Tema dana - Roland Garros 2020 -

Šetnja po Bulonjskoj šumi

Rolan Garos je došao do osmine finala, a do iste nije stigao određen broj igrača od kojih se to očekivalo.

LNIzvor: B92
Podeli
Prošlogodišnji Završni turnir, od tih 8 igrača trenutno je 5 u osmini finala RG (Clive Brunskill/Getty Images)
Prošlogodišnji Završni turnir, od tih 8 igrača trenutno je 5 u osmini finala RG (Clive Brunskill/Getty Images)

I na ovom turniru kao i na nekim prethodnim problem ispadanja nosilaca je lako uočljiv, ali ne i preterano zabrinjavajući.

I u muškom i u ženskom delu žreba veliki broj nosilaca je već posle dva odigrana kola ispao sa turnira i napustio kompleks u Bulonjskoj šumi.

Posle komlpetirana tri kola, na muškoj strani ostalo je svega njih deset, dok je kod dama u žrebu i dalje njih sedam (ukoliko Mugurusa savlada Kolins).

S obzirom da smo u osmini finala i da je na turniru ostalo po 16 igrača u oba žreba, analizirajući najboljih 16 nosilaca na obe strane broj kod muškaraca pada na osam, a kod žena samo na šest, jedina od 11. do 30. mesta je tu i dalje Tunišanka Ons Džaber.

U subotu je sa turnira ispao Mateo Beretini, kojeg je pobedio malo poznati Nemac Danijel Altmajer, trenutno 186. teniser planete.

Beretini je time postao treći teniser iz Top 8 koji je ispao pred osminu finala, a pre njega to se desilo Danilu Medvedevu i Gaelu Monfisu.

Medvedev je "pao" u prvom kolu protiv Martona Fučoviča, dok je Monfis u istoj rundi eliminisan od strane Aleksandera Bublika.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Ništa bolje nije ni u ostatku Top 32 Rolan Garosa, pa su se među najbolja 32 tenisera ovog turnira plasirali:

Novak Đoković (1), Rafael Nadal (2), Dominik Tim (3), Stefanos Cicipas (5), Aleksander Zverev (6), Dijego Švarcman (12), Andrej Rubljov (13), Karen Hačanov (15), Pablo Karenjo Busta (17) i Grigor Dimitrov (18).

Novakov duel u osmini finala biće Karen Hačanov, koji je i pre turnira realno projektovan da bude tu gde je sada i da se sastane sa Novakom.

Novak je za sada, pa i sve do četvrtfinala, "izbegao" samo duel sa Hubertom Hurkačom (ne zato što bi ga Hurkač pobedio, jelte, već zato što je 29. nosilac) koji je ispao u prvom kolu.

U četvrtfinalu će ga sačekati ili Pablo Karenjo busta ili pomenuti Altmajer, najprijatnije iznenađenje turnira.

Karenjo Busta je 17. nosilac i sigurno nije iznenađenje što je tu gde jeste, a ukoliko Altmajer još jedanput šokira Pariz, to će biti druga priča.

Iz tog dela žreba ispali su sedmi nosilac Mateo Beretini, 30. Jan-Lenard Štruf i 10. Roberto Bautista Agut.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Kada se još malo spustimo ka dole, ali ostanemo u "Novakovom" delu žreba, dolazimo i do ispadanja Medvedeva (4. nosilac) u prvom kolu, 22. nosioca Dušana Lajovića, 9. nosioca Denisa Šapovalova, 26. nosioca Filipa Krajinovića...

Andrej Rubljov, 13. nosilac, u osmini finala igra protiv nenosioca Martona Fučoviča, dok se, prema projekciji, u drugoj osmini finala tog dela žreba sastaju 18. nosilac Grigor Dimitrov i 5. nosilac Stefanos Cicipas.

Analizirajući celu polovinu žreba ne može se jasno zaključiti da li je Rolan Garos ove godine turnir "seče nosilaca" ili nije. A možda je i za takve analize još prerano?

Silazeći u "Rafinu" polovinu žreba (ili, "Timovu"?), nailazimo na još neke zanimljivije stvari.

Nadalov protivnik u osmini finala je dvadesetogodišnji Sebastijan Korda, koji je prošao kvalifikacije, pa izbacio Sepija, Iznera (21. nosilac) i Martinesa.

Nadalu je prethodno sa puta "sklonio" Nišikorija Stefano Travalja, a Japanac se pobrinuo da izbaci 32. nosioca Dena Evansa.

Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Fabio Fonjini, 14. nosilac, nije imao snage za Mihaila Kukuškina, David Gofan, 11. nosilac, je pretrpeo bolan poraz na startu od Janika Sinera.

Iako je Siner nenosilac praktično je bio favorit u tom duelu, a predviđanja je ispoštovao i on će se u osmini finala boriti sa Sašom Zverevim.

Zverev je "preživeo" dramu protiv Pjer-Iga Erbera u drugom kolu i rutinski se plasirao u treće gde ga čeka pravi izazov, ukoliko se mladi Italijan ne uplaši duela.

Dobro se nisu proveli ni 32. ni 25. nosioci turnira, Benoa Per i Aleks de Minor, a 28. nosilac turnira Kasper Rud nije imao sreće sa žrebom pa ga je u trećem kolu sačekao Dominik Tim.

Timu se takođe koliko-toliko očistio žreb, pošto u osmini finala igra protiv Uga Gastona, mladog Francuza koji je izbacio 16. nosioca Stena Vavrinku posle 6:0 u petom setu.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Timov drugi najjači projektovani protivnik, 19. nosilac Feliks Ože-Alijasim nije uspeo da osvoji ni set protiv Jošihita Nišioke u prvom kolu.

U donjem delu žreba u potencijalnom četvrtfinalu sastaju se Nadal i Zverev, a Tim će, ukoliko pobedi Gastona, odmeriti snage najverovatnije sa Dijegom Švarcmanom, 12. nosiocem.

Švarcmanov najteži projektovani protivnik do osmine finala trebalo je da bude 24. nosilac Borna Ćorić, ali on nije prošao ni prvo kolo, pa je pobeđivao Kecmanovića, Đustina i Gomboša.

Njegov protivnik u osmini finala je nenosilac Lorenco Sonego, koji se namučio u prvom kolu, a onda odigrao fenomenalno protiv Bublika (koji je izbacio 8. nosioca Monfisa) i 27. nosioca turnira Tejlora Frica.

Prva i praktično jedina tri favorita za osvajanje pehara – Đoković, Nadal i Tim – su se u prva tri kola rutinski "prošetali". Kako deluje, neće imati mnogo problema ni u nastavku, gotovo sigurno barem do polufinala.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.