stanu na put, pa ga nisu uspeli zaustaviti.

Nadajmo se da neće ni Saša ni Danil. Ima, ima za njih vremena. Ovo je Novakova era.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.