Kecmanov as - US Open 2021 -

Big Bang

Ostaci uragana Ida sručili su se na Njujork i Kvins u večernjem terminu. Nije preterivanje, gledali smo kadrove filma, "Apokalipsa uživo".

Zoran Kecman
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U nedostatku boljih trilera na terenu, organizatori su nam tako pripremili jedan uživo, s tim da je u ovom bilo i komičnih scena, kao u meču Dijega Švarcmana i Kevina Andersona.

Nejasno je kao prvo, zbog čega su na US Openu bili tako uvereni da mogu da krenu sa večernjim programom, ako su, kao što bi se dalo pretpostaviti, bili dobro naoružani informacijama iz meteo biroa šta im se nad glavama sprema.

Ako meni, koji sam nekih 7.260 kilometara daleko od Njujorka, sa US Opena redovno u inboks stižu obaveštenja o nailasku oluje, uz obavezan savet da potražim zaklon od munja i gromova, nejasno je zašto je nekom palo na pamet da izloži riziku sve te ljude, koji je trebalo da uživaju u tenisu.

Ovako su prvo morali da brinu kako će se dočepati stadiona, a potom na istom tražiti zaklon od kiše koja je sa strane provaljivala na teren.

Zar večernji program od četiri meča singla naprosto nije mogao da se odloži? Da se ti ljudi ne izlažu opasnosti? Jer, u okolini samog stadiona, vetar je lomio drveće i obarao grane, tako da je moglo da bude i ozbiljno povređenih, da ne slutim nešto gore.

Ah da, zaboravio sam na sveto pravilo zarade - oni plaćaju ulaz. Dakle, u pitanju je, kao i obično, gospodin Dolar.

No kako god bilo, onima koji su se zadesili na "Armstrongu" kako bi gledali duel Južnoafrikanca i Argentinca, nije bilo nimalo svejedno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Stadion "Luis Armstrong", koji je do izgradnje "Artur Eša" bio centralni, ima pokretni krov, ali ne može da se smatra dvoranom, kada se krov zatvori, jer je u gornjem nivou otvoren sa svih strana, zbog ventilacije.

I kako to biva sa prirodom, ludački jak vetar, nanosio je kišu kroz te prolaze sa strane i to je pravilo orgoman problem svima – pre svega jednom delu publike na tom gornjem nivou, ali i igračima na terenu, jer su kapljice kiše stigle do terena i pretilo je da se Anderson i Švarcman okliznu i povrede.

Pauza od pola sata, u kojoj su se na terenu smenjivali svi, od supervizora do klinaca sa peškirima i damom sa usisivačem, koja je trebalo da suši linije, dok su Kevin i Dijego u neverici gledali šta ih je snašlo, rezultirala je na kraju, početkom drugog seta odlaskom dvojca u svlačionicu, da bi kasnije, kada se gnevno nebo donekle smirilo, izašli i završili posao u jedan čas posle ponoći po njujorškom vremenu.

Dotle je već Stefanos Cicipas, uveliko odgovarao na pitanja sedme sile o zviždanju sa tribina zbog još jedne bezbrižne sedmominutne pauze u toaletu.

Od čega se to Cici toliko znojio, u kišno veče, ostalo je bez odgovora, ali kada sam pre dva dana rekao da se momak ozbiljno sabija u tesnac, čini se da sam pogodio srž.

Naročito kada sam sebe "pokopa".

Foto: Profimedia/Matthew Stockman
Foto: Profimedia/Matthew Stockman

Kako bi odbranio neodbranjivo, a to je činjenica da krši ono nepisano pravilo o poštovanju kolege sa druge strane mreže, Cicipas je naveo primer finala iz 2012. godine između Endija Marija i Novaka Đokovića. Njemu je ta pauza između četvrtog i seta odluke, bila duga.

I kada je pitao novinara, koji mu je postavio seriju pitanja o tim njegovim boravcima u toaletu i presvlačenju, da li je gledao to finale i koliko je trajala ta toalet pauza, dobio je neočekivani šamar u vidu odgovora:

"Da, gledao sam. Trajala je tri minuta".

Za Cicipasa tri ili četiri minuta više ne pravi razliku, ali svakako pravi onom protiv koga igra, jer da nije tako, niko ne bi dizao prašinu, ni Zverev, ni Mari, niti bilo ko drugi. I ne bi se o tome uopšte pričalo.

Ovako, to će ostati tema sve dok ili Cicipas ne reši da prekine sa tim igricama ili dok se neko u ATP ne seti da limitira vreme koje igrači imaju za presvlačenje.

Izgleda da jedino tako može sve da se reši.

Foto: Profimedia/Sarah Stier
Foto: Profimedia/Sarah Stier

* Novinar "Njujork tajmsa" priziva Novakovu diskvalifikaciju

Nego, jedna sasvim druga stvar privukla mi je pažnju. Izvesnog američkog kolege koji stalno voli da je u centru pažnje.

Čudna i smutna su ovo vremena, kad o pokušaju jednog teniskog velikana da ostvari nešto što je malo kome pošlo za rukom, da osvoji kalendarski grend slem, neko priča u svetlu nekakve pandemije.

Brine tolika količina malicioznosti kod pojedinih, kojima očigledno smeta činjenica da je čovek koji je na putu to da uradi Novak Đoković, a ne neko drugi, omiljeniji tamošnjim teniskim fanovima i novinarima.

Dovoditi u vezu Novaka Đokovića sa povlačenjem Olge Danilović sa turnira, samo po slovu toga što su sunarodnici i što joj je Novak neka vrsta mentora, krajnje je bizarno i maliciozno.

Da ne kažem koliko je to neprofesionalno, jer da je suprotno, dotični bi se već upoznao sa izjavom Danilovićeve da njeno povlačenje nema nikakve veze sa kovidom.

No, to ne sprečava iste da i dalje maliciozno komentarišu i prizivaju nekakvu diskvalifikaciju za koju nema nikakvog osnova, najboljem teniseru sveta.

Isti navodi nekakvo "pravilo o kovid vakcini", šta god kod njega to podrazumevalo i ističe da Novak sebe čini tako ranjivim, ako je zaista nevakcinisan.

Prvo, dobro je da je upotrebio ono "ako", jer ni on kao niti bilo ko od nas ne može da zna ko je vakcinisan a ko ne. I tako treba i da ostane. Kao i ono što Novak kaže, da svaki čovek ima pravo da odluku o tome donosi sam.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Konačno, ako je pojedinima jedina karta na koju igraju, u želji da Novak ne postane GOAT u svetu tenisa i vlasnik najvećeg broja osvojenih grend slem titula, ta da ga svake godine na nekom slemu diskvalifikuju iz najbizarnijih mogućih razloga, onda je ta karta šuplja i više govori o njima i svetu kakvim ga oni zamišljaju.

Hoćemo li, kako je krenulo, imati žreb za vakcinisane i nevakcinisane? Pa da pobednici oba igraju finale? Aman, dosta sa podelama!

Po slovu sporta, teren bi trebalo da bude jedino merilo i tako će i ostati.

Ako Novaka na terenu neko spreči u njegovom naumu, zato što je jači i bolji, u redu, to je sport i on će mu sigurno, kao i svako od nas, sportski čestitati na tome.

Sve ostalo su čista nakpalanja i nemaju veze sa realnošću.

Imaju veze sa čistom malicioznošću. Jer kad glava pokisne, ne vredi gledati u cipele da li su i one.

Veliki prasak besmisla već se dogodio i pušten je u etar.

Na svu sreću, Novak gleda samo svoja posla i tako treba da ostane.

Holanđanin Talon Grikspur u jedan čas posle ponoći, to je na redu. Sve ostalo ne bi trebalo da nas zanima.

Dakle, teren, isključivo teren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.