Tema dana - Roland Garros 2020 -

Koga briga ko je GOAT?

Nedugo nakon finala Rolan Garosa odmah su krenule analize o tome ko će biti najveći teniser svih vremena.

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli

* "You come at the king, you best not miss"

* Dok je Federer "čudesan", Đoković je "folirant"

O popularnom GOAT-u tenisa se ne priča samo ove godine, već deceniju unazad.

Iako svako ima svog favorita kristalno je jasno da to može biti samo jedan od trojice – Rodžer Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković.

Srbi će vam reći da je to Đoković, Španci da je Nadal, a Švajcarci da je Federer.

Teniski novinari, blogeri i analitičari podeljenog su mišljenja, koje se takođe kako godine prolaze učestalo menja.

Ipak, ova tema analizira se barem nekoliko puta godišnje, a kako i ne bi.

Da li ste znali da "velika trojka" ima više Grend slem trofeja (57) nego Beker, Edberg, Čeng, Noa, Keš, Stih, Muster, Kafeljnikov, Kuerten, Rafter, Korda, Moja, Safin, Mari, Vavrinka, Ferero, Rodik, Del Potro, Ivanišević, Bruguera, Čilić, Tim, Gaudio, Krajiček, Vilas, Eš i Kosta zajedno (56)?

Takođe, bitno je uočiti razliku kada se donose zaključci o "kozi" (GOAT-u) jer taj epitet u svom originalnom značenju ne bi trebalo da opisuje najboljeg, već najvećeg tenisera svih vremena.

Najbolji teniser, košarkaš ili fudbaler svih vremena bi u teoriji trebalo da bude neko ko je jednostavno bio najbolji u sportu kojim se bavi.

Sa druge strane, najveći je termin koji donosi proširenje shvatanjima i korišćenju analitike, te uzima u obzir i "veličinu" određenog igrača, uticaj koji ima, odluke vezane za tenis koje donosi čak i van terena...

Photo by D Dipasupil/Getty Images
Photo by D Dipasupil/Getty Images

* Nadal: Federer je srećan kada pobedim

"Ne znam šta sve smatraju pod tim, veliki eksperti će znati kako da pravilno procene. Ja nastavljam svojim putem, sve dok imam motiva i dok mi je zabavno da igram, nastaviću da se borim", rekao je Nadal po osvajanju 13. titule na Rolan Garosu u karijeri.

Problem je taj što eksperti, stručnjaci, pa ni bivši, a ni sadašnji teniseri ne znaju "šta sve smatraju pod tim".

Rodžerovi navijači će vam reći jedno, Novakovi drugo, a Rafini treće... A istina? Istina je negde između, ali i nije.

Federer i Nadal od pre nekoliko dana imaju po 20 Grend slem titula, dok je Đoković, najmlađi od članova "velike trojke", iza njih sa 17.

Federer je rekorder po broju nedelja provedenih na prvom mestu sa 310, Đoković je odmah iza njega sa 290, dok je Nadal dosta daleko sa 209.

Međutim, Novak će otprilike u martu naredne godine sigurno prestići Švajcarca.

Što se tiče "velikih titula" tu je Novak već u prednosti i ima ih 58 (17 Grend slemova, 5 Završnih turnira, 36 Mastersa), a prate ga Nadal sa 55 (20, 0, 35) i Federer sa 54 (20, 6, 28).

* Legendarni Britanac: Đoković će biti rekorder sa GS titulama

Kao što ste mogli da zaključite, Novak je prvi po broju Mastersa sa 36, jednim više od Rafe a dosta više od Rodžera.

Nadal je trenutno jedini sa zlatnom medaljom Olimpijskih igara. Ima je i Federer, ali u dublu, što, jelte, ne računamo.

Novak protiv Rafe vodi sa 29-27 u pobedama, dok je protiv Federera na učinku od 27-23. Rafa protiv Rodžera vodi sa 24-16.

Srpski teniser je bolji od obojice, dok je Federer bez premca na poslednjem mestu.

Što se tiče Grend slem titula po podlozi, Nadal na šljaci ima 13, a Novak i Rodžer tek po jednu. Na betonu Rodžer i Novak imaju po 11, dok je Rafa na pet. Španac na travi ima dva trofeja, Švajcarac ima osam, a Srbin ima pet.

Sajt "ultimate tennis statistics" koristeći svoju metodu analiziranja dolazi do zaključka da je GOAT Federer sa 930 poena. Iza njega je Đoković sa 855, a prati ih Nadal sa 820.

REUTERS/Andrew Innerarity
REUTERS/Andrew Innerarity

* "Đoković ima 18 GS titula"; Nadal: Molim te, nemoj VIDEO

Pre deset i po godina, odnosno kada je počela 2010. godina, situacija je bila drastično drugačija od one koja je danas.

Tada je Rodžer Federer bio GOAT i tu niko ništa nije mogao da prigovori. On je tada imao 15 Grend slem trofeja, a 16. upisao nedugo nakon početka sezone, u Melburnu.

Nadal je imao "samo" šest titula, dok je Novak i dalje čekao na svoj drugi. Razlika je bila ogromna.

U narednih deset i po godina, odnosno sada već praktično jedanaest, Rafa je na svoj konto dodao 14 GS titula, a Novak čak više od toga – 16.

Federer je za isto vreme, vreme koje se ocenjuje kaonajudarniji tok rivaliteta "velike trojke", osvojio četiri GS trofeja.

Ono što, pak, privlači stručnjake kod Švajcarca je njegov uticaj na globalni nivo tenisa. Način na koji on igra tenis je nešto što najefikasnije rasprodaje stadione.

Njegov imidž je privlačniji od imidža Srbina i Španca. Njegova pojava je "bombastičnija", njegovi navijači su brojniji...

U brojnim delovima sveta to nije slučaj. Daleko od toga da Rafa i Novak nisu voljeni i popularni, daleko od toga da ne privlače pažnju, da ljude nisu približili tenisu.

Ali, Rodžer je to uradio prvi i uradio je to nešto bolje nego njegovi najveći rivali.

EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

* "Sa terena" 117: Spektakl bez spektakla [podcast]

Rodžeru je, pak, bilo značajno lakše da to uradi i nego Rafa, a pogotovo, neuporedivo lakše nego što je bilo Novaku, dečaku iz male Srbije.

Ako smo već krenuli u priču o segmentima razlike između "najboljeg" i "najvećeg" tenisera sveta onda u konverzaciju moramo da ubacimo i to ko je od konkurenata morao kroz šta da prođe da bi bio tu gde jeste.

I tu je, bez premca, pobednik Novak Đoković, rođen 22. maja 1987. godine u Beogradu.

Ne samo što je došao iz generalno nepopularne zemlje za sport kao što je tenis, ne samo što je da bi stekao popularnost i da bi napredovao morao da se bori sa stvarima koje nemaju nikakve veze sa samim sportom koji je voleo, ne samo zato što je poslednji stupio na scenu i umešao se u rivalstvo koje su svi već zavoleli...

To se nekima nije svidelo. I, iz nekog bizarnog razloga, i dalje se ne sviđa.

U dosadašnjem delu teksta podvukli smo manje-više sve bitne parametre za određivanje toga ko je GOAT.

Analizirali smo – ne samo sada, već to radimo godinama unazad – trojicu igrača koji su sport kojim se bave okrenuli naglavačke i postavili na nivo na kojem nikada nije bio.

* Mari: GOAT? Rafa ili Novak

Trojicu igrača koji su uradili nešto što možda niko nikada neće uraditi ne samo u svom sportu, već i generalno.

Dakle, sada, kada pred sobom imamo kompletnu sliku sa gotovo svim faktorima, možemo konačno da proglasimo "najvećeg tenisera svih vremena".

A, u stvari, ne možemo.

U najboljem slučaju za zagovornike GOAT trke to ćemo moći da uradimo kada i jedan i drugi i treći "okače rekete o klin" i kažu da je dosta. Kada neće više biti varijabli koje mogu da promene našu analizu i mišljenje.

Tada ćemo – možda, ali samo možda – konačno moći da kažemo da je "taj i taj" najveći.

Ali, nadamo se da taj dan neće doći još dugo.

Jer iako ste navijač Novaka Đokovića, bolje je da u finalu Rolan Garosa Rafel Nadal pobedi upravo vašeg miljenika, nego se u istom, uz dužno poštovanje, Stefanos Cicipas pobedi Pabla Karenja Bustu.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.