Tema dana - Roland Garros 2020 -

Dok je Federer "čudesan", Đoković je "folirant"

Dvosturki aršini su konstantna pojava u svakoj sferi života, pa i u tenisu.

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli
Photo by Justin Setterfield/Getty Images
Photo by Justin Setterfield/Getty Images

Realnost nam govori da u sportu identična situacija kroz koju prođe jedan teniser ne dobija isti opis kao kod drugog tenisera.

Kada se neko susretne sa nedaćama i uspe da ih premosti, ukoliko neko drugi uradi to isto tretman koji će dobiti nakon tog uspeha neće biti isti.

"Novak Đoković je ove nedelje na šampionski način premostio prepreku na Rolan Garosu", piše portal "tennisbuzz" aludirajući na povrede sa kojima se suočio u četvrtfinalnoj pobedi nad Pablom Karenjom Bustom.

"Zašto mu zbog toga nisu pripisane iste pohvale koje (u takvim situacijama) dobija Rodžer Federer?".

Početkom ove godine, pre nego što je iko razmišljao o pošasti zvanoj kovid-19, Federer se vidno mučio u četvrtfinalu Australijan opena, u meču protiv Tenisa Sandgrena.

Pre nekoliko dana u četvrtfinalu Rolan Garosa Novak Đoković se vidno mučio protiv Pabla Karenja Buste.

Dva velika šampiona te mečeve su završili na isti način, tesnim pobedama u kojima su pokazali da se šampion postaje tako što izađete na teren kada je najteže – i pobedite.

I, dok je Federerov podvig bio "čudesan", Novaka su krenuli da optužuju da je "folirant".

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

* "Novak to stalno radi – ne znam da li ga stvarno boli ili je do nečega u glavi"

Ko drugi no njegov protivnik koji je samo dve nedelje ranije "pobedio" srpskog tenisera nakon diskvalifikacije.

"To je uobičajeno, zar ne? On to uvek radi"
, prokomentarisao je Karenjo Busta to što je Novak na teren izašao sa trakom na leđima zbog problema sa vratom, te u jednom trenuku i na kratko pozvao fizioterapeuta:

"Poslednjih nekoliko godina on to uvek radi kada ima probleme na terenu. Ne znam, možda je to zbog pritiska ili to mora da radi zbog nečega drugog. On posle toga nastavi da igra potpuno normalno. Ne znam da li ga stvarno boli ili je do nečega u glavi. To pitajte njega".

Karenja Bustu donekle i možete razumeti. Imao je priliku da se plasira u polufinale Rolan Garosa protiv vidno povređenog Novaka, ali nije bio dovoljno dobar da to i uradi.

Određene medije i medijske ličnosti koji se 15 godina nakon što je Novak stupio na scenu i dalje ovako ponašaju, malo teže.

Bilo ko ko je gledao prvih set i po pomenutog meča će vam reći da se Novak, prosto i jednostavno, nije dovoljno dobro kretao i da je bilo jasno da ima problem.

* "Bilo je čupavo, nisam znao da li ću moći da igram"

Španac je bio nešto bolji rival i to se videlo u rezultatu, pa je teško pronaći logiku u zaključcima da je Novak "folirao". Koja je poenta foliranja ako to radite od prvog poena i dopustite protivniku da se rezultatski "odlepi" zbog toga?

"Imao sam peh na zagrevanju (pre meča) danas i moj fizio Miljan (Amanović) i zvanični fizio ATP su se time bavili skoro dva sata, pokušavajući da me osposobe za igru. Bilo je čupavo, nisam znao da li ću moći da igram, ali na kraju smo uspeli to da rešimo. Ne želim da ulazim previše u detaljisanje, ali ima vremena da se oporavim", jasno je objasnio Đoković posle meča.

Medijima kao što je britanski "The Times" bilo je jasno šta je prioritet posle meča.

"Otvoreno prvenstvo Francuske: 'Foliranje' ukaljalo pobedu Novaka Đokovića nad Pablom Karenjom Bustom", glasio je naslov posle četvrtfinalnog duela.

Ni na Mastersu u Rimu, koji je išao odmah za US openom na kojem je Novak diskvalifikovan zbog toga što je linijskog sudiju pogodio lopticom u vrat, nije bilo mnogo drugačije.

Đoković ostvaruje pobedu nad Kasperom Rudom u polufinalu jednog Mastersa i palsira se u finale gde će se boriti za rekordu 36. titulu.

Usput, tokom meča, dobija opomenu za neprikladno ponašanje jer se, zamislite, prodrao.

EPA/DANIEL MURPHY
EPA/DANIEL MURPHY

Ovakve opomene su nešto što se dešava na gotovo svakom meču, a Novakovi izlivi emocija su nešto što ga prati tokom cele karijere. To je, ipak, za američki ESPN sada bilo izuzetno bitno.

"Novak Đoković dobija opomenu zbog neprikladnog ponašanja u polufinalnoj pobedi nad Kasperom Rudom u Rimu; Simona Halep prolazi u finale žena", glasila je "puš" notifikacija.

To što je Novak dobio najobičniju, zanemarljivu opomenu je važnije od toga što se plasirao u finale Mastersa. Važnije i od istog uspeha Simone Halep.

Vratimo se na početak teksta. Ne bi sve ovo bilo toliko strašno da nema famoznih dvostrukih aršina.

Federer je na pomenutom Australijan openu spasao sedam meč lopti. Svađao se sa Marijanom Veljović. Vidno bio povređen i nekako došao do preokreta.

Da li je medijski tretman bio sličan onome koji je Novak doživeo na Rolan Garosu? Ni blizu.

Potpuno je nemoguće da se za maltene identičan podvig Federeru tada pripisuje epitet "čudotvorca", a da na jednom od najvećih britanskihi medija (pored ostalih) Đokovića nazivaju "folirantom".

Vidimo se u nedelju, u 15 časova.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.